Welke thee drinken tijdens zwangerschap? Een kopje thee kan een goede manier zijn om de cafeïne tijdens de zwangerschap te verminderen en tegelijk gekoesterde rituelen niet te hoeven opgeven. Vooral ongezoete thee helpt aanstaande moeders om voldoende vocht te drinken. Hoewel vruchtenthee over het algemeen veilig is, is het vaak de moeite waard om de ingrediënten van kruidenthee nog eens goed te bekijken. Sommige theeën hebben ongewenste bijwerkingen tijdens de zwangerschap. Dit betekent echter niet dat kruidenthee in het algemeen verboden is tijdens de zwangerschap. We hebben alles over thee bij zwangerschap voor je samengevat.
Inhoudsopgave
- Verlicht ongemakken met de juiste thee
- Deze thee kun je drinken tijdens je zwangerschap
- Tips om zorgeloos van thee te genieten
- Wees voorzichtig met deze theeën tijdens de zwangerschap
- Deze theesoorten moet je vermijden tijdens zwangerschap
- Waar zijn zwangerschaps theeën goed voor?
- Veel gestelde vragen over thee tijdens de zwangerschap
- Welke thee mag je niet drinken tijdens zwangerschap?
- Welke thee helpt tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap?
- Hoeveel moeten zwangere vrouwen drinken?
- Is er thee die zwangerschap bevordert?
Verlicht ongemakken met de juiste thee
Of het nu is als verwarmende pauze in de winter of als verkoelende drank in de vorm van ijsthee: thee tijdens de zwangerschap is een smakelijke manier om voldoende te drinken. Zwangere vrouwen kunnen gebruik maken van de helende werking van de natuur met verschillende kruidentheeën om klachten als misselijkheid of brandend maagzuur te verlichten. Het is belangrijk dat je een overzicht hebt van welke theeën veilig zijn en welke je beter wat beter kunt bekijken.
Geschikte thee voor zwangere vrouwen | Pas op met deze theeën tijdens de zwangerschap | Deze theeën zijn taboe voor zwangere vrouwen |
Gemberthee | Pepermuntthee | Saliethee |
Kamillethee | Frambozenblad thee | Zoethoutwortel thee |
Venkelthee | Zwarte thee | Brandnetelthee |
Rooibosthee | Groene thee | Verbena thee |
Lavendelthee | Ginseng thee | |
Citroenthee | Lavasthee | |
alle Vruchtenthee | Maïs baard thee | |
Rozemarijnthee | ||
Passiebloem thee | ||
Selderijthee | ||
Berkenblad thee |
Deze thee kun je drinken tijdens je zwangerschap
Gemberthee tegen ochtendmisselijkheid
Of zwangere vrouwen gember kunnen nemen of niet, is een heet hangijzer op zwangerschapsforums. Studies suggereren: tot 6 gram gember per dag is volkomen veilig. In feite kan de kleine knol zelfs een echte zegen zijn als je last hebt van ochtendmisselijkheid. Verscheidene kopjes gemberthee, gedurende de dag gedronken, verlichten misselijkheid en braken. Het is bewezen dat één tot twee gram gember per dag het beste effect heeft. In grote hoeveelheden kan gember inderdaad arbeidsintensief zijn, maar hier gaat de maat veel verder dan de gebruikelijke keuken hoeveelheden.
Kamillethee en venkelthee kalmeren de maag
Het nummer één huismiddeltje tegen maag- en darminfecties is kamillethee. Niet zonder reden: de zachte werking van kamille kalmeert de maag en darmen en kan zo ook misselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen. Van kamillethee wordt ook gezegd dat het een kalmerend en slaapbevorderend effect heeft. Er is dus helemaal niets aan te merken op kamillethee als verfrissende drank tijdens de zwangerschap. Venkel- en citroenmelisse thee hebben een soortgelijk effect.
Rooibosthee levert ijzer tijdens de zwangerschap
Net als alle andere vruchtenthee is rooibosthee volkomen veilig tijdens de zwangerschap. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bevat rooibos geen cafeïne.
Citroen thee als opkikker voor het immuunsysteem
De bekende en heerlijke hete citroen is ook ongevaarlijk. Je kunt het in een handomdraai zelf maken: Snijd gewoon een halve citroen in plakjes en giet er heet water over. Het is belangrijk geen kokend water te gebruiken om de vitamine C die het bevat niet te vernietigen. De hete citroen ondersteunt het immuunsysteem en voorziet zwangere vrouwen van belangrijke vitaminen. Het is het beste om biologische citroenen te gebruiken, want bij conventionele teelt zitten er vaak pesticiden op de schil.
Lavendelthee tegen krampen tijdens de zwangerschap
Lavendelthee wordt in onze keukens volkomen onderschat. De mediterrane plant heeft een kalmerend effect als ze geïnfuseerd wordt, zodat lavendelthee een genezend effect kan hebben op slaapstoornissen. Lavendel heeft ook een krampstillend effect, wat ‘s nachts krampen in de kuiten kan voorkomen.
