Keeping it cool: zo houd je je huis lekker koel

De dagen worden alweer warmer en waar we in de winter kijken naar mogelijkheden om het binnen lekker warm te houden, kijken we in de zomer naar manieren om het lekker koel te houden. Misschien denk je al snel aan het aanschaffen van een ventilator of airconditioning. Maar er zijn nog veel meer handige manieren om je huis lekker koel te houden. We zetten een paar tips op een rij. 

Meer groen rond je huis

Plantjes vangen zonlicht op en verdampen water. Als je deze rondom je huis of op het dak neerzet, zorgen ze ervoor dat de warmte buiten blijft. Kijk naar de mogelijkheden voor het aanbrengen van meer groen rond je huis. En wist jij dat er ook planten zijn die je binnen kunt neerzetten om je huis koel te houden? Dit zijn planten die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid toeneemt, zoals de palm en de Ficus Benjamina (bron: Mooiwatplantendoen.nl). 

Lekker laten doorwaaien

In de ochtend en avond koelt het altijd wel wat af. Maak daar gebruik van en laat het lekker doorwaaien op die momenten. Overdag moet je ook zeker niet zorgen dat alles potdicht is en zorgen voor ventilatie in huis. Doe wel de zonneschermen omlaag, sluit je gordijnen of breng een schaduwdoek aan zodat minder zonlicht en warmte naar binnen kan.

Goed isoleren

Hoe beter de isolatie in je huis, hoe beter dat het koel blijft. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van HR++-glas of triple-glas of het isoleren van je muren of gevel. Daar profiteer je niet alleen in de zomer van, maar ook in de winter.  

Koelen met een warmtepomp

De warmtepomp is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest als alternatief voor de cv-ketel. Sterker nog, vanaf 2026 moeten we verplicht overstappen op een duurzamer alternatief voor het verwarmen van je woning, zoals een warmtepomp. Maar wist jij dat veel warmtepompen ook kunnen koelen? Zo zijn er water/water warmtepompen met een bodembron die het water uit de bron gebruiken om je huis koel te houden. Maar er zijn ook zogeheten lucht/water warmtepompen die de warmte aan de buitenlucht afgeven.

Met behulp van deze tips kun je ook in de zomer je huis lekker koel houden. Zo ben je goed voorbereid op de warme dagen! En lees ook alvast de tips om energie te besparen in de winter, zodat je alvast klaar bent voor het koude seizoen. 

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Het kiezen van het juiste incontinentiehulpmiddel: wat past bij jouw behoeften?

Volgende Artikel

5 slimme manieren om van je huis een paradijs te maken

Gerelateerde artikelen