Duurzame levensstijl met een auto die als thuisbatterij te gebruiken is 

Maak jij al gebruik van een zonne-energiesysteem? In de afgelopen tien jaar koos een groot aantal huishoudens voor de installatie van zonnepanelen op het dak van hun woning. Zeker ten tijde van de sterk opgelopen gasprijzen leverde dit hen een groot financieel voordeel op. In het bijzonder, wanneer de zonnepanelen gecombineerd worden met een (hybride) warmtepomp, een kookplaat op groene stroom en bijvoorbeeld een elektrische auto. Wie meer opwekt dan verbruikt, kan het overschot aan opgewekte groene stroom momenteel nog salderen. Dat verandert naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren, wat de investering in een thuisbatterij interessant maakt. Wist je dat je middels de techniek vehicle to grid ook je elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken? Dit artikel vertelt je er meer over!

Zo werkt Vehicle-to-Grid bij elektrische auto’s

Sommige elektrische auto’s kunnen momenteel al bidirectioneel laden, wat Vehicle-to-Grid (V2G) ondersteunt. Bij deze techniek stroom de groene stroom niet alleen vanuit je woning naar de accu van de auto, maar ook andersom. Dit maakt het mogelijk om een overschot aan groene stroom tijdelijk op de accu van je elektrische auto te bewaren, om dit later op de dag alsnog zelf te gebruiken. Je hoeft de groene stroom op deze manier niet te salderen. Dat kan financieel voordelig zijn, omdat steeds meer energieleveranciers met een terugleverheffing werken. Je betaalt daarmee voor de groene stroom die je afstaat aan het stroomnet.

Laadpaal aan huis nodig voor V2G

Om deze techniek te kunnen gebruiken heb je niet alleen een elektrische auto met ondersteuning van V2G nodig. Naast deze auto dien je een laadpaal aan huis te laten monteren. De laadpaal zorgt voor het afvoeren van het overschot aan groene stroom naar je elektrische auto. Andersom wordt hier ook de stroom van je accu gehaald, om dit in huis te gebruiken bij het bereiden van het diner of bijvoorbeeld het laten draaien van de wasmachine.

Voordelen van Vehicle-to-Grid voor het energienet

Niet alleen als huishouden profiteer je van de voordelen van deze V2Gtechniek. Ook het energienet heeft baat bij gezinnen die een overschot aan groene stroom tijdelijk op de accu van hun elektrische auto bewaren. Zeker op zonnige dagen is het aanbod aan groene stroom vaak veel groter dan de vraag, wat zorgt dat het energienet uit balans raakt. Men noemt dit ook wel netcongestie. Steeds vaker leidt het ontstaan hiervan tot problemen op het stroomnet, zoals een stroomstoring.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Dit zijn 4 technische apparaten die je checken of ze nog werken zoals ze moeten

Volgende Artikel

4 tips voor de aanschaf van een nieuwe bank

Gerelateerde artikelen