Tips bij je zoektocht naar een geschikte pan

Wanneer je een nieuwe pan of pannenset koopt, doe je dit met het idee er jaren plezier van te zullen hebben. Niet iedere pan is echter van even goede kwaliteit. Daarbij is het sterk afhankelijk van de gerechten die je bereidt, welk type pan je nodig hebt. Tijd om de belangrijkste tips voor het uitkiezen van een nieuwe pan op een rijtje te zetten. Heb jij al een beeld van de pan die past bij jouw behoeften in de keuken? Kies je voor een kwalitatief goede koekenpan, een wokpan of bijvoorbeeld een hapjespan?

Houd rekening met de verschillen in warmtebronnen

Iemand die voorheen op gas kookte en het gasfornuis inmiddels vervangen heeft voor een kookplaat op inductie, zal merken dat de oude pan niet meer goed werkt. Dat ligt niet aan de kookplaat, maar aan je pan! Niet iedere pan is namelijk geschikt voor ieder type warmtebron. Daar komt bij dat pannen op het gasfornuis vervormd kunnen zijn, als gevolg waarvan de warmteoverdracht vanaf de inductiekookplaat heel beperkt is. Je zal nieuwe pannen moeten kopen om je favoriete gerechten te kunnen blijven bereiden.

Het is enigszins afhankelijk van het materiaal waarvan de pan gemaakt is, op welke warmtebronnen deze gebruikt kan worden. Een voordeel van een gasfornuis: met dit type warmtebron valt ieder materiaal te combineren.

Kijk naar het formaat van een pan

Naast de warmtebron waarop een pan gebruikt kan worden, speelt het formaat ervan mee bij het maken van een keuze. Let hierbij niet uitsluitend op de diameter van de pan, maar bijvoorbeeld ook op de hoogte hiervan. Je wilt voorkomen dat je een hoge pan aanschaft, welke vaak maar met een klein laagje water gevuld wordt. Het duurt in zo’n situatie onnodig lang, voordat het water kookt en de pan voldoende verwarmd is. Bij grotere pannen is het prettig om meerdere handvaten te hebben waarmee je deze op kunt tillen. Het verkleint het risico op het uit je handen glippen van de pan.

Andere praktische aspecten om rekening mee te houden

Bij sommige pannen wordt het handvat met een schroef vastgezet. In andere gevallen zit het handvat aan de pan gelast of geklonken. Ook het deksel van pannen is niet altijd van hetzelfde materiaal gemaakt. Denk aan het verschil tussen een deksel van glas en een model van metaal. Het voordeel van glas is dat je altijd een blik in de pan kunt werpen.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Streeploos je ramen wassen, dat doe je zo

Volgende Artikel

Slim Besparen in Huis is makkelijker dan je denkt

Gerelateerde artikelen