Schimmel in slaapkamer: oorzaken en oplossingen van schimmel

zwarte schimmel in slaapkamer

Schimmel in slaapkamer herkenbaar? Onaantrekkelijke geelachtige, groenige, bruinachtige tot grijszwarte verkleuringen op de muren of het plafond. Ze worden veroorzaakt door te veel vocht en worden gewoonlijk “schimmelvlekken” genoemd. Zelfs als schimmelvlekken nog geen schimmelzwammen bevatten, zijn er nog volop sporen van schimmelzwammen aanwezig. Deze veroorzaken niet alleen een muffe geur, maar vormen ook een gevaar voor de gezondheid. Ontdek hoe je schimmelplekken op het plafond het beste kunt tegengaan in onze gids.

Oorzaken van schimmel in slaapkamer

Bij het ontstaan van schimmelvlekken spelen altijd verschillende factoren een rol:

 • Er is te veel vocht
 • Het vocht kan niet opdrogen
 • Er is te weinig luchtcirculatie
schimmel in slaapkamer vocht slechte isolatie

Als je schimmelvlekken op het plafond ontdekt, is het eerste wat je moet doen de oorzaak van het vocht vaststellen. Vooral in badkamers en keukens is de luchtvochtigheid altijd hoog. Als zich in deze kamers schimmelvlekken vormen, kan dat een teken zijn van onvoldoende luchtcirculatie. In dit geval kan het al voldoende zijn om anders te ventileren om de vervelende vlekken op lange termijn tegen te gaan.

Te veel vocht kan echter ook wijzen op gebrekkige isolatie. In het geval van koudebruggen kan water in het isolatiemateriaal condenseren en zo te veel vocht veroorzaken.

Andere oorzaken van vochtschade kunnen b.v. schade aan de waterleidingen zijn. Misschien dringt het vocht ook van buiten door. In het geval van schimmel in slaapkamers is dit meestal vanwege slecht geïsoleerde ramen.

Het is belangrijk dat je de oorzaak van de schimmelvlekken opspoort en wegneemt. Pas dan heeft het zin om de vlekken zelf te verwijderen.

De oorsprong van schimmelvlekken op het plafond of de muur

Schimmelvlekken ontstaan altijd als te veel vocht samenkomt met slechte ventilatie. Materialen die gemakkelijk vocht kunnen opnemen worden daardoor bijzonder aangetast. Textiel, schuim en bekleding moeten daarom met bijzondere zorg bewaard worden. Ze absorberen vocht uit de omringende lucht. Als dit vocht niet meer kan ontsnappen, vormen zich lelijke schimmelvlekken.

schimmel op plafond in slaapkamer en huis

Maar zelfs robuustere materialen zoals hout en kunststoffen zijn niet veilig voor schimmelvlekken. Vooral absorberende materialen kunnen gemakkelijk aangetast worden. Binnenshuis kunnen gemakkelijk schimmelplekken ontstaan op muren, behang, douchegordijnen en ook op meubels of vloeren.

Let daarom vooral op het ontstaan van de lelijke, gevaarlijke vlekken in vochtige kamers. Ook plekken die vaak aan vocht blootgesteld worden moet je wat vaker controleren. Bij het water geven van de planten in de slaapkamer kan het water door de pot trekken of naast de pot belanden. De grond onder een potplant kan snel verzadigd raken. Door de geringe luchtverversing ontstaan er dan ook snel schimmelvlekken onder de pot of de onderzetter.

Heb je dus schimmel in slaapkamer(s), check dan zeker ook even de planten, schimmel kan zich namelijk verspreiden.

Is schimmel in slaapkamer gevaarlijk?

Schimmelvlekken bevatten nog geen actieve schimmel, maar ze dragen wel grote hoeveelheden schimmelsporen. Dit is ook de oorzaak van de karakteristieke muffe geur. Als je schimmelvlekken ontdekt, moet je daarom zo snel mogelijk actie ondernemen. Het inademen van de sporen kan ook een aantal klachten veroorzaken. Door schimmelvlekken snel te behandelen, voorkom je bovendien een grotere schimmelplaag.

ziek door schimmel in huis

De schimmelsporen die in schimmelvlekken zitten, blijven niet aan het aangetaste oppervlak kleven. Ze vliegen door de lucht en komen bij inademing via de longen het lichaam binnen. De sporen hechten zich ook hardnekkig aan de huid als je ze aanraakt, en gewoon de handen wassen verwijdert de sporen vaak helemaal niet. Via de handen komen de sporen snel in de ogen en de mond terecht en kunnen zo het hele lichaam besmetten.

Het menselijk immuunsysteem, door middel van de eigen afweer van het lichaam, herkent de indringers, maar schimmels vormen gifstoffen die mycotoxinen genoemd worden. Deze gifstoffen verzwakken het immuunsysteem en kunnen de meest ernstige allergieën opwekken.

Is zwarte schimmel in slaapkamer gevaarlijk?

