Goede redenen voor een vloerkleed in de keuken

De keuken is veel meer dan alleen een ruimte om te koken. Vooral in deze tijd fungeert de keuken als een volwaardige leefruimte. Open woonconcepten met geïntegreerde keukens zijn kenmerkend voor nieuwbouwhuizen en luxe woningen. 

Daarom zouden keukens – of ze nu geïntegreerd zijn of als aparte ruimte – niet alleen kille bereidingsruimtes voor ons dagelijks eten moeten zijn. Ze zouden eerder uitnodigend moeten zijn en een plek van gezelligheid. Een keukenvloerkleed kan echt wonderen doen. Want vloerkleden geven ruimtes warmte en sfeer. Toch is de keuze van het juiste vloerkleed keuken niet zo eenvoudig, afhankelijk van de keuken. Hieronder geven we je daarom tips over hoe je het perfecte vloerkleed voor in de keuken kunt vinden.

Waarom een vloerkleed in de keuken heel logisch is

Er zijn veel redenen voor een vloerkleed in de keuken. Ten eerste is er het comfort. vloerkleden dragen bij aan een bijzonder huiselijke sfeer. Ze geven ruimtes dat beetje extra. Eenvoudige ruimtes kunnen dankzij een wollen vloerkleed echte blikvangers worden. Zo laat een spannend ontworpen antraciet vloerkleed een simpele keuken in mat wit op een adembenemende manier stralen.

Aan de andere kant vervullen vloerkleden nog andere functies die waardevol zijn in een keuken. Stel je voor, je gaat ‘s ochtends naar de keuken en wilt koffie zetten. Vooral in de winter verwarmt de koffie de geest voordat je de ochtendkou in gaat. Je staat voor het keukenblok en de kou van de tegels trekt door tot in je tenen. Als je op een zacht wollen vloerkleed zou staan, zou deze kou jou niks doen. Dat klinkt toch een stuk aantrekkelijker. 

Maar een keukenvloerkleed zorgt niet alleen voor aangename warmte. Het kan ook voorwerpen opvangen die naar beneden vallen en de vloer zouden beschadigen. Een koffiekopje dat uit je hand valt, bijvoorbeeld, is zowel voor jou als voor je vloer geen plezier. Als het op een vloerkleed terechtkomt, blijft de vloer gespaard, blijft het kopje heel en kan het wollen vloerkleed worden afgedept zonder schade of vlekken op te lopen.

vrouw in de keuken op vloerkleed

Vloerkleden zijn geluidsdempend

Een andere reden is het geluiddempende effect van een vloerkleed. In appartementen en flats is deze eigenschap van een vloerkleed zeer gunstig als je het niet wilt verpesten met de buren. Maar ook in eengezinswoningen kan het zeker van voordeel zijn als niet elke stap door de ruimte galmt. Over galmen gesproken: hoge ruimtes zijn zeer gevoelig voor nagalmende geluiden. De oplossing is een vloerkleed: het loopgeluid wordt gedempt en ook andere geluiden worden verminderd in hun impact.

Dus er zijn tal van redenen voor een oosters keukenloper. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je degene kunt vinden die het beste bij jouw keuken past. Laten we eerst beginnen met het kiezen van de juiste vorm.

Het kiezen van de juiste vorm: keukenvloerkleed of keukenloper?

In de dagelijkse taal onderscheiden we een keuken vloerkleed van een keukenloper eenvoudigweg aan de hand van zijn vorm. Terwijl de laatste als een vloerkleedlengte langwerpig is – en dus geschikt is voor keukenblokken of langwerpige ruimtes -, heeft een keukenvloerkleed een breder rechthoekig formaat en is daarom ideaal voor grotere keukens of als ze verdeeld zijn. Zelfs een keuken in L-vorm profiteert van een rechthoekig vloerkleed. Daarom is de eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je een vloerkleed voor de keuken koopt altijd: welke vorm past het beste bij mijn keuken? Pas daarna moet je kijken naar het ontwerp, het materiaal en de afwerking. Zelfs een mooie, handgeknoopte keukenloper van natuurlijke wol kan in een ongepaste keuken misplaatst lijken, terwijl hij in een andere uitstekend harmonieert.

Het optimale materiaal voor een keuken vloerkleed

Het beste materiaal voor een vloerkleed is natuurvezel. Natuurvezels hebben tal van voordelen ten opzichte van vloerkleden van kunstvezel. Zo is natuurwol vuilafstotend. Een niet te onderschatten factor in de keuken. Mocht er iets uit je hand vallen of omvallen, dan kan een vloerkleed van natuurwol eenvoudig worden afgedept met een vochtige wollen doek. Kunstvezels verkleuren daarentegen vaak permanent en blijvende vlekken houden we natuurlijk niet van. Kies daarom liever voor een vloerkleed van natuurlijk materiaal met een vuilafstotend vetgehalte. Hoewel deze meestal wat duurder zijn, bespaar je uiteindelijk geld omdat de levensduur aanzienlijk langer is. Bovendien zijn wollen vloerkleden geur neutraliserend. En wie wil er nu een vloerkleed dat ruikt naar het eten van vorige week? Investeer dus op de lange termijn en geef tegelijkertijd om het milieu.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Hoe houd ik mijn huis opgeruimd? 

Volgende Artikel

De voordelen van telefoon, internet en TV bij een provider

Gerelateerde artikelen