Top 7 Adembenemende Kastelen in Frankrijk: Ontdek de Magie

kastelen frankrijk chambord

Frankrijk is de thuisbasis van enkele van de mooiste kastelen Europa. Van statige renaissancekastelen tot gotische forten, van sprookjesachtige burchten tot eeuwenoude forten, dit zijn de top 10 kastelen die je kunt bezoeken voor een vakantie naar Frankrijk.

Versailles

Versailles is het meest bezochte kasteel van Frankrijk. Versailles dankt zijn faam aan de grootschalige bouwwerkzaamheden van Lodewijk XIV, die het landgoed uitbreidde tot een van de grootste paleizen ooit gebouwd. De uitgebreide tuinen, fonteinen en sierlijke architectuur zijn enkele van de kenmerken die Versailles de titel “meest complete voorbeeld van renaissance-architectuur buiten Italië hebben opgeleverd.  Binnenin ontdek je een mix van barokke en rococo elementen.  De meest in het oog springende ruimten is zonder twijfel de Spiegelzaal en het Grote Appartement. 

In het museum van Versailles krijg je meer info over de geschiedenis van het paleis en de Franse monarchie.  Via interactieve exposities kan je een grote verscheidenheid van mooie kunstwerken waaronder schilderijen en meubels bezichtigen.  In totaliteit werden circa 20 000 kunstwerken ondergebracht in het Grote Appartement.  Het kasteel van Versailles is dan ook ontegensprekelijk een van de mooiste kastelen Frankrijk.  

kasteel versailles frankrijk

Chambord

Het kasteel van Chambord ligt op 150 kilometer ten zuiden van Parijs en prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit prachtige Renaissance kasteel, oorspronkelijk gebouwd door François I in 1519, ligt aan de oevers van de rivier de Cher. Het ontwerp van het kasteel zou zijn geïnspireerd door het verslag van de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci over een bezoek aan Brazilië, en de architectuur staat bekend als kasteelachtig. Het kasteel is beroemd om zijn immense omvang, en het sierlijke interieur dat vele prachtige architectonische details bevat, waaronder 72 gebrandschilderde ramen, fresco’s en gesneden houten panelen. Chambord is ook bekend om het 4500 meter lange pad dat naar het kasteel leidt. Het pad is omzoomd met bomen, fonteinen en beelden, en staat bekend als de “Allée du Roy” .

Fontainebleau

De historie van dit kasteel, omgeven door reusachtige tuinen, gaat terug tot de 12de eeuw.  De huidige versie werd in 1631 door een Frans architect Louis Visconti gebouwd.  Het kasteel combineert Italiaanse renaissance met Franse artistieke tradities.  Sinds 1981 staat deze bezienswaardigheid op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Binnenin geniet je van het unieke, sprookjesachtige en magische uitstraling.  De bezoeker ziet de zeer grote ruimten die in die tijd zeer luxueus waren.  In Salle des gardes of troonzaal kan je het verbazingwekkende mooie plafond bewonderen.  Daarnaast krijg je de mogelijkheid om de slaapkamer van de koning te bezoeken die versierd is met prachtige schilderijen en landschappen.  Er zijn ook een aantal geheime gangen in het kasteel die belangrijk waren om te ontsnappen tijdens een belegering.  Enkele kan je bezoeken.

Er zijn veel mooie schilderijen in het kasteel, die stammen uit de Franse renaissanceperiode. Je ziet veel prachtige details in de architectuur van het kasteel. Als u geïnteresseerd bent in kunst en architectuur, kan je er uren in wandelen met alleen al het bezichtigen van de binnenkant van het kasteel.

fontainebleau

Azay-le-Rideau

Het kasteel van Azay-le-Rideau ligt in de regio Val-de-Loire, en werd in de 16e eeuw gebouwd door François de Gondi. Het kasteel werd ontworpen in de gotisch-renaissance stijl en werd geïnspireerd door de sierlijke architectuur van de Loire-vallei. Azay-le-Rideau is beroemd om zijn prachtige tuinen, die zijn ontworpen in de Engelse stijl. In de tuinen groeien veel verschillende soorten planten en bloemen, en ze zijn vooral beroemd om de vele waterlelies die er groeien. Het kasteel is ook beroemd om zijn Gallische architectuur, die werd gebruikt als decoratief element op de plafonds en muren.  Van 2015 tot halfweg 2017 heeft dit monument kunnen profiteren van een grondige renovatie. 

Ruïnes van Brousse

De kasteelruïnes van Brousse zijn een van de bekendste verlaten kasteel gelegen tussen de steden Toulouse en Montpellier. De ruïnes zouden een van de oudste kastelen van het land zijn.  Het is bovenop de heuvel gelegen van een van de mooiste dorpen van Frankrijk Brousse-le-Château.  Van daaruit heb je een prachtige uitzicht op het dorp en de beboste omgeving. In het kasteel kan je onder andere de gevangenentoren, de prinsessentoren, het landhuis bewonderen. Jaarlijkse vinden er ook vele tijdelijk kunst -en foto tentoonstellingen plaats.

Kasteel van Cheverny

Cheverny is een van de mooiste Franse kastelen, en is beroemd om zijn uitgestrekte tuinen, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Je hebt de kans om 6 wondermooi tuinen te bezoeken waarvan de laatste “le Jardin Sucré” in het najaar van 2020 werd aangelegd.  De tuinen hebben prachtige fonteinen, mooie bloemperken en een grote verscheidenheid aan planten, waaronder rozen, tulpen en blauwe regen. Het kasteel is beroemd om zijn sierlijke interieur, met vele prachtige architectonische details, waaronder trompe-l’oeil schilderijen, houtsnijwerk en verguld houtsnijwerk. Er is ook een permanente tentoonstelling over de avonturen van Kuifje dankzij de Hergé Foundation geproduceerd.

Donjon van Vincennes

Het kasteel van Vincennes heeft een rijk gevulde geschiedenis.  Dit monument was een koninklijke residentie van de 12de tot de 18de eeuw.  Daarna deed het dienst als porseleinfabriek, de bakermat van de koninklijke fabriek van Sèvres.  Daarna kreeg het de functie van staatsgevangenis, militair bolwerk, arsenaal en tegenwoordig is het een museum.

De 52 meter hoge Middeleeuwse hoge Donjon toren, een van de hoogste van Europa, mag tijdens je bezoek dan niet ontbreken.  Tevens is de gotische kapel Sainte-Chapelle de Vincennes de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.  Ten zuiden van het kasteel ligt het bijna 1000 hectare grote landschapspark, de grootste in de omgeving van Parijs.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
besparen op internetabonnement

Slim Besparen op Internetabonnement: Tips voor Lagere Kosten

Volgende Artikel
welke stofzuiger past bij mij

De Ultieme Gids: Jouw Ideale Stofzuiger Vinden in 2023!

Gerelateerde artikelen