Zo maak je de ideale speelhoek voor jouw kinderen

Het is een dilemma waar de meeste ouders hun hoofd nog steeds over breken: hoe zorg je ervoor dat je huis er niet uitziet alsof je een kinderdagverblijf uitbaat? Iedere avond moet je al het speelgoed opruimen, zodat je nog een beetje het idee krijgt dat je huis ook een plek is waar je zelf tot rust kan komen. De oplossing hiervoor is een speciale speelhoek inrichten, zodat je in ieder geval kan proberen om alle spullen van de kinderen daar te houden.

Om te beginnen

Natuurlijk hoef je niet een hele kamer op te offeren om een speelhoek voor je kinderen te kunnen maken. Sterker nog, vaak is het veel handiger om een hoek van de woonkamer vrij te maken, zodat je altijd een oogje in het zeil kunt houden.

Om de perfecte plek voor deze speelhoek te vinden, moet je misschien een aantal aanpassingen in je huidige indeling maken. Denk er eens over na om je bank aan de andere kant neer te zetten, of misschien komt er wel een hoekje vrij als je de eettafel een kwartslag draait. Vergeet niet dat kinderen een groot inbeeldingsvermogen hebben en dat ze daardoor meestal maar een paar vierkante meter nodig hebben om zich te vermaken.

Uiteraard kan je kind ook nog gewoon spelen in de rest van je woning. De speelhoek is er vooral op gericht om bijvoorbeeld al het speelgoed van je kinderen te bewaren. Dit betekent niet dat ze daarmee alleen in hun eigen hoek zullen spelen. Er zullen zeker nog momenten zijn dat je met je blote voet op een rondslingerend blokje zal stappen!

Stap 1: gebruik wat je al hebt

Je hoeft echt geen bakken met geld uit te geven om een leuke speelhoek voor je kinderen te maken. Kijk eens rond of je nog ergens een oude boekenkast hebt staan die je kunt gebruiken om speelgoed netjes in op te bergen. Als je deze niet hebt staan, kun je online of bij kringloopwinkels in de buurt vaak gemakkelijk een goedkope optie vinden.

Stap 2: persoonlijke elementen toevoegen

Ook wat betreft de decoratie van de speelhoek hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt de ruimte speciaal maken voor je kind, door persoonlijke elementen toe te voegen. Denk daarbij aan familiefoto’s, hun eigen kunstwerken of kleurrijke plaatjes uit de tijdschriften die zij graag lezen. Als je tekeningen wilt ophangen aan de kast met speelgoed, dan kun je lijmspray gebruiken. Dit type lijm is ideaal voor snelle bevestigingen en doordat het een spray is, is de kans is erg klein dat het aan je handen gaat plakken!

Veiligheid en toegankelijkheid

In een speelhoek voor kinderen is veiligheid natuurlijk een van de belangrijkste voorwaarden. Zorg er daarom voor dat alles stevig staat en dat er nergens scherpe randjes aan zitten. Zolang je kind overal zelf goed bij kan, is er geen reden tot klimmen, waardoor je valpartijen kunt voorkomen. Je kunt de veiligheid van je speelhoek het beste testen door er zelf op je knieën in te gaan zitten en zo te kijken hoe je kind de speelhoek ervaart.

Ideeën voor DIY-speelhoekprojecten

Het is ook altijd een leuk idee om een speelhoek te maken met een speciaal thema. Dit is niet alleen functioneel, maar kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Hier vind je een aantal ideeën:

  • Kunsthoek: zet een eenvoudige tafel en stoel neer met verschillende soorten teken- en knutselmateriaal. Je kunt de ruimte personaliseren met een thema dat je kind leuk vindt, zoals het heelal, de oceaan of dieren.
  • Leeshoek: creëer een gezellige hoek met een klein boekenrek vol leuke en leerzame boeken. Voeg een comfortabele stoel of een stapel kussens toe om het de perfecte plek te maken om te ontspannen met een goed boek.
  • Verkleedkist: stop een oude kist vol verkleedkleren en accessoires. Dit stimuleert de fantasie en sociale vaardigheden van je kind.

Natuurlijk kun je de speelhoek voor je kind ook regelmatig aanpassen, waardoor je iedere keer weer een andere activiteit uitlicht. Kinderen zijn namelijk vaak na een tijdje ergens op uitgekeken en het veranderen van het thema van de speelhoek kan helpen om weer nieuwe interesses aan te wakkeren.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Gebruik zo recyclebaar kunstgras in je tuin 

Volgende Artikel

5 handige producten voor modebewuste vrouwen

Gerelateerde artikelen