Apple iPhone 14 in de test: wat brengt de nieuwe generatie?

iphone 14 test

Dit jaar is de iPhone 14 test positief. Apple’s iPhone jaargang 2022 bestaat uit vier modellen. De gewone iPhone 14 (6,1 inch beeldscherm) heeft voor het eerst een groter zustermodel gekregen, de iPhone 14 Plus (6,7 inch). Er is ook de duurdere Pro-serie, de iPhone 14 Pro (6,1 inch) en de iPhone 14 Pro Max (6,7 inch). Fans van de iPhone mini staan met lege handen: De iPhone 13 mini blijft voorlopig de laatste superkleine iPhone.

iPhone 14: vertrouwd ontwerp

Zelfs na het uitpakken is het merkbaar: Aan de buitenkant houdt Apple vast aan het vertrouwde ontwerp, dat sinds de iPhone 12 niet fundamenteel is veranderd. Het metalen frame blijft hoekig, de achterkant is nog steeds van glas. Daaronder zit Apple’s MagSafe technologie. Natuurlijk zijn de nieuwe iPhones ook waterdicht. Ken je de iPhone 13? Dan heb je ook een goed beeld van de iPhone 14. Je kunt hem het beste herkennen aan de nieuwe kleur paars. Het blauw is bescheidener en het rood sterker. De afmetingen van de iPhone 14 zijn onveranderd in hoogte en breedte (146,7×75,5 mm) – alleen de 14 Plus is groter (160,8×78,1 mm).

iphone 14 paars

Passen iPhone 13 hoesjes op de iPhone 14?

We hebben de iPhone 14 test gedaan. Opmerkelijk: Hoewel de iPhone 14 een tikje dikker is geworden, passen de iPhone 13 hoesjes in principe hetzelfde. Zelfs de knoppen zitten op de juiste plaats. Een tweede blik onthult echter dat er een addertje onder het gras zit: Het camerablok is iets groter. Hoesjes met een zeer smalle opening voor het camerablok van de iPhone 13 hebben daarom problemen. De voorkant van de camera kan rechtsboven iets uit het hoesje steken. Gelukkig zijn de meeste telefoonhouders gewoon universeel, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Hoe goed is het display van de iPhone 14?

Bij de iPhone 14 test hebben we ook het scherm bekeken. In tegenstelling tot de Pro-modellen heeft de iPhone 14 nog steeds de bekende inkeping voor Face ID en de frontcamera, ook wel een “notch” genoemd. Het beeldscherm van de iPhone 14 leverde in de labtest vrijwel identieke waarden als zijn voorganger: 1.167 candela per vierkante meter (cd/m2) voor HDR, 833 cd/m2 voor normale inhoud. Dat is inderdaad erg helder – maar niet zo helder als de Pro-modellen, die met meer dan 2.000 cd/m2 het vorige record van de S22 Ultra van 1.627 cd/m2 breken. Contrast en kleurweergave zijn top zoals verwacht. De iPhone 14 heeft een resolutie van 2532×1170 pixels, wat resulteert in een goede scherpte van 460 ppi. De Plus moet iets meer pixels optrommelen voor de vrijwel gelijke scherpte van 458 ppi met 2778×1284 pixels. Alleen de Pro’s bieden een always-on display dat informatie toont op het vergrendelingsscherm om stroom te besparen. Dankzij iOS 16 is er echter een nieuw vergrendelingsscherm.

iPhone 14 test camera: grotere pixels, betere foto’s

In tegenstelling tot de Pro-modellen blijft de hoofdcamera op 12 megapixels staan. In plaats daarvan heeft Apple zijn broodnodige model een nieuwe sensor gegeven; de grootte van de sensorpixels is toegenomen van 1,7 µm (iPhone 13) tot 1,9 µm. De brandpuntsafstand van de hoofdcamera is nog steeds 26 mm (omgerekend naar 35 mm), wat iets langer is dan de brandpuntsafstand van de 14 Pro (24 mm). Er is ook een ultragroothoekcamera (12 megapixels, f/2.4) met een equivalente brandpuntsafstand van 13 mm – en, zoals voorheen, geen telelens. De fotokwaliteit zou ook moeten profiteren van een betere beeldverwerking in de Photonic Engine. Dit is vergelijkbaar met de eerdere Deep Fusion, maar grijpt al in tijdens de verwerking van de ruwe gegevens van de camera, dus eerder in het beeldverwerkingsproces. De camera hardware en software en de A15 bionische chip zijn op elkaar afgestemd, vandaar dat de Photonic Engine niet via een software-update naar de iPhone 13 komt. Het komt erop neer dat de verbeteringen lijken te lonen: In de test verbeterde de fotokwaliteit van de hoofdcamera bij daglicht en kwam dichter bij de Pro-modellen. De zoomprestaties zijn echter nog steeds miserabel, omdat er geen sensor met hoge resolutie is die de ontbrekende telelens kan vervangen, althans voor kleine zoomniveaus.

