Cuppen tegen cellulitis, werkt dat?

cuppen tegen cellulitis

Cuppen tegen cellulitis is tegenwoordig de favoriet onder de wellnessbehandelingen. Het doelgerichte gebruik van de cupping glazen moet de vervelende sinaasappelhuid op de meest uiteenlopende probleemzones op natuurlijke en duurzame wijze helpen bestrijden. Zeker weer een trend zonder effect, denk je? Nee, want juist cupping is een verstandige methode gebleken om de vorming van kuiltjes op de huid op allerlei manieren tegen te gaan. Het mooiste is dat je het gemakkelijk zelf kunt doen en de instructies kunt volgen. Hoe dit werkt, welke accessoires je nodig hebt en waar je op moet letten, vertellen we je in dit artikel.

Cuppen tegen cellulitis – wellnessmethode met groeiende populariteit

Cuppen tegen cellulitis is een van de populairste tips tegen de vorming van holtes en een gebrek aan elasticiteit in je huid. Cupping is eigenlijk heel simpel: de zwakke plekken in het bindweefsel op een zachte en eenvoudige manier te bestrijden. De procedure kent immers een lange traditie. Al in de oudheid en in het vroegere Mesopotamië zwoer men bij cupping voor een beter welzijn. Reden genoeg om vandaag gebruik te maken van de positieve eigenschappen in de strijd tegen cellulitis.

cuppen techniek doe het zelf

Cuppen tegen cellulitis kort uitgelegd

Het principe is gebaseerd op de stimulatie van het weefsel. Eerst wordt een vacuüm gecreëerd door middel van de cupping glazen. De bijbehorende negatieve druk activeert de bloedsomloop, terwijl ook de lymfedrainage gestimuleerd kan worden. Daardoor worden schadelijke stoffen beter afgevoerd en krijgt de huid meer stevigheid. De zichtbare tekenen van cellulitis verdwijnen steeds meer en wat overblijft is een bestendige, stevige huid. Cuppen tegen cellulitis is een wellnessbehandeling die wordt toegepast in cosmetische studio’s, SPA-ruimtes of massagepraktijken.

Ben je op zoek naar een manier om cupping uit te proberen zonder meteen naar de volgende wellnessvakantie te hoeven gaan of een vaste afspraak bij een praktijk te maken?

Met de juiste doe-het-zelf toepassing kan de methode zonder moeite door jezelf worden uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van cuppen tegen cellulitis?

Cuppen tegen cellulitis heeft veel verschillende voordelen, allereerst natuurlijk het verwijderen van zwakheden in het bindweefsel die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ontsierende holtes op de huid. Andere effecten van cupping zijn:

 • verbeterde lymfestroom
 • betere afvoer van lymfevocht en verontreinigende stoffen
 • een soepelere huidtextuur
 • meer elasticiteit voor het bindweefsel
 • een stimulering van de bloedsomloop
 • de strijd tegen spataderen en spataders
 • Verlichting van pijn
 • de vermindering van depressie
 • verbeterde spijsvertering
 • een bijdrage aan verminderde zenuwpijn
 • ondersteuning van de lever- en galfunctie
 • een ontspanning van de spieren
 • minder hormonale onevenwichtigheden op momenten als de menopauze of de puberteit

Bovendien kan meer weerstand voor het bindweefsel tot stand worden gebracht, zodat dit belangrijke ondersteunende netwerk wordt bevrijd van klitten, waarna er geen mobiliteitsproblemen ontstaan en het bindweefsel bestendig en elastisch blijft.

Van cupping tegen cellulitis wordt ook gezegd dat het een holistisch effect heeft op het lichaam, omdat de techniek het immuunsysteem ondersteunt en bijdraagt aan een beter humeur. Tenslotte blijkt de methode een cosmetisch concept te zijn, dat een stevige, gemodelleerde huid moet ondersteunen. Met andere woorden, je profiteert van een natuurlijk anti-verouderingseffect. De doelgroep is breed, maar het zou goed zijn als je je tijdens de zwangerschap niet aan cupping waagt.

