Optimaliseer Je Fiscale Aftrekposten: Tips voor Ondernemers 2023

fiscale eindejaarstips

Tijdens de laatste BTW-aangifte van het jaar is het belangrijk om de belastingwetgeving in de gaten te houden. Het kan een uitdaging zijn om alle regels bij te houden. Ook is het belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor de Kleine Ondernemersregeling, waarmee kleine bedrijven belastingvoordelen kunnen ontvangen. Er zijn een aantal dingen waar je aan het einde van het jaar rekening mee moet houden.

Dien je aangifte op tijd in

Dit is niet alleen aan het einde van het jaar belangrijk, maar we willen het toch nog even benadrukken. Als je je belastingen niet op tijd hebt ingediend, kun je een boete krijgen. Deze boete is € 68. Heb je wel aangifte gedaan maar betaal je niet of te laat? Dan is de boete gelijk aan 3% van het niet-betaalde bedrag met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514. Je kunt het betalen van deze boete voorkomen als je binnen zeven dagen na de deadline een betaling doet. Het is uiteraard ook nog steeds mogelijk om uitstel aan te vragen. Daarmee voorkom je dat de belastingdienst je achtervolgt voor betaling. Hou in gedachten dat het gewoon heel belangrijk is om je BTW-aangifte op tijd in te dienen. 

Bekijk of je in aanmerking komt voor de KOR

kleine ondernemersregeling KOR

Je kunt ook in aanmerking komen voor belastingvoordelen als je een nieuw bedrijf of een nieuwe onderneming bent. Deze voordelen zijn echter alleen beschikbaar voor bepaalde groepen mensen. Het bedrag dat je moet betalen wordt bepaald door de omvang van je bedrijf. In Nederland kun je aanspraak maken op belastingvermindering voor nieuwe bedrijven. Als je een klein bedrijf bent met een omzet van minder dan 20.000 euro, kun je hiervoor in aanmerking komen. Weet je niet precies hoeveel omzet je hebt gedraaid? Bekijk dit dan in je financiële administratie. Je aanmelding moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn.

Willekeurige afschrijving aangewezen bedrijfsmiddelen in 2023

Ondernemers krijgen de mogelijkheid om in 2023 tot 50% van de investering(en) in aangewezen bedrijfsmiddelen zoals interne logistiek van KUMATECH BV of stellingkasten van Begra willekeurig af te schrijven. Dat heeft het kabinet dit jaar besloten. Het overige deel van het investeringsbedrag moet wel op de normale manier afgeschreven worden. Deze willekeurig afschrijving is een regeling die geldt voor de inkomstenbelasting, maar ook voor de vennootschapsbelasting.

Door in 2023 tot maximaal 50% van het investeringsbedrag versneld af te schrijven, kun je een liquiditeitsvoordeel behalen. Het kan hierdoor verstandig zijn om geplande investeringen uit te stellen tot 2023. Bekijk hiervoor wel goed je financiële administratie en/of raadpleeg een boekhouder.

De van deze regeling uitgesloten bedrijfsmiddelen zijn:

  • Vliegtuigen, gebouwen, (woon)schepen, vervoermiddelen: bromfietsen, motoren, personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer over de weg (tenzij elektrische personenauto’s);
  • Immateriële activa, zoals quota, goodwill, vermogensrechten etc.;
  • Dieren;
  • Bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor verhuur aan derden (dus ook tussen bv’s in je eigen bv-structuur als er geen fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting is)
  • Bedrijfsmiddelen die om een andere reden willekeurig afschrijfbaar zijn.
Total
0
Shares
Vorige Artikel
graffiti

Graffiti: Kunst, Geschiedenis en Invloed op de Samenleving

Volgende Artikel
hond meenemen fietsmand

Fietsavonturen met je hond: Veilig op pad met een hondenmand

Gerelateerde artikelen