Een reis door Zweden van het zuiden naar het noorden: deze drie steden moet je absoluut bezoeken! 

Hoewel er in Nederland natuurlijk heel veel mooie plekken zijn om te bezoeken, is het soms ook leuk om de grens over te gaan en andere landen te ontdekken. Zweden is een land met veel leuke steden, verspreid over een groot gebied. Omdat het een groot land is, zul je tijdens een rondreis door Zweden merken dat er veel verschillen zijn afhankelijk van waar je bent. In dit artikel zullen we je meenemen van het zuiden van Zweden naar het noorden, en daarbij drie bijzondere plaatsen aandoen. 

Lund

In Zuid-Zweden ligt Lund, een charmante universiteitsstad. Als je op eigen houtje of via een reisbureau Scandinavië bezoekt, kan een bezoek aan deze stad eigenlijk niet ontbreken. Lund is één van de oudste steden van Zweden, en dat merk je nog steeds. Het stadscentrum heeft een mooi, middeleeuws uiterlijk met een imposante kathedraal uit de twaalfde eeuw. De klok in de toren stamt uit 1425, en toont de tekens van de dierenriem en de maanstanden. Lund heeft tevens een openluchtmuseum, Kulturen, met oude huisjes waar je kunt zien hoe mensen vroeger leefden. Ook zijn er in Kulturen verschillende exposities van regionale volkskunst te bezoeken. Naast een bijzonder stadsleven is er in de omgeving van Lund prachtige natuur om van te genieten, van beukenbossen tot gekleurde koolzaadvelden. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, vooral aangezien het landschap hier nog vlak is. Dat is verder naar het noorden wel anders. 

Falun 

Falun is om veel redenen het bezoeken waard. Dit is de plek waar het bekende Dalapaardje gemaakt wordt, met de hand gesneden en beschilderd. Maar er zijn in Falun nog meer ‘typisch Zweedse’ elementen te vinden. Zo heeft het karakteristieke rood van de typische Zweedse huisjes hier de oorsprong. Het stamt uit een mengsel dat sinds de zestiende eeuw gemaakt wordt van ijzeroxide met andere ingrediënten, waardoor de kenmerkende rode kleur ontstaat. De plek waar dit voor het eerst gedaan werd is de kopermijn van Falun. In deze mijn is eeuwenlang koper afgebouwd, tot hij in 1992 definitief gesloten werd. Vandaag kun je een rondleiding maken door de mijn, waarbij de diep onder grond afdaalt naar een wereld van gangen en schachten. Na deze indrukwekkende ervaring kun je afreizen naar Sundborn, wat niet ver van Falun vandaan ligt, om het huis van de wereldberoemde schilder Carl Larsson te bezoeken. Het huis, dat hij in talloze van zijn werken heeft afgebeeld, is nog steeds in de oude staat te bezichtigen. 

Kiruna

In het uiterste noorden van Zweden, in Lapland, ligt de stad Kiruna. Deze stad is misschien wel een van de meest bijzondere in de hele wereld. Hij wordt namelijk verplaatst. In tegenstelling tot Falun is de mijnbouw in Kiruna nog in volle gang, en heeft daar zoveel impact op de grond gehad dat het stadscentrum niet meer veilig is om te wonen. In 2022 kreeg het stadhuis officieel een nieuwe plek. De rest van de verhuizing moet in 2035 afgerond zijn. Kiruna is cultureel van belang vanwege de Sami, de oorspronkelijke bevolking van het gebied. Het is oorspronkelijk een nomadisch, rendierhoudend volk met een eigen taal. Kiruna is een goede plek om meer over de Sami te leren. Daarnaast is Kiruna een perfecte bestemming voor de outdoor liefhebber, omdat de stad is omgeven door natuur, zo ver het oog reikt, met bergen, rivieren en meren.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

De 4 voordelen van een glazen scheidingswand in huis

Volgende Artikel

Glazen balustradesystemen: waarom zou je hiervoor kiezen?

Gerelateerde artikelen