Taurusgebergte in Turkije: 10 mooiste excursiebestemmingen in de bergen!

taurusgebergte turkije

De 10 mooiste excursiebestemmingen in de provincie Antalya en het Taurusgebergte verzameld. Met actieve tips over het centrale en oostelijke Taurusgebergte in zuidoost Anatolië.

Het gebergte is 1.500 km lang. De bergen beginnen in het westen in de provincie Antalya bij de Esen Cayi rivier. De Taurus loopt vanaf daar langs de Middellandse Zee naar de Mesopotamische laagvlakte in Zuidoost-Anatolië.

Bergdorp Ormana Turkije

Een paar jaar geleden was Ormana nog een echte insider tip in de streek van Side. Intussen is het dorp met 300 jaar oude Ottomaanse huizen, wilde paarden, grotten, natuurparken, bloemen en lekker eten een van de meest bezochte bestemmingen in Side en Belek.

bergdorp ormana turkije

Raften in de Köprülü Canyon en in Alara

De Köprülü Canyon ten noorden van Belek is de rafting hot spot in Turkije. Je gaat van het Köprülü Canyon Nationaal Park naar de monding van de rivier bij de zee. Onderweg passeer je de ruïnes van de oude stad Aspendos en een Romeinse brug.

In de Alara Vallei in de provincie Alanya is raften alleen in het voorjaar mogelijk.

Raften in de Köprülü Canyon Turkije

Ravijnen ontdekken: Dimcay naar Saklikent

Het Taurusgebergte aan de Turkse Rivièra is kriskras doorsneden met rivieren, kloven en ravijnen. Sommige behoren tot de meest bezochte excursiebestemmingen in de badplaatsen. In de Köprülü Canyon kun je prima raften. Maar meer ontspannen is een wandeling naar het einde van de Sapadere Canyon in Alanya of een bezoek aan een rivier restaurant in de Dimcay Vallei.

dimcay ravijnen turkije

Oude ruïnes: Termessos tot Syedra

Termessos is de stad van de berg barbaren, gelegen op 1.500 m boven de zeespiegel, die Homerus al vermeldde in zijn verhaal over Troje.

Zelfs Alexander de Grote was niet in staat de stad aan de voet van de berg Solymos in te nemen. Dagtochten naar de ruïnes van Termessos worden aangeboden door plaatselijke reisorganisatoren in de stad Antalya, bij Lara Beach en vanuit Beldibi.

Meer oude ruïnes vind je langs de hele Turkse Rivièra, helemaal tot aan de Cilicische Poort in zuidoost Anatolië. In de provincie Antalya liggen om de 10 km ruïnes van een oude stad. Hiertoe behoren Aspendos, Perge, de oude stad van Antalya, de oude stad van Side, Seleukia, de ruïnes van Phaselis en Korakesion op de burchtheuvel van Alanya.

Typische excursiebestemmingen zijn ook de ruïnes van Myra (woonplaats van Nicolaas van Myra) en de ruïnes van het UNESCO Werelderfgoed Xanthos aan de Lycische kust.

Olympos kabelbaan naar Tahtali Dagi

Het mooiste uitzicht over het Taurusgebergte heb je vanaf het bergstation van de Olympos kabelbaan op Tahtali Dagi. Sea to Sky is het motto van de kabelbaan naar de 2.366 m hoge berg aan de kust van Kemer.

Op een dag met lage luchtvochtigheid reikt het uitzicht vanaf de top tot in Side, 100 km verderop. Je kunt vanaf de top altijd de stad Antalya, 70 km verderop, Olympos Beach en de omringende bergen zien.

Het skigebied Saklikent, een uur rijden ten noordwesten van Antalya, heeft ook vijf skiliften.

olympos kabelbaan turkije skigebied saklikent

Pamukkale: thermale bronnen en oude ruïnes

De natuurlijke kalkterrassen gevormd uit thermisch water in Pamukkale zijn de meest bezochte excursiebestemming aan de Turkse zuidkust. Er rijden dagelijks excursie bussen van alle badplaatsen door het Taurusgebergte naar de kalkterrassen.

Ze bevinden zich binnen de ruïnes van de Romeinse stad Hierapolis. De ruïnes omvatten de grootste necropolis in Anatolië, het graf van de apostel Filippus en de Cleopatra poel.

thermale bronnen pumakkale turkije

Quad Safari door het Taurusgebergte

Quad safari’s zijn mogelijk vanuit alle badplaatsen in de provincie Antalya. Je rijdt langs de kust, door de bergen en off-road. Op het programma staan bezienswaardigheden geselecteerd per badplaats, kleine dorpjes en mooie uitzichtpunten in de bergen.

quad safari door taurusgebergte

Klimmen in het Taurusgebergte

De bergen rond Cirali in het Olympos Nationaal Park worden bezocht door internationale clubs, bergredding organisaties en klimmers met uiteenlopende ervaring. Kadir’s Tree House organiseert, samen met zijn eigen klimschool, tochten in de bergen en langs de kliffen aan de kust.

bergbeklimmen taurusgebergte

Wandelen in het westelijk Taurusgebergte

Er zijn vooral veel gemarkeerde wandelroutes in Kemer en Alanya. De steden hebben wandelkaarten beschikbaar in hun toeristeninformatiekantoren en onderhouden voortdurend hun routes. Eén route, bijvoorbeeld, loopt van het centrum van Alanya langs de zee naar de ruïnes van Syedra.

De tocht duurt ongeveer 3 uur in één richting. In Kemer is er een wandeling van Göynük Canyon naar de alpenweiden van Göynük. De plaatselijke VVV’s kunnen je meer vertellen. Ze hebben actuele wandelkaarten, ideeën en tips.

wandelen taurusgebergte turkije

Paragliden in Alanya en Keme

Paragliden terug naar de zee is een van de hoogtepunten onder de belevenissen in het Taurusgebergte. Dat kan vanaf het bergstation van de Olympos kabelbaan in Kemer vanaf 2.366 m en in Alanya vanaf de bergen terug naar het Kleopatra strand.

paragliden alanya turkije

Bijna alle vakantiegangers vragen zich meteen na de landing in Antalya af hoe de omringende bergen heten. Dit komt door hun ligging direct aan de kust. Dit geldt vooral voor het district Alanya en Kemer.

De bergen zijn in de zomer een prettige afwisseling van de 35° op het strand.

Fijne vakantie in Turkije!

Total
0
Shares
Vorige Artikel
auto detailing kosten prijzen producten

Auto detailing: wat is het?

Volgende Artikel
rookmelder wat te doen brandveiligheid

Tips voor een brandveilige woning

Gerelateerde artikelen