Het kiezen van het juiste incontinentiehulpmiddel: wat past bij jouw behoeften?

Incontinentie is nog steeds een weinig besproken onderwerp, en dit terwijl het een veelvoorkomend probleem is. Er wordt niet gepraat over dit taboe probleem omdat betrokkenen zich ervoor schamen en niet willen dat anderen het weten. Bij incontinentie gaat het meestal om urine-incontinentie, dus het niet goed kunnen ophouden van de plas. In mindere mate kan het ook gaan om ontlasting incontinentie. Voor deze ontzettend vervelende problemen is vaak geen permanente oplossing maar er zijn gelukkig wel diverse hulpmiddelen die ondersteuning bieden en het comfort verlichten. Er zijn verschillende soorten absorberende materialen die urine en ontlasting opvangen, zoals bijvoorbeeld Tena Lady. Wil jij ook weten hoe je het juiste incontinentie hulpmiddel kiest, wat past bij jouw behoeften, lees dan snel verder.

Absorberen, afvoeren en reinigen

Er zijn verschillende inleggers of incontinentiebroekjes die onder de kleding worden gedragen die zorgen dat ongecontroleerd verlies van urine of ontlasting wordt opgevangen. Bij lichte problemen is het dragen van inlegkruisjes, inlegverbanden of speciale broekjes vaak voldoende. Bij ernstige problemen zijn er hulpmiddelen die helpen bij de opvang en afvoer, denk hierbij aan opvangzakken en katheters. Omdat de huid die langdurig in contact komt met urine of ontlasting zwaar wordt belast is het noodzakelijk deze huid goed te reinigen en te verzorgen. Reinigen kan met milde reinigingsdoekjes of door het wassen van de huid. Bij verminderde mobiliteit is het gebruik van een douchestoel een goed hulpmiddel om comfortabel schoon te worden. Gebruik goede huidverzorgingsproducten zoals zachte en speciale crèmes voor incontinentie.

Welke middel past het beste?

Welke middelen het beste passen bij jouw specifieke behoeften, is afhankelijk van de aard van het probleem en wat je dagelijks doet. Indien je af en toe wat druppels urine verliest, heb je een andere ondersteuning nodig dan bij regelmatig verlies van grotere hoeveelheden. Verder is wat je doet of wil doen van belang. Om te bepalen welke incontinentie hulpmiddelen het beste in jouw behoefte voorzien is, is het dus belangrijk om dit te bespreken met de zorgverlener of de arts. Incontinentie op zich is al vervelend genoeg, door met deze onbesproken last rond te lopen en zelf aan te modderen maakt het probleem eerder erger dan beter. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die het probleem draaglijker en het leven wat comfortabeler maken. Al is het alleen maar door het bieden van meer zelfvertrouwen en de levenslust om meer te ondernemen of sociale contacten te leggen.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Wat zijn de beste koekenpannen?

Volgende Artikel

Keeping it cool: zo houd je je huis lekker koel

Gerelateerde artikelen