Wat is goed servies? 

Servies is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Van het ontbijt tot het diner kom je er mee in aanraking. Of het nu voor dagelijks gebruik is of juist voor speciale gelegenheden, een mooi en functioneel servies maakt het dineren extra speciaal. Servies omvat een breed scala aan items, waaronder borden, schalen, kopjes, glazen en bestek. Het is verkrijgbaar in verschillende stijlen, materialen en ontwerpen, zodat je het kunt aanpassen aan je persoonlijke smaak en de gelegenheid.

Wat valt er onder servies?

Servies omvat verschillende items die gebruikt worden bij het serveren en nuttigen van maaltijden. Het bestaat uit een diverse verzameling van essentiële items die nodig zijn voor een complete tafelopstelling. Onder servies vallen de volgende serviesstukken:

 1. Borden: Dit omvat dinerborden, ontbijtborden, soepborden en dessertborden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, afhankelijk van het type maaltijd dat je serveert.
 2. Kommen: Kommen worden gebruikt voor het serveren van soepen, salades, ontbijtgranen en andere gerechten die een komvorm vereisen. Er zijn verschillende formaten en ontwerpen beschikbaar.
 3. Schalen: Schalen worden gebruikt voor het serveren van bijgerechten, sauzen, dips, desserts en andere gerechten die in een grote hoeveelheid worden geserveerd.
 4. Kopjes en mokken: Deze zijn bedoeld voor het serveren van warme dranken zoals koffie, thee, chocolademelk en espresso. Ze kunnen ook worden gebruikt voor koude dranken zoals sap en frisdrank.
 5. Glazen: Glazen zijn er in verschillende vormen en maten, zoals waterglazen, wijnglazen, champagneglazen en cocktailglazen. Ze worden gebruikt voor het serveren van verschillende dranken bij de maaltijd.
 6. Bestek: Hoewel bestek technisch gezien geen servies is, maakt het wel deel uit van de tafelopstelling. Dit omvat lepels, vorken, messen en theelepels die gebruikt worden tijdens het eten.
 7. Serviesgoed: Dit omvat items zoals serveerplaten, schotels, botervlootjes en suiker- en melkkannetjes. Ze worden gebruikt voor het serveren van speciale gerechten of het aanbieden van bijgerechten en toppings.

Wat is het beste materiaal voor servies?

Een van de belangrijkste aspecten van servies is het materiaal waarvan het gemaakt is. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Porselein is bijvoorbeeld bekend om zijn elegantie, duurzaamheid en glans. Het is geschikt voor zowel dagelijks gebruik als speciale gelegenheden. Aardewerk daarentegen straalt een warme en huiselijke sfeer uit, en is vaak handbeschilderd om een unieke uitstraling te creëren. Steengoed, met zijn dichte structuur, is zeer duurzaam en kan veilig in de oven, magnetron en vaatwasser worden gebruikt. Glaswerk voegt een moderne en transparante touch toe aan de tafel en is geschikt voor zowel informele als formele gelegenheden.

Waar moet je op letten bij het kopen van servies?

Bij het kopen van servies zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Door rekening te houden met deze punten en je persoonlijke voorkeuren, kun je het perfecte servies vinden dat past bij jouw behoeften en de uitstraling die je wilt creëren tijdens het tafelen. Hieronder staan enkele voorbeelden van belangrijke punten van servies.

 1. Materiaal: Het materiaal van het servies is een cruciale factor. Overweeg het gebruiksgemak, de duurzaamheid en de stijl. Porselein en aardewerk zijn populaire keuzes vanwege hun elegantie en duurzaamheid. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht en praktische optie, is melamine een goede keuze.
 2. Stijl: Het servies moet passen bij je persoonlijke smaak en de sfeer die je wilt creëren tijdens het dineren. Er zijn tal van stijlen beschikbaar, van klassiek en traditioneel tot modern en minimalistisch. Kies een stijl die aansluit bij je interieur en voorkeuren.
 3. Aanvullende items: Controleer of er aanvullende items beschikbaar zijn die passen bij het servies, zoals bijpassende schalen, kommen en bekers. Dit zorgt voor een uniforme en harmonieuze tafelopstelling.
 4. Kwaliteit en duurzaamheid: Kies voor servies van goede kwaliteit dat bestand is tegen dagelijks gebruik en temperatuurwisselingen. Controleer ook of het servies gemakkelijk schoon te maken is en lang meegaat.
Total
0
Shares
Vorige Artikel

Wat kan je met een ijsmachine?

Volgende Artikel

Wat zijn goede wijnglazen?

Gerelateerde artikelen