Een van de bekendste mycotoxinen is aflatoxine. Deze wordt gevormd door Aspergillus Niger, de gevreesde zwarte huisschimmel, en Aspergillus Fumigatus. Aspergillus Fumigatus is vooral verantwoordelijk voor de vorming van schimmelvlekken.

zwarte schimmel in slaapkamer op muur op plafond

Welke klachten kunnen door schimmelsporen uitgelokt worden?

Het scala van symptomen en ziekten die direct door het inademen van schimmelsporen kunnen worden veroorzaakt is divers. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Ziekten van de bovenste en onderste luchtwegen
 • Bronchitis
 • Kortademigheid
 • Hoest
 • Koorts
 • Irritatie van de ogen
 • Irritatie van de huid
 • Blijvend verzwakt immuunsysteem en dus verhoogde vatbaarheid voor infecties
 • Chronische uitputting
 • Concentratieproblemen
 • Spierpijn
 • Maagdarmklachten
 • De ziekten kunnen variëren van het opwekken van allergieën of neurodermatitis tot de gevreesde long-aspergillose en zelfs longkanker.

Schimmel in slaapkamer verwijderen

Schimmelplekken kunnen heel erg hardnekkig zijn. Er zijn wel een aantal heel effectieve huismiddelen voor de grijze tot groen-bruine vlekken. Je kunt de meeste oppervlakken zelf behandelen. Dit doe je met een mengsel van azijnessence en water zodat je de schimmelvlekken kan verwijderen. Zorg ervoor dat je het daarna zorgvuldig opbergt om een nieuwe plaag van schimmelvlekken te voorkomen. Voor grotere schimmelplekken moet je altijd een vakman inschakelen.

schimmel in slaapkamer verwijderen

Schimmel op plafond in slaapkamer of andere kamer verwijderen

Als je een plafond hebt dat niet behangen is, kun je dus azijnessence gebruiken om schimmelplekken te bestrijden, net zoals je dat met een aangetaste muur kunt doen.

 1. Verdun azijnessence 1:1 met helder water.
 2. Breng het middel met een sponsje op de vlek aan.
 3. Laat de azijnessence goed inwerken.
 4. Veeg de vlek op z’n vroegst na 60 minuten weg met schoon water.
 5. Herhaal het proces tot de vlekken (zo goed als) verdwenen zijn.
 6. Ventileer de ruimte daarna goed: de sterke geur van de azijn zal verdwijnen en je maakt het moeilijker voor schimmelvlekken om terug te komen.
 7. In het geval van behangen plafonds hangt het af van de omvang van de aantasting. 

Schimmel in behang verwijderen

Als de schimmelvlekken erg uitgebreid zijn, moet je het behang verwijderen. De hoeveelheid sporen is praktisch onmogelijk in te dammen, dus om te voorkomen dat schimmel zich verspreidt, moet je het behang rond de aangetaste plekken ook royaal verwijderen en weggooien. Behandel het plafond eronder met azijnessence zoals in bovenstaande stappen en laat de plek goed drogen voor je opnieuw behang aanbrengt.

Voor kleine, verse vlekken kun je de plek voorzichtig drogen met een föhn en dan afvegen met een zachte doek.

schimmel in behang slaapkamer

Schimmel in slaapkamer overschilderen

Schimmelvlekken zijn de onsmakelijke voorbodes van schimmel. De geel tot groenige, bruinige of grijs tot zwarte vlekken kunnen bijna overal in huis verschijnen, maar schimmel in de slaapkamer is des te vervelend. Ontdek hoe je effectief schimmelvlekken kunt overschilderen.

Als je schimmelvlekken gewoon overschildert met een muurverf, zal het succes zeer beperkt zijn. Zonder de oorzaak van de vochtigheid weg te nemen en de schimmelsporen die in de vlek zitten te doden, zullen schimmelvlekken na zeer korte tijd weer opduiken.

Om te voorkomen dat de ontsierende verkleuring steeds weer door de verf heen zichtbaar wordt, ga je bij het overschilderen als volgt te werk:

 1. Gebruik eerst een isolerende verf 
 2. Isolerende verf is eigenlijk een grondverf die de onderliggende lagen scheidt van de eigenlijke muurverf.
 3. Schilder voorzichtig over de behandelde plek met een kwast, verfkwast of verfroller.
 4. Wacht tot de grondverf goed gedroogd is; als de randen van de vlekken nog zichtbaar zijn, breng je nog een laag isolerende verf aan.
 5. Schilder nu de plek met je muurverf. 
 6. Als het kleurresultaat verschilt van de rest van de muur, schilder dan de hele muur opnieuw.

Lees meer over wonen bij bmeijs – LIFESTYLE BLOG.

Total
1
Shares
Vorige Artikel
russische manicure nagels nagelriem

Russische Manicure: Wat is het en waarom is het gevaarlijk?

Volgende Artikel
reizen vanaf eelde

Reizen vanaf Eelde? Sneller op je bestemming!

Gerelateerde artikelen