Cuppen tegen cellulitis zelf doen met deze accessoires

Als je cupping tegen cellulitis wilt uitvoeren, heb je natuurlijk de juiste cupping glazen nodig. Deze zijn verkrijgbaar in talloze maten en variaties. Sommige zijn voorzien van een rubberen bal, zodat bij het cuppen een groter vacuüm kan worden gecreëerd. Tegelijkertijd zijn er cupping glazen zonder rubberen bal, die je moet gebruiken als je besluit een zachtere methode te gebruiken. Wat betreft de materialen kun je kiezen tussen glas of siliconen, waarbij je ook moet letten op de geschikte maat van de cupping glazen. Er zijn kleinere versies voor gebieden als het gezicht, handen en voeten en grotere cupping glazen voor huidgebieden als de dijen en billen. Je kunt vaak een geschikte startersset vinden die al cupping glazen in verschillende maten bevat, zodat je met één aankoop de benodigde apparatuur kunt aanschaffen. Het is heel belangrijk om op de kwaliteit te letten, want alleen hoogwaardige, huidvriendelijke en functionele producten kunnen het effect van cupping tegen cellulitis bevorderen. Op Amazon kun je bijvoorbeeld geschikte sets vinden.

cuppen massage roller cellulitis

Natuurlijk zijn er ook vacuüm apparaten die cupping tegen cellulitis bijna automatisch uitvoeren. In dit geval moet je de instructies van de fabrikant van het apparaat volgen. De overeenkomstige producten hebben echter een minder intensieve werking en zijn zonder het voordeel dat je de kracht en de techniek zelf kunt aanpassen.

Cuppen tegen cellulitis – doe-het-zelf instructies

Er zijn talloze instructies voor cupping tegen cellulitis, maar we kunnen ze natuurlijk niet allemaal opnoemen. Daarbij kun je alleen droge cupping of cupping massage als doe-het-zelf methode gebruiken. Cuppen met bloed is de verantwoordelijkheid van de deskundigen. Als voorbeeld kan je cupping tegen cellulitis uitvoeren volgens onderstaande instructies:

1. Wat wil je cuppen?

Kies of je alleen een deel van het lichaam (bijv. de benen) wilt cuppen of dat je direct alle probleemzones wilt behandelen. De instructies zijn in principe gelijk voor alle regio’s. Je moet er alleen op letten dat de cupping glazen de juiste maat hebben.

Opmerking: Bij cupping tegen cellulitis worden meestal de minder gevoelige huidgebieden zoals benen en billen geactiveerd. Als je echter het gezicht cupt, wees dan extra voorzichtig, want de huid is hier erg gevoelig.

2. Accessoires cuppen

Leg de juiste apparatuur klaar, zodat je die altijd bij de hand hebt en je je kunt concentreren op de techniek.

3. Locatie

Zoek een rustige plek waar je kunt ontspannen en de cupping ongestoord kunt doen. Het is een proces en deze moet je gefocust kunnen uitvoeren.

4. Positie

Neem een ontspannen houding aan waarin je gemakkelijk de te cuppen delen van de huid kunt bereiken zonder te bewegen. De positie is gebaseerd op de gebieden die je wilt cuppen. Idealiter sta je voor een grote spiegel waar je je huid optimaal kunt zien en kunt herkennen of de cupping glazen goed geplaatst zijn.

5. Bevestig de cupping glazen

Plaats dan de glazen op de juiste cupping zones. Zoek daarvoor specifiek naar de plekken die de typische holtes op de huid vertonen. Wil je de cupping glazen goed gebruiken, leg ze dan op het juiste deel van de huid en zorg dat ze naar binnen gezogen worden. Bij cupping glazen met een rubberen bal kun je dit creëren door in de zuigbal te knijpen, terwijl klassieke cupping glazen het vacuüm handmatig moeten creëren. Je kunt zien of de cupping glazen goed zitten als de huid er in de cupping glazen uitziet als een uitstulping en roodachtig wordt.

Tip: Als je voor het eerst een cupping-methode tegen cellulitis gebruikt, zorg dan voor een lichte onderdruk, zodat je je lichaam niet te veel belast.

cuppen tegen cellulitis vacuümpomp

6. Cupping alternatief: vacuümpomp

Als je de cupping glazen niet handmatig wilt bevestigen, kun je ook een vacuümpomp gebruiken. Het apparaat wordt bevestigd aan de cupping glazen en creëert de juiste negatieve druk door ze te draaien, zodat de huid zonder problemen met het glas meegezogen kan worden. Veel startsets bevatten al zo’n pomp als basisuitrusting.

7. Hoe lang cuppen

Als je alleen cupping doet zonder massage, laat je de cupping glazen nu ongeveer 5 tot 10 minuten staan om een intensief resultaat te bereiken. Je zult zien hoe de huid rood wordt en dus reageert op de cupping.

