Achteruit inparkeren, is het echt zo moeilijk?

achteruit inparkeren tips

Hoe moet je achteruit inparkeren? Voor veel mensen is dat een stressvolle en zweterige situatie. Omdat het vaak niet meteen werkt. En als er zelfs maar toeschouwers in zicht zijn, is de parkeer blokkade compleet. We hebben een lijst met tips voor achteruit inparkeren samengesteld, zodat je het de volgende keer als een pro kunt doen.

Zet de auto in zijn achteruit, draai aan het stuur en laat langzaam de koppeling opkomen – dat is wat ze je op de rijschool leerden, en toch lijkt het vaak onmogelijk om in de parkeerplek te passen die je op het oog hebt. Is hij misschien te klein of de auto te groot? Vaak is het probleem echter niet dat, maar de parkeertechniek zelf. Met een paar trucjes kun je de volgende keer dat je het probeert zonder problemen parkeren.

Achteruit inparkeren: Correct afstellen van autospiegels

De eerste stap om goed te parkeren is de spiegels goed afstellen. Want als de hoeken niet kloppen, kan dat gevolgen hebben voor het parkeren. De auto staat dan schuin in het parkeervak. Je moet daarom op het volgende letten:

 • Spiegels aan de linkerkant: De handgreep van het achterportier moet zichtbaar zijn in de rechterbenedenhoek van de spiegel. 
 • Spiegel aan de rechterkant: De handgreep van het achterportier moet zichtbaar zijn in de linker benedenhoek van de spiegel. 
 • Binnenspiegel: De volledige achterruit moet zichtbaar zijn in de binnenspiegel.

Achteruit inparkeren tussen auto’s die rechts achter elkaar geparkeerd staan

Als de spiegels goed afgesteld zijn, kun je beginnen met achteruitrijden. De volgende stappen moet je volgen voor de perfecte vorm:

 1. Ga parallel staan, ca. 50 cm naast de auto die voor het vak geparkeerd staat. Zorg ervoor dat beide achterkanten op dezelfde hoogte staan.
 2. Draai nu het stuurwiel eenmaal helemaal naar rechts.
 3. Zet de auto in zijn achteruit en rijd langzaam achteruit tot de hoogte van je eigen auto waaraan de veiligheidsgordel (of buitenspiegel) vastzit op één lijn staat met het achterlicht van de geparkeerde auto. Stop op dit punt.
 4. Draai nu het stuurwiel naar links, zo ver als het gaat.
 5. Rijd nu verder achteruit in de opening.
 6. Zet het stuur recht en corrigeer indien nodig.
achteruit inparkeren tussen auto's fileparkeren

Voordat je probeert in een ruimte te parkeren, kijk je of die groot genoeg is voor je voertuig. Het beste kun je evenwijdig aan de ruimte gaan staan om dit te controleren.

Op een eenrichtingsweg kan het goed gebeuren dat je op de linker rijstrook moet parkeren. Veel mensen vinden dit moeilijk, want het is nogal atypisch en komt niet overeen met wat je geleerd hebt. Met een paar tips moet dit echter geen probleem zijn:

 1. Trek parallel met een afstand van 50 cm naast het voertuig voor de parkeerplaats op. Ook hier geldt de regel: beide achterkanten moeten op dezelfde hoogte staan.
 2. Zet de auto nu in zijn achteruit en rijd langzaam achteruit tot de hoogte van je eigen auto waaraan de veiligheidsgordel vastzit op één lijn staat met het achterlicht van de geparkeerde auto. Stop op dit punt.
 3. Draai het stuur helemaal naar links en ga verder met achteruitrijden.
 4. Rem als je auto bijna bij de stoeprand is (dit zie je door de achterruit).
 5. Stuur nu helemaal naar rechts en rijd achteruit tot je auto recht in de opening staat.
 6. Zet het stuur recht en corrigeer indien nodig.

Achteruit inparkeren tussen twee parallel aan elkaar geparkeerde auto’s

Deze parkeerplaatsen vind je vooral bij supermarkten en winkels. De auto’s staan parallel naast elkaar geparkeerd. Parkeren in een van deze openingen is redelijk eenvoudig:

 1. Rijd langs de beoogde plaats en de auto die ernaast geparkeerd staat, tot de achterkant van je auto op één lijn staat met het linker achterlicht van de geparkeerde auto.
 2. Zet de auto in zijn achteruit en draai het stuur naar rechts.
 3. Rij langzaam achteruit tot je auto parallel aan de geparkeerde voertuigen staat.
 4. Zet het stuur weer recht en ga verder achteruit in de opening.

Heel belangrijk: Houd bij het parkeren en achteruit rijden altijd andere mensen en andere voertuigen in de gaten om ongelukken te voorkomen.

achteruit inparkeren in een vak

Ben ik de enige die het spannend vindt om te parkeren?

Nee, sterker nog: uit onderzoek blijkt dat 36% van alle automobilisten spanning ervaart als ze moeten parkeren terwijl er mensen “kijken”. Onder de 35 jaar is dit percentage zelfs 57%.

Gelukkig kan het de meeste mensen niet schelen hoe iemand parkeert, dus die stress kan je helemaal laten gaan. 67% geeft aan dat ze vinden dat ze prima achteruit kunnen inparkeren. Behoor jij niet tot die groep, geeft niks. Oefening baart kunst!

Bron: Parkmobile

Veilig rijden en succes met oefenen!

Total
0
Shares
Vorige Artikel
body sugaring

Body Sugaring: Zo werkt pijnloos ontharen.

Volgende Artikel
hoe besparen op boodschappen

Hoe besparen op boodschappen met een voorraadkast?

Gerelateerde artikelen