Alles wat je moet weten over CCS-laders

Als je een elektrische auto hebt of overweegt er een aan te schaffen, dan is het belangrijk om te weten welke laadoplossingen beschikbaar zijn. Een van de meest populaire en efficiënte laadtechnologieën is de CCS-lader. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een CCS-lader is, hoe het werkt en waarom het een goede keuze kan zijn voor het opladen van je elektrische voertuig.

Wat is een CCS-lader?

CCS staat voor “Combined Charging System” en is een gestandaardiseerd laadsysteem dat is ontwikkeld voor elektrische voertuigen. Het systeem maakt gebruik van een enkele stekker die zowel het opladen via een wisselstroom (AC) als gelijkstroom (DC) mogelijk maakt. Dit betekent dat je met een CCS-lader je elektrische voertuig zowel thuis als onderweg kunt opladen.

Hoe werkt een CCS-lader?

Een CCS-lader is in staat om zowel AC- als DC-laden te ondersteunen. Bij AC-laden wordt de stroom rechtstreeks van het elektriciteitsnet naar het voertuig gestuurd, terwijl bij DC-laden de stroom wordt omgezet van AC naar DC voordat het naar het voertuig wordt gestuurd. Dit maakt het mogelijk om je voertuig sneller op te laden, vooral bij snellaadstations.

Voordelen van CCS-laders

Het gebruik van een CCS-lader biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere laadtechnologieën. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Snelladen: CCS-laders maken snelladen mogelijk, waardoor je je voertuig in korte tijd kunt opladen en snel weer op weg kunt.
  • Compatibiliteit: CCS-laders zijn compatibel met een breed scala aan elektrische voertuigen die zijn uitgerust met een CCS-aansluiting. Dit betekent dat je je voertuig gemakkelijk kunt opladen, ongeacht het merk of model.
  • Flexibiliteit: Met een CCS-lader kun je je voertuig zowel thuis als onderweg opladen. Dit geeft je de vrijheid om je voertuig overal op te laden, of het nu thuis is, op het werk of bij openbare laadstations.
  • Toekomstbestendig: CCS-laders zijn ontworpen met het oog op de toekomstige ontwikkelingen in elektrische voertuigen. Ze kunnen gemakkelijk worden geüpgraded en aangepast aan nieuwe laadstandaarden en voertuigmodellen.

Verschillende soorten CCS-laders

CCS-laders zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en configuraties, afhankelijk van je behoeften en het vermogen van je elektrische voertuig. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten CCS-laders:

  • Mobiele CCS-laders: Deze laders zijn draagbaar en kunnen gemakkelijk worden meegenomen, zodat je je voertuig overal kunt opladen. Ze zijn handig voor onderweg en kunnen worden aangesloten op standaard stopcontacten.
  • Snelladers: Snelladers zijn ontworpen om je voertuig zo snel mogelijk op te laden. Ze hebben een hoger vermogen en zijn ideaal voor het opladen tijdens lange reizen of wanneer je snel weer op weg wilt.
  • Thuisladers: Thuisladers zijn bedoeld voor het opladen van je voertuig thuis. Ze zijn gemakkelijk te installeren en bieden een handige manier om je voertuig op te laden terwijl je thuis bent.

Waar CCS-laders te vinden zijn

CCS-laders zijn steeds meer beschikbaar op openbare locaties, zoals snelwegstations, parkeerplaatsen en winkelcentra. Daarnaast kun je ook een CCS-lader aanschaffen voor thuisgebruik, zodat je je voertuig kunt opladen wanneer het jou uitkomt.

CCS-laders zijn een populaire keuze voor het opladen van elektrische voertuigen vanwege hun snellaadcapaciteit, compatibiliteit en flexibiliteit. Of je nu onderweg bent, thuis bent of op openbare locaties, een CCS-lader biedt je de mogelijkheid om je voertuig snel en gemakkelijk op te laden. Daarnaast zijn er zelfs mobiele CCS chargers. Deze zijn aan te sluiten op een reguliere CEE 63A krachtstroomaansluiting. Hiermee kun je auto’s tot 40kW opladen. Voor kleinere koeriersbedrijven kan dit een revolutionaire ontwikkeling zijn. 

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Hoe het juiste beddengoed bijdraagt aan een stralende huid

Volgende Artikel

Zo maak je van sporten een lifestyle

Gerelateerde artikelen