8. Hoe vaak cuppen herhalen

Haal na 5-10 minuten de glazen voorzichtig van de huid en breng ze in hetzelfde patroon aan op het volgende doelgebied. Ga door tot je alle door cellulitis aangetaste gebieden gestimuleerd hebt.

9. Ontspanning en nazorg

Ga na de cupping in een ontspannen houding liggen en laat de huid in de frisse lucht herstellen. Het mag nu niet aan enige druk worden blootgesteld.

Opmerking: Er verschijnen duidelijk zichtbare sporen van de cupping glazen op je huid. Dit zijn geen negatieve bijwerkingen, maar slechts een aanwijzing dat het lichaam reageert op de cupping.

cuppen cupping massage olie

Cupping massage instructie

Als je cupping wilt combineren met een lichte massage, kan je deze massage proberen voor optimaal resultaat. Ook leuk als je partner het vorige gedeelte heeft gedaan. Even een extra verwenmomentje:

1. Oliën aanbrengen

Olie de delen van de huid goed in die je met de cupping massage wilt aanpakken. Dit ondersteunt de vloeiende bewegingen tijdens het aanbrengen. Als alternatief zou een massagecrème ook geschikt zijn.

2. Zet de cupping glazen er op

Leg de cupping glazen op de plekken die je ermee wilt behandelen en druk ze op de huid om ze vacuüm te laten zuigen.

3. Massagetechniek

Begin nu met lichte strijkbewegingen en cirkels over de huid te glijden. Zorg ervoor dat je alleen met de zuignap werkt en deze heen en weer schuift over de huid. Dit helpt om het vacuüm te behouden, terwijl het een zachtere versie van cupping biedt door de lichte massagebewegingen.

4. Waar moet je nooit cupping massage doen

Masseer nooit gewrichten of lymfeklieren (ook niet in de liesstreek).

5. Maak de cupping glazen voorzichtig los

Zodra je klaar bent met je cupping massage, kun je de cupping glazen voorzichtig losmaken.

6. Na de cupping massage

Je kan nog een paar keer masseren zonder de cupping glazen om de massage af te maken. Verwijder dan de overtollige olie en gun jezelf een moment van rust voordat je terugkeert naar je dagelijkse routine. Gebruik de massage regelmatig, maar niet meer dan één keer per dag om het lichaam niet te belasten.

Cuppen tegen cellulitis: waar je rekening mee moet houden

Cuppen tegen cellulitis kan alleen succesvol zijn als je het correct gebruikt en ook weet wanneer je de techniek beter niet als doe-het-zelf methode kunt gebruiken.

Dit betekent dat als je niet lijdt aan een cosmetisch probleem zoals een sinaasappelhuid, maar aan een ernstige aandoening met veranderingen in het onderhuidse weefsel, die zich uit in hevige pijn, zwelling of roodheid, je geen toevlucht moet nemen tot zelfmassage.

Bewegingsbeperkingen, een sterk temperatuurverschil in de getroffen huidgebieden, een drukkend gevoel of lymfoedeem zijn ook strikte contra-indicaties, evenals ernstige hart- en vaatziekten, huidverwondingen, allergieën, huidontstekingen of andere onevenwichtigheden. In deze gevallen mag je nooit cupping toepassen zonder toestemming van een arts.

Je moet bij cupping ook oppassen dat je nooit te veel druk gebruikt, dat je de cupping glazen onmiddellijk verwijdert als je het gevoel hebt dat je aandoening verergert en er symptomen verschijnen die er eerder niet waren.

cupping tegen cellulitis nazorg

Verder is cupping tegen cellulitis natuurlijk geen wondermiddel waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over zwak bindweefsel. Het is eerder een holistische methode om de sinaasappelhuid te verdrijven.

Daarom moet je ook aandacht besteden aan een optimale huidverzorging met voldoende vocht, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en afwisselend douchen om iets goeds voor je huid te doen en de elasticiteit ervan te ondersteunen. Als je last hebt van een droge huid kan je ook eens Dode Zeezout gebruiken. Je kunt ook een cellulite roller gebruiken, waarvan de gelijkmatige bewegingen op de huid het weefsel moeten aanspannen.

Al met al maak je met cupping tegen cellulitis gebruik van een traditionele toepassing die, in allerlei varianten, effectief, duurzaam en zonder veel moeite voor een strakkere huid zorgt.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
iphone 14 test

Apple iPhone 14 in de test: wat brengt de nieuwe generatie?

Volgende Artikel
besparen telefoon abonnement

Slim besparen op je telefoonabonnement: Bundel vs. Sim only

Gerelateerde artikelen