Ontwikkelingen in AI die we de komende jaren kunnen verwachten

Waar twee jaar geleden AI echt een toekomstgeluid leek, is het tegenwoordig niet meer uit ons leven weg te denken. We vragen immers allemaal wel eens Chat GPT om raad. Als je meer wilt weten over AI kun je ook een training starten, bijvoorbeeld een cursus AI 900. Veel mensen zien een hoop doemscenario’s in AI, zoals computers die de baas over ons worden, of het verlies van banen door AI, maar er zijn ook een hoop positieve dingen die AI voor ons teweeg kan brengen. Wat kunnen we in de toekomst van AI verwachten? Daar vertellen we in dit artikel alles over.

Verbeterde ouderenzorg

Op korte termijn kan AI de rol van zogenoemde huisrobot op zich gaan nemen. Dat klinkt wel wat spectaculairder dan je nu misschien denkt. Het wordt geen lookalike van een mens die huishoudelijke taken uitvoert (nog niet) maar eerder een slim computersysteem dat automatisch apparaten kan bedienen, zoals het licht, de tv en de thermostaat. Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. We kennen een wat minder spectaculaire vorm van dit fenomeen als Google Home.

Zelfrijdende auto’s

Ook over zelfrijdende auto’s heb je vast al eens nagedacht. AI speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Veel mensen vrezen het gevaar van zelfrijdende auto’s, maar dat is niet nodig. Het is niet de bedoeling dat auto’s zonder bestuurder gaan rijden. Het automatisch rijden is een hulpmiddel dat het verkeer veiliger kan maken.

Internet of Physical things

Met the internet of physical things wordt bedoeld dat ook fysieke dingen in de toekomst met elkaar verbonden zullen zijn, zoals op het internet ook alles aan elkaar verbonden is. Dit betekent bijvoorbeeld dat in een loods door een internetverbinding voorraden automatisch aangevuld worden. Ook in het dagelijks leven zouden op die manier automatisch benodigdheden als tandpasta of wc-papier aangevuld kunnen worden.

Het klimaatprobleem aanpakken

In de verdere toekomst hopen we dat AI voor ons onmogelijke vragen aan kan pakken. Wetenschappers hopen dat het aanpakken van de klimaatcrisis makkelijker zal worden met behulp van AI. AI kan namelijk patronen herkennen en berekeningen maken in een tempo dat de mens nooit zal behalen. Let wel dat vooralsnog het gebruik van AI een flinke aanslag op het milieu is. Als je wil weten wanneer Napoleon geboren is, kun je dat wat het klimaat betreft beter aan Google vragen dan aan chat GPT.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Wil je graag een nieuwe keuken? Lees hier alle tips

Gerelateerde artikelen