Je Droomhuis Bouwen: Stappenplan voor een Succesvol Project

huis ontwerpen

Een huis ontwerpen en deze daadwerkelijk van de grond laten komen is een droom die hopelijk voor jou in vervulling zal gaan. Er komen verschillende dingen bij kijken en er gebeuren meestal een hoop onverwachte dingen. Deze periode kan dan ook erg stressvol zijn. Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid. We gaan de belangrijkste dingen met je doornemen die belangrijk zijn bij het ontwerpen en bouwen van een huis. Ook bespreken we de voor- en nadelen.

Zorg voor het juiste budget

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat als je je eigen huis gaat bouwen, dat dit heel wat geld gaat kosten. De eerste stap die je dan ook moet gaat zetten is het maken van een begroting. Maak een duidelijk overzicht welke bedragen naar welke onderwerpen toe gaan en maak ruimte voor eventuele verrassingen. Onderzoek verder hoeveel geld er al aanwezig is en hoeveel er gefinancierd kan worden. 

huis laten ontwerpen

Je huis laten ontwerpen

De volgende stap is het ontwerpen van je nieuwe woning. In dit onderdeel kun je de eerste stappen zetten naar je droomhuis. Ga eens op pad om andere woningen te bezichtigen en doe inspiratie op in woonmagazines. Je kunt vervolgens samen met een architect je ideeën delen en samen tot een droomontwerp komen. 

Op zoek gaan naar een geschikte kavel

Als het huis door de architect is ontworpen en ook je budget gereed is zul je op zoek moeten gaan naar een kavel, waar het huis daadwerkelijk op gebouwd kan gaan worden. Op het moment dat je interesse hebt in een kavel is het van groot belang dat je alle eisen goed doorneemt. Het is niet altijd toegestaan om te bouwen wat jij wilt. Misschien wil jij een klassiek huis bouwen, maar mogen op dat specifieke kavel alleen moderne huizen worden gebouwd. Laat je goed informeren en vraag eventueel hulp aan een jurist voor zekerheid.

huis bouwen op kavel

Een aannemer kiezen

Als de kavel is aangeschaft kun je eindelijk beginnen met het bouwen van je droomhuis. Om alles vlekkeloos te laten verlopen is het belangrijk dat je een aannemer kiest waar je een goed gevoel bij hebt. Neem contact op met meerdere aannemers en ga het gesprek aan. Lees eerdere recensies, vraag naar werk wat ze eerder hebben opgeleverd en wees er zeker van dat afspraken worden nagekomen. Je wilt niet dat de planning uitloopt of dat je in één keer een stuk meer moet gaan betalen. Wil je tijdens de bouw meehelpen, zorg dan dat je dit goed communiceert met de aannemer. Plan samen wat je zelf wilt doen.

De voordelen van een eigen huis bouwen

Als je de mogelijkheid hebt om een eigen huis te bouwen, realiseer je niet alleen je droomhuis, maar het brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Als eerst zal de woning volledig naar jouw eigen smaak zijn. Er hoeven ook geen concessies te worden gemaakt waar je mogelijk later spijt van kunt krijgen. De woning is helemaal van jou en er zullen nooit andere mensen hebben gewoond zoals dat normaal gesproken wel is. Verder kun je de woning zo energiezuinig mogelijk maken en daarnaast heb je alle kosten zelf in de hand. Dat laatste betekent natuurlijk niet dat je moet gaan besparen op kwalitatief materiaal waar je later mogelijk problemen mee kunt gaan krijgen. Je beleeft er verder ook heel veel plezier aan. Het hele proces is genieten. Van het creëren van de bouwtekening tot de eerste paal die in de grond wordt geslagen. Het moment van opleveren is natuurlijk ook een feestje waard. 

huis in aanbouw zelf bouwen en ontwerpen

Een huis laten bouwen: de nadelen

De voordelen van een eigen huis bouwen springen er natuurlijk boven uit, maar dat betekent niet dat er geen nadelen zijn. Als eerst neem het een heleboel tijd in beslag. In de meeste gevallen vaak zelfs meer dan je vooraf hebt gepland. Daardoor kan het voorkomen dat je je vorige huis al hebt verkocht terwijl je nog niet kan intrekken in je nieuwe woning. Daar dient dan een oplossing voor worden bedacht. Je kunt tijdelijk iets huren of intrekken bij familie of vrienden. Verder zijn de kosten in de negen van de tien gevallen hoger dan je vooraf had ingeschat. Het is daarom van groot belang dat je een buffer hebt om deze rekening te kunnen betalen. Tot slot is gebleken dat tijdens het proces, stress meerdere malen om de hoek komt kijken. Zorg dat je je gedachten op een rijtje hebt zodat de bouw hierdoor geen vertraging oploopt. Zorg sowieso dat je alles goed voor elkaar hebt, je wil bijvoorbeeld geen schimmel in de slaapkamer!

Total
0
Shares
Vorige Artikel
botox voor je haar botox haar behandeling

Botox haarbehandeling: De oplossing voor beschadigd haar?

Volgende Artikel
kast massief hout

Eikenhouten Kasten: Tijdloze Klasse voor elk Interieur

Gerelateerde artikelen