Hoe lang kan een hond zonder eten?

hoe lang kan hond zonder eten

Als je zoekt naar hoe lang kan een hond zonder eten, dan moet dat betekenen dat je hond voedsel weigert vanwege een ziekte, of dat je je hond om de een of andere reden probeert uit te hongeren. Hopelijk is het het eerste en niet het laatste. We gaan in op het  spijsverteringsstelsel van honden in het algemeen. Onderzoeken waarom honden ongewoon lang zonder eten gaan. En we geven uitgebreid antwoord op de vraag waar het om gaat: hoe lang kunnen honden zonder eten.

Hoeveel moet een hond op een dag eten?

De stofwisseling van een hond varieert van hond tot hond en de hoeveelheid calorieën varieert afhankelijk van het hondenvoer. Hierdoor is het bijna onmogelijk is om deze vraag nauwkeurig te beantwoorden. Over het algemeen krijgen honden echter 1-3 uitgebalanceerde maaltijden per dag. Op sommige zeldzame dagen kan een hond het grootste deel van de dag zonder maaltijd, maar tussendoor een paar lekkernijen. Af en toe kan een hond een dag zonder eten als hij bijzonder moe of onwel is. Over het algemeen zouden 1-3 maaltijden nat- en droogvoer moeten zijn wat de gemiddelde hond zou moeten eten.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Hoe lang een hond zonder eten kan varieert van hond tot hond en wordt beïnvloed door vele factoren, zoals:

 • Leeftijd van de hond
 • Algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid van de hond
 • Datum van de laatste maaltijd van de hond
 • Of de hond momenteel ziek is of medicijnen gebruikt
 • Hoe gehydrateerd de hond is
verschillende honden

Hierdoor is het terecht om te zeggen dat er geen vaste periode is voor hoe lang een hond zonder eten kan. In het algemeen kan een gezonde hond echter 3-5 dagen overleven zonder voedsel. Deze veronderstelling is gebaseerd op het feit dat de hond geen puppy, ouder of ziek is. Als je een puppy, een oudere hond of een zieke hond hebt, kan de hoeveelheid tijd die de hond zonder iets lekkers kan, aanzienlijk verminderd worden.

Laat je hond nooit te lang zonder eten. Als je hond plotseling zijn eetlust verliest, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Je hond lijdt waarschijnlijk aan een ziekte die behandeld moet worden. In sommige gevallen kunnen oudere honden weigeren te eten als ze zich klaarmaken om te eindigen.

Als er niemand thuis is om de hond op etenstijd te voeren, kun je een voederautomaat gebruiken. Het kan geprogrammeerd worden om de hond op elk gewenst moment te voeren. Je kan een hond zelfs 4-5 keer per dag voeren met zo’n voederbak.

Waardoor kunnen honden hun eten niet opeten?

Er zijn een paar redenen waarom een hond geen eten kan hebben. Hier zetten we ze op een rij en geven we enkele tips over hoe je kunt helpen.

Ziekte

Ziekte kan de eetlust en de stofwisseling van een hond aantasten. Verlies van eetlust en voedselweigering zijn meestal een symptoom van een breder probleem. Als je hond 24 uur lang voedsel weigert, is het tijd om hem naar de dierenarts te brengen. Zorg ervoor dat ze in deze tijd goed gehydrateerd zijn, want gebrek aan water kan meer problemen veroorzaken dan gebrek aan voedsel.

Kijk of ze tekenen van pijn vertonen, controleer of ze ontwormd zijn en zorg er altijd voor dat ze goed rusten.

Tandheelkundige problemen

Veel honden die hun neus ophalen bij het eten kunnen een onderliggend gebitsprobleem hebben dat het eten moeilijk of pijnlijk maakt. Als je hond een tijdje niet heeft gegeten, kijk dan in zijn bek naar tekenen van een gebitsprobleem.

Nieuwe omgeving

Sommige honden die een nieuwe omgeving ervaren, misschien als gevolg van reizen, kunnen soms van hun eten worden afgeleid. Als dit het geval is, zou je hond weer moeten gaan eten zodra hij zich gesetteld heeft. Als dit niet het geval is en het is nu meer dan 24 uur geleden, kan een bezoek aan de dierenarts nodig zijn.

Het meenemen van gemakken als favoriete speeltjes en een bekend kleedje helpt veel bij reisproblemen.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen waardoor honden niet eten zijn moeilijk te achterhalen. Hier volgen enkele oorzaken van gedragsproblemen:

 • Is de hondenbak vies?
 • Probeer je nieuw voedsel dat ze gewoon niet lusten?
 • Is er een agressieve hond in de buurt?
 • Is de voerbak te hoog?
 • Zijn ze uitgedroogd?
 • Zitten ze vol omdat ze te veel lekkers hebben gehad?

Er zijn veel dingen die problemen kunnen veroorzaken, dus het is altijd goed om ze allemaal te controleren voordat je in paniek raakt, waarom installeer je geen hondencamera en kijk je mee? Zoals bij veel van de andere punten hierboven, geef het 24 uur voordat je medische hulp zoekt.

waarom eet mijn hond niet

Wat gebeurt er met een hond zonder eten?

Een hond die niet eet en die verhongert is een vreselijk en deprimerend gezicht. Verhongering is geen pretje, dus verhongering is een ellendig bestaan. Verhongering kent een paar fasen die het uiterlijk en het gedrag van een hond na verloop van tijd kunnen veranderen, dit wordt alsmaar erger.

Fase 1 – De hond is hongerig, maar nog normaal

Binnen 24 uur van uithongering is een hond meestal in orde. De glycogeenvoorraden zullen echter uitgeput raken in plaats van de voedingsstoffen in het voedsel op te gebruiken. Bloedsuiker is een van de belangrijkste dingen voor een hond om normaal te blijven. In de eerste 24 uur moet de voorraad van de hond voldoende zijn om hem op een relatief normaal niveau te houden.

Fase 2 – De hond raakt uitgeput

Als de glycogeenvoorraden uitgeput zijn, begint het lichaam van de hond energie te produceren uit andere bronnen, dit heet gluconeogenese. De hond wordt nu snel onstabiel en ongezond en heeft weinig energie om iets anders te doen dan te overleven. Dit is een kritiek moment om je hond naar de dierenarts te brengen of te voeren, want de dood nadert op dit punt snel.

Fase 3 – Alle reserves zijn gebruikt, een kritiek punt voor de hond

Je hond breekt nu voltijds vet af voor energie en de gevolgen van uithongering zullen duidelijk merkbaar zijn. De lever geeft ook ketonen af in de bloedbaan als een vorm van energie. Er is geen andere plaats voor de hond om energie te krijgen en als hij geen medicijnen krijgt zal hij uiteindelijk sterven.

Conclusie: hoe lang kan hond zonder eten?

De belangrijkste bevindingen hier zijn dat een hond ongeveer 3-5 dagen zonder eten kan, maar dat na 24 uur geen eten een reden tot zorg moet zijn. Er kunnen veel redenen zijn waarom je hond niet eet, dus overweeg ze allemaal voordat je medische hulp zoekt – het kan een eenvoudige reden zijn die snel en gemakkelijk verholpen kan worden.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
balkon decoratie balkon idee

Balkon idee: van klein balkon naar ontspannen plek!

Volgende Artikel
iphone 14 test

Apple iPhone 14 in de test: wat brengt de nieuwe generatie?

Gerelateerde artikelen