Graffiti: Kunst, Geschiedenis en Invloed op de Samenleving

graffiti

Over het algemeen denken mensen bij graffiti aan het schrijven op een muur. En dat dat door niemand wordt goedgekeurd, voornamelijk door de plaatselijke autoriteiten. Deze vorm van kunst wordt als illegaal beschouwd in veel landen. Er zijn echter genoeg gevallen en plekken waar het legaal is om graffiti kunst te maken. We nemen je mee.

Graffiti is een kunstvorm

Het is niet ongewoon dat een graffiti artiest door winkeleigenaren gevraagd wordt om een bepaald stuk voor hen te schilderen. In de huidige fashion wereld zie je dit nog steeds heel veel. Ook zijn er heel veel plekken waar je legaal graffiti mag spuiten omdat de gemeente het anders een kale plek vindt, zoals bruggen of transformatorhuisjes. Er zijn ook veel plekken In Nederland waar je bijvoorbeeld een graffiti workshop kan volgen, hier kun je helemaal los gaan. Het is ook belangrijk om de mening van de graffiti artiesten en de samenleving in overweging te nemen als je het over graffiti hebt, er zit namelijk een rijke geschiedenis aan graffitikunst.

graffiti spuitbus graffitikunst

Waar komt graffiti vandaan?

De eerste ‘generatie’ graffitikunstenaars ontstond in New York in de jaren zeventig. Deze groep graffiti artiesten kwam samen op metrostations om de nieuwste stukken te bespreken. Ze gebruikten spuitverf en verfbommen op verschillende oppervlakken om allerlei effecten te creëren. Ook werkten ze veel met elkaar samen om prachtige kunstwerken te maken in de stad. De stijlen van graffiti veranderden in de jaren ’80. Het meest gebruikte gereedschap door graffitikunstenaars was een spuitbus. 

Graffiti heeft een rijke geschiedenis

In de jaren ’70 en ’80 bereikte graffiti zijn ‘gouden eeuw’. Het werd populair in verschillende landen in Amerika en Europa. Het werd een kunstvorm en een symbool van individualiteit. Het was ook een symbool van verzet en sociale verandering. In de jaren ’90 werd het ook beschouwd als een vorm van mode. In de jaren ’90 ontstond een nieuwe toestroom van graffiti artiesten. De graffiti-hausse deed zich voor rond het einde van dit decennium. Veel beroemde graffiti kunstenaars zoals Banksy en Taki 183 maakten naam in de media. Zij brachten massaal aandacht voor wereldzaken zoals de crack-epidemie, AIDS en homoseksualiteit.

Banksy in 2021

Graffiti is nog steeds populair

Naast de rijke geschiedenis zijn er nog steeds graffiti artiesten en kunstenaars. Jonge mensen kennen Banksy en Alec Monopoly vaak wel en deze kunstenaars worden gezien als grote influencers. Des te leuker is het voor jongeren om zich ook te begeven in de wereld van graffiti. In plaats van een speurtocht is het toch ook leuk om een graffiti kinderfeestje te organiseren. Naast het feit dat dit een leuke activiteit is, is het ook heel erg belangrijk om de volgende generatie graffiti artiesten enthousiast te maken. Want het zou zonde zijn om de rijke geschiedenis verloren te laten gaan.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Pizzaborden: Praktisch & Onmisbaar voor Perfecte Pizza's

Volgende Artikel
fiscale eindejaarstips

Optimaliseer Je Fiscale Aftrekposten: Tips voor Ondernemers 2023

Gerelateerde artikelen