Het Ultieme Vleesmes Gebruiksgids: BBQ, Tips & Meskeuzes

Ben je een echte BBQ-liefhebber? Dat snappen wij! Buiten zijn en de barbecue weer aansteken, dat is de perfecte combinatie als de zomer weer in aantocht is. Om het vlees perfect te kunnen snijden is een vleesmes van belang. Een vleesmes is ontworpen om het snijden van vlees zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk te maken, terwijl de smaak en textuur van het vlees behouden blijven. Wil je nou meer weten over een vleesmes? Lees dan nog even door!

Waarom is een vleesmes belangrijk bij het bereiden van vleesgerechten?

Een vleesmes is een onmisbaar gereedschap bij het bereiden van vleesgerechten. Een goed vleesmes zorgt ervoor dat u uw vlees makkelijk en nauwkeurig kunt snijden, waardoor je de perfecte porties kunt serveren en je gasten kunt imponeren. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een vleesmes bij het bereiden van vleesgerechten is dat het de smaak en textuur van het vlees verbetert. Wanneer je vlees snijdt met een bot mes of een mes van lage kwaliteit, kan het vlees scheuren en zijn sappen verliezen, waardoor het droog en taai wordt. Een goed vleesmes daarentegen zorgt ervoor dat u het vlees soepel kunt snijden zonder het te beschadigen, waardoor de sappen behouden blijven en het vlees sappig en smaakvol blijft. Heb je nog twijfels over hoe je precies moet snijden? Dat maakt niet uit! Hieronder staan wat tips voor het snijwerk.

 • Kies de juiste snijrichting: Bij het snijden van vlees is het belangrijk om tegen de draad in te snijden, om de vezels van het vlees te breken en het malser te maken. Let daarom op de richting van de vezels en snijd haaks daarop.
 • Gebruik de juiste snijtechniek: Voor het snijden van grote stukken vlees, zoals een gebraden kip of een biefstuk, is het het beste om het mes langzaam door het vlees te trekken in een vloeiende beweging. Zorg ervoor dat het mes scherp is en laat het mes het werk doen in plaats van te duwen.
 • Maak het mes schoon: Veeg het mes na elke snede schoon om te voorkomen dat er vleesresten aan blijven kleven en om de hygiëne te waarborgen. Dit is vooral belangrijk als je verschillende soorten vlees snijdt om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Gebruik het juiste mes voor de klus: Er zijn verschillende soorten vleesmessen beschikbaar, elk met een specifiek doel. Gebruik bijvoorbeeld een fileermes voor het snijden van vis en een hakmes voor het snijden van botten.
 • Oefen geduld: Snijden met een vleesmes vergt geduld en nauwkeurigheid. Neem de tijd en snijd langzaam om het beste resultaat te krijgen.

Welke vleesmessen zijn er?

Om vlees te snijden heb je verschillende opties voor messen. Elk mes heeft een specifiek doel waar je rekening mee moet houden. Dit kan lastig zijn als je niet weet waar de messen voor dienen. Om hierachter te komen is hieronder voor jou een rijtje van vleesmessen opgesteld met de bijbehorende functie ervan. 

 1. Koksmes: Een koksmes is een veelzijdig mes dat gebruikt kan worden voor het snijden van vlees, groenten, fruit en kruiden. Het mes heeft meestal een lang, breed lemmet met een lichte kromming.
 2. Vleesmes: Een vleesmes is specifiek ontworpen voor het snijden van vlees. Het mes heeft meestal een lang, smal lemmet dat scherp is en een puntige punt heeft.
 3. Fileermes: Een fileermes wordt gebruikt voor het fileren van vis en het verwijderen van botten en vel. Het mes heeft meestal een flexibel, dun lemmet.
 4. Hakmes: Een hakmes is ontworpen voor het hakken van botten en het in stukken snijden van grote stukken vlees. Het mes heeft meestal een breed, zwaar lemmet.
 5. Uitbeenmes: Een uitbeenmes is specifiek ontworpen voor het verwijderen van botten uit vlees en gevogelte. Het mes heeft meestal een smal, stijf lemmet.
 6. Steakmes: Een steakmes wordt gebruikt voor het snijden van steaks en andere gegrilde vleesgerechten zoals bavette. Het mes heeft meestal een scherp, gekarteld lemmet.

Wat voor vlees snij je met een vleesmes?

Een vleesmes is een lang, slank mes met een scherpe punt en gekartelde randen. Het is ontworpen voor het snijden van grotere stukken vlees, zoals rosbief, ham, gebraden kip en kalkoen. Door de gekartelde randen kan het mes gemakkelijk door de vezels van het vlees snijden, waardoor mooie plakjes ontstaan zonder het vlees te scheuren of te rafelen. Het is ook handig voor het snijden van groenten met een stevige buitenkant, zoals pompoen of watermeloen. Het vleesmes is onmisbaar in elke keuken waarin regelmatig vlees wordt bereid en is een geweldig hulpmiddel om een maaltijd te presenteren die er niet alleen goed uitziet, maar ook heerlijk smaakt.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Succesvolle Badkamer Make-over: 6 Onmisbare Renovatie Tips

Volgende Artikel

Pizzaborden: Praktisch & Onmisbaar voor Perfecte Pizza's

Gerelateerde artikelen