Succesvolle Badkamer Make-over: 6 Onmisbare Renovatie Tips

De laatste jaren spenderen we steeds meer aandacht aan de inrichting van onze badkamer. Het is niet langer een louter functionele ruimte. Nee, alles draait hier rond ontspanning en esthetiek.

Denk jij eraan om je badkamer een make-over te geven? Dan helpen deze tips je op weg.

1. Maak een grondplan

Een geslaagde badkamerrenovatie start met een goed plan van aanpak. Daarom raden we aan om eerst de indeling te bepalen. 

Meet de ruimte op en teken dit over op een blad papier. Zorg dat dat alle verhoudingen kloppen. Gebruik bijvoorbeeld een schaal 1/50, waarbij je alle afstanden (in centimeter) deelt door 50. Daarna ga je de badkamer opnieuw indelen. Voor de afmetingen van het gewenste sanitair kan je een kijkje nemen op de website van de leverancier.

Tip: tegenwoordig zijn er een heleboel 3D-tekenprogramma’s om via je computer een grondplan te tekenen. Bij sommige programma’s is het zelfs mogelijk om een virtuele wandeling in je toekomstige badkamer te maken. Handig, toch?

2. Stel een moodboard samen

Staat de indeling op punt? Goed, dan is het tijd om de inrichting op punt te zetten. Verzamel foto’s van producten die je mooi vindt (tegels, douchekranen, badkamermeubels, verlichting…) en kleef zo op een groot stuk karton. Dit moodboard helpt om de juiste combinaties te vinden. Stem kleuren en texturen op elkaar af, zodat alles één geheel vormt. Je kan bijvoorbeeld zwarte wandtegels combineren met een lichtgrijze vloertegel en messing kraanwerk voor een luxueuze toets. Of ga voor een lichte en luchtige inrichting met hier en daar een kleuraccent. Modern, landelijk, klassiek… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Heb je even geen inspiratie? Neem dan een kijkje op platformen zoals Pinterest. 

3. Geef je badkamer een upgrade

Een badkamerrenovatie is het perfecte moment om het comfort te verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor dimbare RGBW-verlichting. Die biedt enorm veel flexibiliteit. Je kan niet alleen de intensiteit aanpassen, maar ook de lichtkleur. Je badkamer wordt een echte wellnessruimte. Andere interessante comfortinvesteringen zijn een massagebad, een regendouche (eventueel met zijsproeiers), vloerverwarming en een audiosysteem.

4. Bestel alle materialen (met korting)

Bestel tijdig al het materiaal dat je nodig hebt voor de badkamerrenovatie. Bij sommige producten moet je enkele weken of zelfs maanden wachten voor de levering.

Het is trouwens een goed idee om de prijzen van meerdere aanbieders te vergelijken. Zoek in Google naar de naam van het product of de productcode, blader door de resultaten en je vindt misschien wel een winkel die net iets scherper geprijsd is. 

Indien de timing geen rol speelt, kan je wachten op momenten dat er kortingsacties zijn, zoals Black Friday. 

5. Breek de oude badkamer af

Zelfs indien je de renovatiewerken uitbesteedt, kan je flink wat geld besparen door zelf de oude badkamer uit te breken. Verwijder het bestaande meubilair, vloer- en wandtegels, verlichtingsarmaturen en andere elementen. Zorg er wel voor dat je de elektriciteit en watertoevoer afsluit. Voor het afval huur je best een container. Dat is lekker makkelijk, want de verhuurfirma doet de ophaling en sortering. 

Tip: draag de juiste veiligheidsuitrusting tijdens de afbraak.

6. Controleer de leidingen

Na de afbraak controleer je alle leidingen: watertoevoer, afvoeren, elektriciteit, enz. Dit is namelijk hét moment om beschadigingen te herstellen of nieuwe leidingen te installeren, wanneer je bijvoorbeeld een extra lichtpunt wil.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
woonkamer muren

Levende Woonkamer Muren: Kies de Perfecte Kast voor Jouw Stijl

Volgende Artikel

Het Ultieme Vleesmes Gebruiksgids: BBQ, Tips & Meskeuzes

Gerelateerde artikelen