Stoppen met de speen: de 5 beste tips

stoppen met de speen

Op het moment dat een baby ter wereld komt hebben ze behoefte om te zuigen. Een speen biedt dan uitkomst. Daarnaast kan het ook nog eens troost bieden aan het kindje. Na een half jaar zal deze behoefte minder worden en na twaalf maanden zelfs verdwijnen. Tijd dus om te stoppen met de speen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de gewenning is zo groot dat kinderen de speen liever niet afstaan. We hebben een aantal tips voor je verzameld zodat je je kind stap voor stap kan gaan stoppen met de speen. 

Tip 1: Begin er zo snel mogelijk mee

Je kind gaat zich hechten aan de speen, daarom is het belangrijk om er zo snel mogelijk mee te beginnen. Hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker het zal gaan worden. Stoppen met de speen kun je het beste doen als jouw kindje rond de één jaar oud oud is. 

stoppen met de speen rond één jaar

Tip 2: Stoppen met de speen in stappen afbouwen

Kinderen zijn zo aan de speen gewend dat de meeste niet in één keer kunnen stoppen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Daarnaast vinden de meeste ouders het ook zielig wat vervolgens vaak resulteert in het alsnog teruggeven van de speen. Bouw het dus in stappen af. Zorg ervoor dat je de speen alleen nog maar op bepaalde momenten geeft. Je kunt dan bijvoorbeeld denken op het moment dat je kindje gaat slapen. 

Tip 3: Richt de aandacht op wat anders

Als je kind op zoek gaat naar zijn speen omdat hij bijvoorbeeld troost zoekt of zijn rust nodig heeft, zorg dan dat je aandacht op wat anders laat richten. Maak gebruik van een favoriet boekje, een knuffel of speelgoed. De kans is groot dat de speen dan wordt vergeten. 

meisje zonder speen met knuffel

Tip 4: Samen afscheid nemen

Het is goed om samen met je kind afscheid te nemen van de speen. Leg uit waarom de speen niet goed is voor onder andere de tandjes. Je kunt de speen samen op de post doen voor andere kinderen of tijdens feestdagen meegeven aan de kerstman of sinterklaas. Op deze manier zal het kind het beter begrijpen en het kunnen accepteren. De speen in één keer doen laten verwijderen heeft vaak het tegenovergestelde effect. 

Tip 5: Geef een beloning voor het stoppen met de speen

Om je kind extra motivatie te geven kun je ook beloningsysteem creëren. Maak bijvoorbeeld een mooi stickervel met mooie afbeeldingen van Paw Patrol, Peppa Pig of iets anders wat het kind leuk vindt. Iedere dag dat de speen niet is gebruikt, mag er een sticker worden geplakt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een grotere beloning zoals een dagje weg naar de dierentuin of pretpark. Dit is helemaal aan jou.

Heb je ook al eens gedacht aan lifestyle fotografie voor jou en je gezin, lees onze blog met tips!

Total
0
Shares
Vorige Artikel
energie besparen in de keuken 5 tips

Bespaar Energie in de Keuken: 5 Simpele & Effectieve Tips

Volgende Artikel
vrolijke vrouw tijdloze mode tijdloze garderobe

Tijdloze mode: schaf dit aan voor een tijdloze garderobe

Gerelateerde artikelen