De Ultieme Gids voor Microvezeldoeken: Reinigen als een Pro!

microvezeldoek schoonmaken

Microvezeldoeken zijn ideale poetsdoeken. Ze behoren tot de basisuitrusting van elke schoonmaker omdat ze simpel te gebruiken zijn en perfecte resultaten opleveren. Inmiddels is de poetsdoek ook te vinden in veel particuliere huishoudens, waar de doek gemakkelijk vuil, stof en vet verwijdert. Maar wat maakt de microvezeldoek eigenlijk zo bijzonder? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over deze universele reinigingsdoek.

Wat zijn microvezeldoeken?

Microvezeldoeken zijn doeken van microvezels. Dit zijn vezels die fijner zijn dan zijde. De fijnheidsgraad wordt aangegeven in de eenheid “dtex”. Alle vezels die kleiner zijn dan 1 dtex worden in vaktermen microvezels genoemd, waarbij de meeste microvezels een dtex-waarde hebben tussen 0,8 en 0,3. Microvezeldoeken bestaan uit afzonderlijke, dunne vezels. Deze worden als een niet-geweven stof aan elkaar gebonden. De handel biedt echter ook steeds vaker doeken aan van hightech vezels, multifilament garen of polyester. Het bijzondere van deze materialen is dat ze worden verwerkt tot gebreide of geweven stoffen met een groot aantal steken.

Voordelen van microvezeldoeken?

Microvezeldoeken zijn geschikt voor alle soorten vuil en hebben eigenschappen die onmisbaar zijn bij het schoonmaken van oppervlakken. De wonderdoekjes zijn absorberend en pluisvrij, nemen vloeistof op en laten geen pluisjes, strepen of vegen achter. Hierdoor wordt de microvezeldoek ook vaak gebruikt als droogdoek. Bovendien nemen microvezeldoeken stof op en houden het vast als een magneet. Maar de speciale textuur geeft microvezeldoeken ook nog andere goede eigenschappen:

  • Je bespaart op schoonmaakmiddelen
  • Je beschermt het milieu omdat de doeken langer mee gaan
  • Je kan schoonmaken zonder resten achter te laten
  • Je kan streeploos schoon en droog maken
microvezeldoek droog maken

Is het de ideale reinigingsdoek? 

Als je alles bij elkaar optelt dan komt de microvezeldoek makkelijk op nummer 1. Je kan het gebruiken om allerlei oppervlakken schoon te maken, je kan het gebruiken als droogdoek badkamer, ramen, auto’s en nog veel meer. Daarnaast gaan de microvezeldoeken veruit het langste mee en zijn ze wasbaar. 

Wanneer kun je beter geen microvezeldoeken gebruiken?

Hoe nuttig de schoonmaakdoekjes ook zijn. Je kan niet alle oppervlakken ermee behandelen. Hoogglanzende oppervlakken, zoals sommige keukenkastjes mogen absoluut niet met microvezeldoeken worden behandeld. Deze oppervlakken worden dof na het schoonmaken, eenmalig kan geen kwaad, maar als je dit vaker herhaalt gaat de hoogglans laag eraf.

Hoe moeten microvezeldoeken gewassen worden?

Als een microvezeldoek vuil is, moet het gewassen worden. Dit kan komen doordat je er mee schoongemaakt hebt of een aantal keer oppervlakken mee droog hebt gemaakt. Er zijn geen speciale wasvoorschriften voor de doeken. Maar het beste was je ze op een temperatuur van 40 tot 60 graden. Dit verlengt de levensduur van de doeken. Vermijd het toevoegen van wasverzachter. Wasverzachters bestaan uit vette ingrediënten. Deze kunnen blijven plakken aan de fijne vezels van de microvezeldoeken. Dit kan hun functie beperken. Om langer plezier te hebben van je microvezeldoeken, moet je ze in een wasnet doen. Dit zorgt ervoor dat er geen pluizen of haren worden opgepikt en aan de doek blijven plakken, die vaak ook in de wasmachine zitten. Microvezeldoeken kunnen zonder problemen in de wasdroger of aan de lucht gedroogd worden.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

5 tips om energie te besparen deze winter

Volgende Artikel

Stimuleer de verbeelding: Kinderkamers die lezen bevorderen

Gerelateerde artikelen