5 Tips voor een Ontspannen Avondroutine en Beter Slapen

avondroutine ontspannend

Met behulp van een avondroutine zorg jij ervoor dat je dag op de juiste manier wordt afgesloten. Het zorgt ervoor dat je je gedachten kunt loslaten en dat je meer ontspannen naar bed toe gaat. Dat resulteert vervolgens in een betere nachtrust waardoor je de volgende dag vol energie op kunt staan. Wat is nou een goede avondroutine? We hebben de beste tips voor je verzameld waarmee jij vandaag nog aan de slag kunt gaan. 

Tip 1: Schermen uitzetten voor je avondroutine

De eerste tip zag je misschien al aankomen maar zorg ervoor dat je schermen minimaal twee uur voordat je gaat slapen uit staan. Doe je dit niet, zal je cortisolniveau stijgen door het blauwe licht waardoor melatonine minder aangemaakt zal worden. Een stof die van groot belang is om in slaap te kunnen komen. Om het nog even extra te verduidelijken, met schermen bedoelen we onder andere: je smartphone, tablet en televisie. 

avondroutine schermen uit

Tip 2: Ontspannen met een boek

Als de schermen uit zijn, zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf op een ontspannen manier bezig te houden. Een aanrader is om boeken te gaan lezen. Het liefst een boek waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan zelfhulpboeken. Als lezen niet voor jou is weggelegd  kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een podcast te luisteren of een puzzel te maken. 

Tip 3: Schrijf al je gedachtes op

Als je ‘s avonds op de bank zit en je merkt dat je hoofd nog helemaal vol zit, zorg er dan voor dat je al je gedachtes op gaat schrijven. Doe dit wel met pen en papier en niet op je telefoon of tablet. Je kunt gaan opschrijven hoe je dag is verlopen, hoe je je voelt, wat je morgen moet doen en waar je dankbaar voor bent. Wat er ook in je omgaat, schrijf het op. 

Doordat je het opschrijft haal je je gedachten uit je hoofd en heb je het op papier een plek gegeven. Zo zorg je ervoor dat je hoofd leeg is en je zonder zorgen kan gaan genieten van je welverdiende nachtrust. 

avondroutine mediteren ontspannend

Tip 4: Ga mediteren voor je avondroutine

Lukt het niet om je gedachten uit je hoofd te krijgen? Dan is mediteren voordat je gaat slapen wellicht de uitkomst voor jou! Tijdens het mediteren kom je helemaal in het nu en kun je je gedachten laten gaan. Je voelt je ontspannen en je hebt alleen aandacht voor je ademhaling. Waar je ook aan denkt of over piekert, laat het los. Mediteren is niet eenvoudig maar er zijn diverse apps die je kunnen helpen om dit avontuur aan te gaan. 

Tip 5: Ga op vaste tijden naar bed

Het is heel erg belangrijk dat je iedere avond rond dezelfde tijdstip naar bed gaat. Zorg er ook voor dat de wekker iedere ochtend op dezelfde tijd afgaat. Je lichaam heeft hier behoefte aan, en zal er ook aan wennen waardoor in slaap komen en wakker worden je uiteindelijk een stuk makkelijker af zult gaan. Genoeg slaap is ook belangrijk. Indien mogelijk wordt het aangeraden om minimaal acht uur te slapen. Zo weet je zeker dat je voldoende energie hebt voor de volgende dag.

En controleer je slaapkamer eens, wie weet is er wel een andere reden voor je slechte nachtrust!

Total
0
Shares
Vorige Artikel
airpods werken maar aan één kant

AirPods Probleem: Hoe Los Je het Op Als Slechts Één Kant Werkt?

Volgende Artikel
afgezwakte krullen

Krachtige Krullen: Herstel & Voorkom Afgezwakte Krullen

Gerelateerde artikelen