iphone 14 camera test
Shot on iPhone 14 Bron: Apple

Eindelijk stabiele actievideo’s met de iPhone

De hoofdcamera heeft optische beeldstabilisatie. Dit gaat verder dan de normale maatregel: de nieuwe actiemodus zorgt voor vloeiende video’s en wordt geacht schudden, bewegingen en trillingen bijzonder effectief te voorkomen. Het effect van een gimbal wordt niet helemaal bereikt, maar de resultaten zijn nog steeds opmerkelijk in vergelijking met eerdere iPhones. De technologie is gebaseerd op evaluaties van de camerasensor. Daarom zijn video’s in actiemodus niet mogelijk met volledige 4K-resolutie, maar “slechts” met 2,8K-resolutie of Full HD. De actiestand vereist ook voldoende helderheid. De bioscoopstand (video met ingebouwd bokeh-effect) is nu beschikbaar met 4K bij 30 fps (beelden per seconde) en 4K bij 24 fps; voorheen was Full HD het eindstation.

Batterijcapaciteit: niet alle nieuwe iPhones zijn beter

Als het gaat om de grootte van de batterij, houdt Apple zich traditioneel in met exacte details. Details worden meestal pas bekend als de eerste verkoopapparaten worden geopend en de onderdelen worden onderzocht. Interessant is dat de batterij alleen in het kleine Pro-model aanzienlijk groter is. De capaciteit blijft vrijwel gelijk voor de iPhone 14 en 14 Pro Max, hoewel hij voor de laatste zelfs minimaal krimpt. De grootste batterij in het nieuwe wagenpark zit in de iPhone 14 Plus (identiek aan de 13 Pro Max). Tijdens de iPhone 14 test bleek zelfs dat de iPhone 13 meer dan 2 uur langer mee ging op een volle batterij en hetzelfde gebruik.

Apple iPhone 14: prijs en beschikbaarheid

De iPhone 14 wordt uitgebracht in Middernacht, Blauw, Polaris, Paars en PRODUCT(RED). De pre-orders zijn begonnen op 9 september, de eigenlijke verkoop is gestart op 16 september. De iPhone 14 Plus is vanaf 7 oktober verkrijgbaar. De prijzen voor de iPhone 14 beginnen bij 999 euro, voor de iPhone 14 Plus bij 1.149 euro.

Prijzen (advies): iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro, 14 Pro Max

Model128 GB256 GB512 GB1 TB
iPhone 14€999€1129€1389
iPhone 14 Plus€1149€1279€1539
iPhone 14 Pro€1299€1429€1689€1949
iPhone 14 Pro Max€1449€1579€1839€2099

Apple iPhone 14

iPhone 14
5 5 0 1
De iPhone 14 scoort met een snelle processor, een helder en natuurgetrouw OLED-scherm en een verbeterde hoofdcamera ten opzichte van zijn voorganger. De bediening is vloeiend, de afwerking onberispelijk. De levensduur van de batterij is oké, maar het opladen duurt lang. Zoomfoto's zijn niet overtuigend, dus een Pro-model zou beter zijn. De actiemodus voor video-opnamen tijdens sterke bewegingen kan een action cam vervangen. De iPhone 14 is waterdicht.
De iPhone 14 scoort met een snelle processor, een helder en natuurgetrouw OLED-scherm en een verbeterde hoofdcamera ten opzichte van zijn voorganger. De bediening is vloeiend, de afwerking onberispelijk. De levensduur van de batterij is oké, maar het opladen duurt lang. Zoomfoto's zijn niet overtuigend, dus een Pro-model zou beter zijn. De actiemodus voor video-opnamen tijdens sterke bewegingen kan een action cam vervangen. De iPhone 14 is waterdicht.
5,0 rating
5/5
Total Score

Pro

  • Goede camera
  • Hoge werksnelheid
  • Het ontwerp

Con

  • Geen telelens
Total
0
Shares
Vorige Artikel
hoe lang kan hond zonder eten

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Volgende Artikel
cuppen tegen cellulitis

Cuppen tegen cellulitis, werkt dat?