Slim besparen op je telefoonabonnement: Bundel vs. Sim only

besparen telefoon abonnement

Als je een keuze hebt, word je verwend. Zo voelt het misschien ook als je een nieuwe telefoon nodig hebt. Veel aanbieders bieden je bijna ontelbare keuzes. Wij willen je duidelijkheid geven over de opties en hoe je hier op bespaart. Maar voordat je gaat nadenken over netwerk, wel of niet onbeperkt bellen en data. Moet je één basisvraag ophelderen: Wil je een abonnement met of zonder mobiele telefoon?

Abonnement met of zonder telefoon?

Bij een zogenaamde “bundel” (een contract met een mobiele telefoon) krijg je een nieuwe smartphone. Afhankelijk van het type toestel en het contract doe je een aanbetaling die kan oplopen tot honderden euro’s. Het is in elk geval slechts een fractie van wat de nieuwe smartphone in werkelijkheid kost. 

Vervolgens tel je de totaalprijs via een maandelijkse toeslag op bij je maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van het apparaat bedraagt de toeslag vaak € 20 of meer per maand.

Met een Sim only contract sluit je alleen een contract af met een mobiele telefoonaanbieder die niet gekoppeld is aan een smartphone. Dit betekent: Je krijgt alleen een simkaart, je moet zelf voor de “hardware” zorgen. Sim only contracten zijn momenteel vrij trendy onder klanten van mobiele telefoons. Veel aanbieders hebben al op deze trend ingespeeld, en je vindt een heel breed aanbod op de markt.

telefoon met bundel vergelijken met sim only

Abonnement met bundel (met telefoon)

Voordelen bundel

 • Je hebt meteen een telefoon én een contract.
 • Je krijgt vaak een hoogwaardige smartphone voor een lage eenmalige bijbetaling – wat in het begin makkelijk is voor je portemonnee.
 • De voordelen van je tarief zijn meestal afgestemd op je mobiele telefoon.

Nadelen bundel

 • Je betaalt een hoge toeslag op je maandelijkse basisbedrag, omdat de provider betaalt voor de telefoon.
 • Je bent 12-24 maanden gebonden aan een provider en je contract (tenzij je maandelijks opzegbaar kiest, maar dan moet je je telefoon afbetalen)
 • De toeslag op je basisvergoeding daalt pas als je volledige telefoon is afbetaald.
 • Aanbiedingen voor contractverlenging zijn bijna altijd onaantrekkelijker dan een nieuw contract en de contractverplichting van 24 maanden begint opnieuw.
 • Je bent niet flexibel en zit 24 maanden vast aan je smartphone. Als je hem verliest of een nieuwe smartphone wilt, moet je die zelf kopen.
sim kaart in telefoon sim only

Sim only abonnement (zonder telefoon)

Voordelen Sim only

 • Je bent flexibeler, vooral omdat Sim only contracten kortere looptijden hebben. In veel gevallen kunnen ze zelfs maandelijks worden opgezegd.
 • Je betaalt een aanzienlijk lager bedrag omdat je geen extra telefoon hoeft te financieren via een aanzienlijke toeslag op het maandelijkse basisbedrag.
 • Je kunt je tarief aanpassen aan je behoeften en kiezen wat bij je past, zonder het afhankelijk te maken van je mobiele telefoon naar keuze.
 • De mobiele telefoon die je gebruikt met het Sim only contract is van jou, je hoeft hem niet in maandelijkse termijnen af te betalen.
 • Je hebt absolute vrijheid om je abonnement en mobiele telefoon te combineren.
 • Je kan je telefoon verkopen wanneer je wil.
 • Je kan Sim only vergelijken, zodat je altijd de beste deal hebt (bij andere aanbieders)

Nadelen Sim only

 • Als je je huidige smartphone niet meer kunt gebruiken en een nieuwe nodig hebt, moet je het nieuwe toestel zelf aanschaffen.
 • Vooral bij tarieven met een maandelijkse opzegtermijn is het mogelijk – hoewel zeldzaam – dat de aanbieder zijn voorwaarden of bedrijfsmodel wijzigt en daardoor de tarieven verandert of zelfs helemaal stopzet. Dan moet je op zoek naar een vervanger.

Waar moet je voor kiezen als je geld wil besparen?

24 maanden is heel erg lang. Het aantal data wat je nodig hebt stijgt elke 1,5 jaar en een nieuwe generatie mobiele telefoons is vaak al na 12 maanden beschikbaar.

Als je alles uit één hand wilt hebben, flexibiliteit niet belangrijk is of voor je voor weinig de allernieuwste mobiele telefoon wilt hebben, dan is een mobiele telefoon bundel iets voor jou. Maar vergeet niet je contract op tijd op te zeggen.

Wil je echter zelf je droom smartphone kopen of ben je nog prima tevreden met je oude, dan is een Sim only tarief de betere oplossing. Bovendien kan dit maandelijks tientallen euro’s schelen in vaste lasten! Dat wordt lekker besparen.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
cuppen tegen cellulitis

Cuppen tegen cellulitis, werkt dat?

Volgende Artikel
goedkoop keuken opfleuren

Transformeer Je Keuken Snel & Voordelig met Tegelstickers!

Gerelateerde artikelen