Bespaar Energie in de Keuken: 5 Simpele & Effectieve Tips

energie besparen in de keuken 5 tips

Energie besparen in de keuken. Misschien niet de eerste plek waar je aan zal denken. Je kunt je woning op verschillende manieren verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen, de isolatie verbeteren, een groene energieleverancier nemen en een groene oase rondom jouw woning creëren. Al deze besparingen kun je echter alleen pas doen als je eerst investeert. Er zijn echter ook tal van andere manieren om energie te besparen zonder ingrijpende dingen te veranderen, zonder dat je dagen aan het werk moet en zonder dat je diep in de buidel moet tasten. Gewoon wat kleine aanpassingen en en rond je huis en in je gewoontes. Zo kun je op betrekkelijk eenvoudige wijze energie besparen en het is ook nog eens goed voor het milieu. 

1. Voorkom sluipverbruik om energie te besparen in de keuken

Apparaten kunnen energie verbruiken, ook als ze niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld de magnetron en het koffiezetapparaat. Die worden vaak maar enkele keren per dag gebruikt, maar gebruiken vaak meer stroom dan noodzakelijk doordat ze standby staan. Gebruik voor dit soort apparaten een bespaarstekker. Op die manier ga je heel eenvoudig het sluipverbruik tegen. Een andere optie is om elke keer de stekker uit het stopcontact te halen als je het apparaat niet meer gebruikt.

energie besparen in de keuken sluipverbruik en slimme verlichting

2. Gebruik slimme verlichting

Doorgaans hebben we veel verlichting in onze keuken. Ook staan vaak de lampen in de keuken aan. Door gebruik te maken van slimme en duurzame verlichting, kun je heel eenvoudig relatief veel energie besparen in je keuken. De LED lamp is op dit moment de meest duurzame lamp voor in huis. Deze is niet alleen vele malen zuiniger, maar gaat ook veel langer mee dan een gloeilamp of halogeenlamp.

3. Maak minder gebruik van je vaatwasser

Een vaatwasser is natuurlijk enorm handig. In bepaald gevallen, bij verstandig gebruik, kan het zelfs duurzamer zijn dan met de hand afwassen. Maar als je de vaatwasser bewuster gebruikt, kun je ook daar een hoop besparen. Zet de vaatwasser alleen aan als die echt helemaal vol zit. Heb je tussendoor iets nodig, was dat dan eventjes met de hand af. Gebruik je toch de vaatwasser, kies dan bij voorkeur een programma met een lagere temperatuur. Ook dat scheelt in de energiekosten.

eco programma vaatwasser besparen in de keuken

4. Maak slim gebruik van je koelkast

Een koelkast in je keuken is natuurlijk onmisbaar. Er zijn echter genoeg maniertjes om slimmer om te gaan met je koelkast. De meest eenvoudige manier om energie te besparen op je koelkast is door de koelkast alleen te openen als je weet wat je eruit wilt halen. Trek niet de koelkast open om vervolgens met open deur te gaan staan twijfelen wat je eruit wilt halen. Dan wordt de koelkast onnodig opgewarmd, waardoor het weer afgekoeld moet worden. Dit kost weer energie. Plaats daarom ook je koelkast niet naast de oven en plaats ook nooit kliekjes die nog warm zijn direct in je koelkast, maar laat ze eerst afkoelen buiten de koelkast. Een goed onderhoud aan je koelkast zorgt ervoor dat deze optimaal blijft werken, waardoor die ook minder energie zal verbruiken. Probeer ook eens te besparen op je boodschappen.

besparen in de keuken door koelkastgebruik

5. Onderhoud je afzuigkap goed

De afzuigkap is natuurlijk onmisbaar in je keuken. Toch wordt deze veel vaker gebruikt dan eigenlijk noodzakelijk is. Afzuigkappen zijn bovendien enorme energievreters. Door deze minder vaak te gebruiken, kun je dus al snel flink wat besparen. Kook je bijvoorbeeld alleen een beetje water, dan hoeft die afzuigkap echt niet aan. Daarnaast is het noodzakelijk om de afzuigkap goed te onderhouden. Vervang je filters regelmatig, dan werkt de afzuigkap ook een stuk beter.

Bonustip: vervang je apparatuur

Veel oudere apparaten vreten veel meer energie dan de nieuwere modellen. Vooral koelkasten en vriezers zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger dan een aantal jaren geleden. Door ze op tijd te vervangen kun je daardoor een stuk voordeliger uit zijn doordat je veel energie bespaart.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
eerste zoen wanneer?

Het perfecte moment voor de eerste kus: na hoeveel dates is het tijd?

Volgende Artikel
stoppen met de speen

Stoppen met de speen: de 5 beste tips

Gerelateerde artikelen