Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken in Nederland?

Vuurwerk: het is een traditioneel onderdeel van het vieren van Oud en Nieuw in Nederland. Maar voordat je de lont aansteekt en de kleurrijke explosies de lucht in laat gaan, is het belangrijk om te weten wanneer dit wettelijk is toegestaan. In Nederland zijn er strikte vuurwerkregels, en het negeren hiervan kan leiden tot vervelende consequenties. Dus, vanaf hoe laat mag je vuurwerk eigenlijk afsteken?

De wettelijke tijden voor het afsteken van vuurwerk

Volgens de Nederlandse wetgeving mag vuurwerk alleen worden afgestoken binnen een specifiek tijdsbestek. Dit tijdsbestek is vastgelegd om de veiligheid van zowel burgers als dieren te waarborgen en overlast te minimaliseren. De officiële regels voor het afsteken van vuurwerk zijn als volgt:

  • 31 december: Vanaf 18.00 uur ‘s avonds is het toegestaan om vuurwerk af te steken.
  • 1 januari: Het afsteken van vuurwerk is toegestaan tot 02.00 uur ‘s nachts.

Dit betekent dat je op Oudejaarsavond vanaf zes uur ‘s avonds de mogelijkheid hebt om vuurwerk af te steken om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. De festiviteiten kunnen doorgaan tot in de vroege uurtjes van Nieuwjaarsdag, maar na 02.00 uur is het tijd om de vuurpijlen en rotjes op te bergen voor volgend jaar.

Veiligheid staat voorop

Hoewel vuurwerk een prachtige toevoeging kan zijn aan het vieren van de jaarwisseling, is het essentieel om altijd de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en verantwoordelijkheid te nemen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat het afsteken van vuurwerk veilig en plezierig blijft:

  • Koop vuurwerk alleen bij erkende verkopers: Zorg ervoor dat je vuurwerk koopt bij legale verkooppunten en let op het CE-keurmerk.
  • Volg de gebruiksaanwijzingen: Lees altijd de gebruiksaanwijzingen van het vuurwerk voordat je het afsteekt en volg deze nauwkeurig op.
  • Houd afstand: Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen het vuurwerk en de omstanders. Een veilige afstand van minstens 8 meter wordt aanbevolen voor klein vuurwerk, en voor groter vuurwerk is een grotere afstand nodig.
  • Draag een vuurwerkbril: Draag bij het afsteken van vuurwerk een vuurwerkbril. Deze veiligheidsbril beschermt tegen vonken en vlammen, waardoor het risico op letsel aanzienlijk vermindert.

Veilige jaarwisseling gewenst!

Het afsteken van vuurwerk is een populaire traditie tijdens Oud en Nieuw in Nederland, maar het is belangrijk om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen. Door de wettelijke tijden te respecteren en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen, kunnen we ervoor zorgen dat de jaarwisseling een feestelijke en veilige gebeurtenis blijft voor iedereen. Dus, onthoud de regels, geniet van het spektakel en maak er een geweldige jaarwisseling van!

Total
0
Shares
Vorige Artikel

De voordelen van telefoon, internet en TV bij een provider

Volgende Artikel

Pak je slaapproblemen aan met EMDR

Gerelateerde artikelen