Zo maak je van sporten een lifestyle

Het is misschien wel het meest gehoorde argument van mensen die beginnen met sporten: “ik hou het niet vol”. Je herkent het wel, je bent de eerste paar weken bloedenthousiast. Je gaat 5x per week sporten, let goed op je voeding en gaat op tijd naar bed. Maar na een paar weken begint dat enthousiasme een beetje weg te zijn. Je slaat een keer over en let niet zo streng op je eten. Zo sukkel je nog een paar weken door en daarna ben je eigenlijk weer terug bij af. Hoe houden sommige mensen dat toch maanden, jaren of zelfs hun hele leven vol? De tips in dit artikel helpen je hopelijk een beetje op weg.

Waarom wil je sporten?

Een simpele vraag met een minder simpel antwoord. Toch is deze vraag erg belangrijk omdat het antwoord de kern van je motivatie vormt. Wanneer je deze vraag aan mensen stelt krijg je vaak gelijksoortige antwoorden. “Ik wil fitter worden” of “ik wil afvallen” bijvoorbeeld. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor jou? Woorden als “fitter” zijn containerbegrippen die alles en niets kunnen betekenen. Maak het concreet voor jezelf. Dat geldt ook voor afvallen, waarom wil je dat eigenlijk? En wat denk je zelf dat realistisch is, gezien je andere activiteiten in je dagelijks leven? Zo zie je dat één simpele vraag tot veel meer specifieke vragen leidt, die je helpen om je doel en je motivatie te definiëren. 

Begin klein

Een veelgemaakte fout wanneer mensen beginnen met sporten is dat ze te snel, te veel willen. Op je eten letten is misschien wel het meest belangrijk wanneer je af wilt vallen, maar vergeet niet dat je aan een voedingsplan houdt een hoop vraagt van je motivatie en doorzettingsvermogen. Combineer je dat ook nog eens met 5x per week sporten, dan vraag je al snel te veel van jezelf. Het gevolg? Je houdt het niet vol en stopt uiteindelijk weer.

Maak je doelen daarom klein. Begin eerst maar eens met 1 of 2 keer per week de deur uit om te sporten en hou dit een paar maanden vol. Daarna kun je kritischer naar je voeding of je trainingsschema gaan kijken en een volgende stap toevoegen.

Doe waar jij je prettig bij voelt

Ga je vooral niet wagen aan activiteiten waar je jezelf niet prettig bij voelt. Als je jezelf wilt uitdagen door dingen te doen waar je niet zo goed in bent of waar je ongemakkelijk van wordt, kan dat altijd later nog. Voor nu is maar één ding belangrijk: volhouden. 

Dat geldt niet alleen voor de activiteit zelf maar ook alles daaromheen. Ben je competitief en wil je medailles winnen? Go for it. Train je liever zelf en wordt je dan graag met rust gelaten? Ook goed. Sport je graag buiten? Wat doe je hier nog? Hou je niet van zweten? Prima, ga regelmatig een flinke wandeling maken. Alles is mogelijk en niets is fout, zolang je het maar volhoudt!

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Alles wat je moet weten over CCS-laders

Volgende Artikel

Populaire spellen in Nederland

Gerelateerde artikelen