Eerste keer naar buiten met je kat: Tips en veiligheid

wanneer kat naar buiten schattige kitten

Wil je je kat de vrijheid geven om naar buiten te gaan? Dan moet je ze langzaam laten wennen en ze niet meteen na hun eerste maaltijd bij jou naar buiten laten gaan. We hebben alle dingen op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden als je kitten of kat voor het eerst naar buiten gaat.

Op welke leeftijd kan ik mijn kitten voor het eerst buiten laten?

Het is belangrijk dat je kitten aan zijn leefomgeving went voordat je het buiten laat. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om hun thuis weer te vinden. Dit geldt ook voor oudere katten na een verhuizing. Hoeveel weken een kat nodig heeft om zich te settelen, verschilt van dier tot dier. De algemene aanbeveling is om een kat minstens vier weken na een verandering van woonsituatie niet buiten te laten. Let echter op de houding van je kat. Geeft het je signalen dat het naar buiten wil? Als dat zo is, zal hij eerder bereid zijn naar buiten te gaan dan een kat die aanvankelijk liever binnen blijft als je de deur opent.

Het is trouwens aan te bevelen je kitten te laten castreren/steriliseren voordat je hem los laat lopen. Katten die een van deze procedures hebben gehad zullen minder snel afdwalen en vechten, waardoor ze minder risico lopen om het slachtoffer te worden van een verkeersongeluk, te verdwalen of gewond te raken. Het wordt aanbevolen katten die jonger zijn dan acht maanden niet buiten te laten.

Tips bij het voor het eerst mee naar buiten nemen van een kitten

Als je de stap hebt genomen om de kitten mee naar buiten te nemen. Dan kun je het beste doen onder een van deze omstandigheden.

kittens buiten voor het eerst katten buiten

Train stemherkenning vooraf

Zorg ervoor dat je kitten op je stem reageert voordat je het naar buiten laat. Beloon het met een snoepje of een knuffel als je de kitten roept. Oefen dit eerst in je eigen huis.

Geef hem even geen eten

Laat je kat buiten zonder hem eerst eten te geven, zodat hij later naar huis terugkeert om te eten. Een kat met een volle buik zal minder snel naar huis willen.

kat zit buiten

Laat je kitten buiten als het licht is

Tijdens het eerste uitje van een kitten mag het niet al schemerig zijn. Duisternis heeft de neiging katten aan te zetten tot jagen. Het is beter om je kitten de eerste keer in de ochtend naar buiten te laten, voordat hij heeft ontbeten.

Open een raam of deur voor je kat

Laat een deur of raam openstaan zodat je kitten altijd terug kan en niet voor een gesloten deur komt te staan. Een kattenluikje is natuurlijk ook een optie, maar daar zal de kitten aan moeten wennen.

Houd je kat goed in de gaten

Observeer je kitten tijdens zijn eerste wandelingen en houd hem goed in de gaten. Het is het beste als je hen vergezelt en dicht bij hen blijft.

Een kat binnenshuis of in de tuin houden

Woon je aan een drukke straat of in een onveilige omgeving? Dan moet je je kat alleen in de tuin of binnenshuis houden. Maak je tuin katvriendelijk en zorg ervoor dat je kat binnenshuis een veilige en stimulerende leefomgeving heeft.

Is mijn woonplaats geschikt voor buitenkatten?

Dit is de eerste en belangrijkste vraag die je moet stellen voordat je je kat buiten laat rondlopen. Risicofactoren in de buurt van het huis zijn:

  • wegen met druk verkeer
  • groot bos
  • buren die niet van katten houden

Het laatste is misschien moeilijk in te schatten, maar als het toch bekend is: houd je kat beter binnen. Je bewijst je kat of de buren vrede geen dienst als er plotseling koikarpers uit de vijver van de buren verdwijnen.

Kunnen katten verdwalen?

Een kat onthoudt zijn omgeving meestal heel goed, waardoor hij niet snel kan verdwalen. Het verkent het stukje bij beetje. Een kat verdwaalt vooral in gevallen waarin hij ergens van is geschrokken en snel is weggelopen zonder zijn omgeving te onthouden.

Tip: Laat je kat inenten voordat je hem voor het eerst buiten laat, want het risico op besmetting is buiten groter dan binnen. Verder moet je een loslopende kat regelmatig een vlooienbehandeling en een ontwormingskuur geven.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
hoe krijg je zelfbruiner van je handen

Zelfbruiner Verwijderen: Effectieve Manieren, Weg Met Vlekken

Volgende Artikel
review dyson airwrap

Dyson Airwrap Review: Is deze haarstyler écht de moeite waard?

Gerelateerde artikelen