5 tips om energie te besparen deze winter

Met deze tips laten we je zien hoe je energie kan besparen in huis aankomende winter. Tuurlijk wil je er lekker warm bij zitten deze winter, maar door alle stijgende prijzen is dat wel even anders dan vorige jaren. 80% van de Nederlandse bevolking weet niet hoeveel energie ze maandelijks verbruiken. Maar als je je energiekosten wilt verlagen, is het in beeld brengen van je verbruik enorm belangrijk. 

Breng je energieverbruik in beeld

Weet jij hoeveel energie je verbruikt? Is het antwoord op die vraag nee, dan moet je er eerst voor zorgen dat je dit in beeld krijgt. Anders is het onmogelijk om te meten of je daadwerkelijk energie bespaart. Je krijgt bij elke aanbieder tegenwoordig wel een overzicht met je verbruik. Maar er zijn ook alternatieve aanbieders die bijvoorbeeld een app hebben waarmee je je volledige verbruik kan zien. En ook waar dit verbruik vandaan komt.

Vergelijk energie contracten

Je wil natuurlijk altijd het beste contract met het meeste voordelige tarief. Het is tegenwoordig lastig om zomaar over te stappen naar een andere aanbieder. Daarom kan je een energievergelijker gebruiken om tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Je kan hier heel makkelijk invullen met hoeveel personen je in huis woont en wat je verbruik is. Op basis daarvan krijg je een overzicht van het volledige energieaanbod. Zo wordt een keuze maken ineens een stuk makkelijker.

Energie besparen op de verlichting in huis

Een stille killer van je energierekening is de verlichting in huis. Vervang je oude gloeilampen door energiebesparende LED’s. Terwijl een conventionele gloeilamp ongeveer 10 – 15 lumen per watt licht kan uitstralen, kan een LED 50 – 100 lumen per watt uitstralen. Het rendement is daardoor 3 – 10 keer hoger dan dat van een gloeilamp! Als het goed is zijn de meeste lampen in jouw huis inmiddels LED. Maar vergeet niet de lampen in: kelders, zolders, garages en andere plekken waar je minder vaak komt. Deze lampen gaan vaak langer mee en wellicht ben je daarom vergeten om ze te vervangen.

besparen op apparatuur

Energie besparen op huis tuin en keuken apparatuur

Ga eens een rondje lopen in je huis. Hoeveel elektrische apparaten heb je tegenwoordig? Ze staan vaak allemaal de hele dag aan of op stand-by. Terwijl je ze niet eens gebruikt. Zelfs opladers in een stopcontact verbruiken nog steeds stroom. We hebben een paar grootverbruikers op een rijtje gezet met energie besparende tips.

Besparen op de wasmachine en droger

  • Het centrifugeren van de wasmachine droogt je kleren tot 55% in de eerste minuut bij 1600 toeren per minuut. Het is dus de moeite waard om wel te centrifugeren en de was vervolgens op te hangen om het te laten drogen.
  • Maak het filter van de droger regelmatig schoon. Een vol filter vermindert de snelheid van de droger, waardoor meer energie nodig is. Hiermee kan je dus energie besparen.

Besparen op de koelkast en vriezer

  • Ontdooi de vriezer regelmatig. Uiterlijk ontdooien als het ijs 6 mm dik is. Het ijs op de wanden werkt als een isolerende laag en de vriezer moet meer energie gebruiken om zijn inhoud te koelen.
  • Vermijd het vaak openen van de koelkastdeur. Voor elke 40 deuropeningen verbruikt de koelkast 30% meer energie. Voor elke geopende minuut heeft de koelkast 5 minuten nodig om de temperatuur weer te verlagen. Dit verbruikt ongeveer 0,08 kWh.
Total
0
Shares
Vorige Artikel
herfst trend 2022 kleding

De belangrijkste modetrends voor de herfst van 2022

Volgende Artikel
microvezeldoek schoonmaken

De Ultieme Gids voor Microvezeldoeken: Reinigen als een Pro!

Gerelateerde artikelen