Wat zijn goede wijnglazen?

Wijnglazen zijn een mooie toevoeging aan een chic diner of je eigen momentje. Naast dat het een mooi plaatje is, zijn wijnglazen ook nog eens functioneel. Hier komen de aroma’s vrij doordat de wijn in aanraking komt met zuurstof. Met verschillende mooie wijnglazen zit het perfecte glas voor jouw favoriete wijn er ook zeker tussen. 

Wat zijn de beste wijnglazen?

Het kiezen van de beste wijnglazen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, het type wijn dat je drinkt en de gelegenheid. Hier zijn enkele van de meest populaire wijnglazen die door wijnexperts worden aanbevolen:

  1. Bourgogneglas: Dit glas heeft een brede kom en een grote opening, waardoor het ideaal is voor volle rode wijnen zoals Pinot Noir. Het brede oppervlak van de kom zorgt ervoor dat de aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen en de wijn goed kan ademen.
  2. Bordeauxglas: Dit glas heeft een iets hogere en rechtere vorm dan het Bourgogneglas. Het is geschikt voor krachtige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. De rechte zijwanden helpen bij het concentreren van de aroma’s naar de neus.
  3. Witte wijnglas: Een witte wijnglas heeft meestal een iets kleinere kom dan een rood wijnglas. Het is ontworpen om de delicate aroma’s van witte wijnen te behouden en te accentueren. Het kan ook worden gebruikt voor lichtere rode wijnen zoals Beaujolais.
  4. Champagnefluit: Een champagnefluit heeft een langwerpige, smalle vorm met een kleine opening aan de bovenkant. Deze vorm helpt bij het behouden van de koolzuurhoudende belletjes en het concentreren van de aroma’s van de champagne.
  5. Dessertwijn- of portglas: Dit glas heeft meestal een kleine kom en een lange steel. Het is ontworpen om de zoete aroma’s van dessertwijnen en portwijnen te accentueren.

Waarom zijn er verschillende wijnglazen?

Hierboven heb je kunnen lezen dat er verschillende soorten wijnglazen zijn. Deze zijn er om de verschillende wijnen het beste tot hun recht te laten komen. Hieronder staan meerdere redenen waarom er verschillende wijnglazen zijn. 

  1. Vorm en grootte: De vorm en grootte van het glas kunnen de manier beïnvloeden waarop de wijn in contact komt met de lucht en de manier waarop de aroma’s zich ontwikkelen. Verschillende wijnen hebben verschillende aroma’s die op verschillende manieren kunnen worden geaccentueerd door de vorm van het glas. Bijvoorbeeld, een glas met een brede kom is ideaal voor wijnen met intense aroma’s, terwijl een smaller glas de aroma’s van delicate wijnen beter kan concentreren.
  2. Zuurstofcontact: Sommige wijnen hebben baat bij blootstelling aan zuurstof om hun smaken en aroma’s volledig tot uiting te laten komen. Een wijdere opening in het glas kan helpen bij de zuurstofuitwisseling en de wijn de gelegenheid geven om te ademen.
  3. Concentratie van aroma’s: Het juiste glas kan helpen om de aroma’s van de wijn naar de neus te sturen en de geuren te concentreren. Dit verbetert de olfactorische ervaring en draagt bij aan het genot van de wijn.
  4. Presentatie: Verschillende wijnglazen worden vaak geassocieerd met specifieke wijnstijlen en -regio’s, en ze worden ook gebruikt om de presentatie en elegantie van de wijnervaring te versterken. Het gebruik van het juiste glas draagt bij aan de totale beleving van het drinken van wijn.

Hoe functioneel zijn wijnglazen?

Wijnglazen zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze zijn ook zeer functioneel bij het genieten van wijn. Ze spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de wijnervaring, en hun functionele eigenschappen dragen bij aan de algehele beleving van het proeven van wijn. Het eerste aspect waar we naar moeten kijken, is de vorm van het wijnglas. Er zijn verschillende vormen en stijlen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke wijnsoorten. Het slanke en tulipvormige glas is ideaal voor rode wijnen. De brede kelk zorgt ervoor dat de aroma’s worden geconcentreerd, waardoor je de geuren beter kunt waarnemen. Voor witte wijnen worden meestal slankere glazen met een smallere opening gebruikt om de frisheid en de subtiele aroma’s te behouden.Een belangrijk kenmerk van wijnglazen is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Kristalglazen zijn bijvoorbeeld populair vanwege hun lichtheid en helderheid, waardoor je de kleur van de wijn beter kunt waarnemen. 

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Wat is goed servies? 

Volgende Artikel

Waarom dinerborden belangrijk zijn in jouw huis!

Gerelateerde artikelen