Zolderopruiming: Handige Tips voor een Georganiseerde Zolder

zolderopruiming

Een zolder is ideaal om spullen die je weinig gebruikt op te bergen. Maar na enkele jaren wordt het een echte puinhoop. Zie je het bos niet meer door de bomen? Dan is het hoog tijd om je zolder op te ruimen. Op deze pagina vind je een paar opruimtips om je op weg te helpen.

Vraag hulp

Een zolder opruimen gaat veel makkelijker met twee of drie personen. Zoals het spreekwoord zegt: vele handen maken licht werk. Vraag dus aan gezinsleden, familie of vrienden of ze een handje willen toesteken. Verdeel alle taken, zo gaat het werk veel vlotter.

Bijhouden, weggooien of twijfelgeval?

We raden aan om voor elk item een keuze te maken: ga je het bijhouden, weggooien of is het nog een twijfelgeval. Leg alles per categorie. Op deze manier behoud je het overzicht. 

Nog een goede tip: durf weggooien! Heel veel mensen vinden het moeilijk om spullen definitief weg te gooien, omdat ze denken dat ze later nog van pas komen. Indien je een item het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, kan je het best naar de vuilbak (of kringwinkel) verwijzen. Bewaar enkel spullen die je echt nodig hebt of een bepaalde sentimentele waarde hebben. Maar kijk ook naar de trends, kom je nog een mooie eiken kast tegen? Deze kan je altijd upcyclen en er weer wat moois van maken!

Zorg voor opbergmogelijkheden

Een zolderopruiming is het ideale moment om die puinhoop om te toveren in een gestructureerd geheel. Hiervoor kan je best extra opbergmogelijkheden voorzien. Haal voldoende opbergdozen (in karton of plastic) in huis, en plaats eventueel een extra opbergrek of -kast op de zolder. Leg alles op een logische plaats zodat je ze later snel terugvindt. 

Maak het leuk

Je zolder opruimen hoeft geen saaie aangelegenheid te zijn. Zet wat achtergrondmuziek op en neem tijdig een pauze met een drankje en een snackje. En je mag gerust het opruimwerk spreiden over meerdere dagen. 

Wat doe je met overbodige spullen?

Waarschijnlijk kom je heel wat rommel tegen die je niet meer nodig hebt. Denk goed na over wat je met deze spullen gaat doen. Sommige zaken zijn misschien nog bruikbaar. Denk bijvoorbeeld aan oude kledij in goede staat, meubelstukken of decoratie. Die kan je naar een kringloopwinkel in de buurt brengen om ze een tweede leven te geven. Spullen die beschadigd of onbruikbaar zijn, breng je naar het recyclagepark. Voor grotere volumes kan je best een afvalcontainer voor restafval huren. Daar kan je huisraad, textiel, hout, kunststoffen en karton in kwijt. 

Schoonmaken als finishing touch

Is je zolder helemaal opgeruimd? Een schoonmaakbeurt is de kers op de taart. Neem een stofdoek en een stofzuiger om het achtergebleven vuil te verwijderen. Ziezo, nu is je zolder weer kraaknet! 

Total
0
Shares
Vorige Artikel
speakeasy bar in huis maken

Creëer je Ultieme Speakeasy: Gezellige Thuisbar in no time

Volgende Artikel
schimmel op betonnen muur

Effectief Schimmel Verwijderen & Voorkomen op Betonnen Muren

Gerelateerde artikelen