Tips om zorgeloos van thee te genieten
- Zoek thee van biologische kwaliteit om pesticiden te vermijden.
- Zet kruidenthee altijd met kokend water.
- Er kan ook thee gebrouwen worden van verse ingrediënten uit de tuin.
- Wissel de soorten thee van tijd tot tijd af.
Wees voorzichtig met deze theeën tijdens de zwangerschap
Er is een reden waarom de natuurgeneeskunde zich baseert op de werking van verschillende kruiden. Maar kruidenthee heeft vaak niet alleen een verzachtende werking tijdens de zwangerschap, sommige kruiden kunnen ook specifiek de bevalling bevorderen. Dit is de reden waarom sommige theeën pas na een bepaalde tijd worden aanbevolen. Dit arbeidsbevorderende effect begint echter pas als de baby klaar is om geboren te worden.
Zwarte en groene thee bevatten ook cafeïne. Voor de meeste kruidenthee geldt: Vanwege hun bewezen natuurgeneeskundige werking moeten ze op dezelfde manier behandeld worden als medicijnen, met mate en naar hoe je je voelt.
Frambozenblad thee pas na de 37e week van de zwangerschap
Vanaf de 36e of 37e week van de zwangerschap raden vroedvrouwen frambozenblad thee of braambesblad thee aan. Als de baby klaar is om geboren te worden, hebben de actieve bestanddelen in deze theeën een arbeidbevorderend effect omdat ze de weefsels en spieren in het bekken ontspannen. Het ontspant ook de spieren van de baarmoeder.
Geniet met mate van pepermuntthee tijdens de zwangerschap
Pepermuntthee kan ook helpen tegen misselijkheid en brandend maagzuur. Dankzij de menthol die erin zit, komen ook je bloedsomloop en lage bloeddruk weer op gang na een of twee koppen pepermuntthee. De etherische oliën in pepermuntthee hebben een gunstige invloed op de maag, de darmen en de galwegen. Maar het zijn juist deze die ervoor zorgen dat zwangere vrouwen pepermuntthee alleen met mate moeten drinken. Anders kan het ook een arbeidsverhogend effect hebben. Als je niet zeker bent, bespreek dan het gebruik van pepermuntthee met je arts of verloskundige.
Zwarte thee als vervanger voor koffie tijdens de zwangerschap
Gepassioneerde koffiedrinkers zoeken vaak een vervanger voor koffie tijdens de zwangerschap en komen dan vaak uit bij zwarte thee. Gedronken in typisch Oost-Friese stijl, d.w.z. met melk en rotsnoep, zie je nauwelijks het verschil met je ochtendkoffie met melk. Maar zwangere vrouwen kunnen beter niet meer dan twee tot drie koppen zwarte thee per dag drinken, want deze thee bevat tot 45 milligram cafeïne in 200 milliliter thee. Daarom moet zwarte thee ook niet bij de maaltijd gedronken worden, anders kunnen de stoffen die het bevat de ijzeropname nadelig beïnvloeden.
Groene thee stimuleert de spijsvertering
Groene thee bevat ook cafeïne, maar het effect ervan is minder stimulerend dan dat van zwarte thee: hier vinden we slechts 30 milligram cafeïne per 200 milliliter thee. Daarom moeten zwangere vrouwen hun consumptie van groene thee beperken tot twee tot drie kopjes per dag. Maar deze twee tot drie kopjes hebben het allemaal: talrijke bitterstoffen en mineralen stimuleren de spijsvertering en kunnen dus heilzaam zijn bij constipatie.
Speciaal geval van chai thee:
Chai thee moet in de zwangerschap overwogen worden, afhankelijk van de samenstelling. Klassieke chai thee bevat alleen verschillende kruiden en specerijen, zoals kardemom, kaneel en kruidnagel. Deze mogen tijdens de zwangerschap slechts met mate genoten worden, maar zijn op zichzelf ongevaarlijk. Chai thee, die het meest in supermarkten wordt verkocht, bevat ook zwarte thee. In dit geval moet weer speciale aandacht besteed worden aan de dagelijkse consumptie van cafeïne.
Deze theesoorten moet je vermijden tijdens zwangerschap
Er zijn enkele theesoorten die eerder ongeschikt zijn tijdens de zwangerschap. Hun bijzondere werking kan tot complicaties leiden of is in het algemeen niet bevorderlijk voor de zwangerschap.
Pas op voor tannine in saliethee
Hoewel saliethee een verzachtend effect heeft op maag en darmen, kunnen zwangere vrouwen het beter vermijden. De tannine die het bevat kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Bovendien bevat salie het actieve bestanddeel thujone, dat in grote hoeveelheden een giftige werking kan hebben. Verder wordt van salie gezegd dat het de vorming van moedermelk afremt. Daarom moeten zwangere vrouwen saliethee vermijden, vooral in het derde trimester.
In zoethout en thee: zoethoutwortel bij zwangerschap
Licorice root thee wordt vaak aanbevolen als alternatief voor hoest onderdrukkende middelen, vooral bij prikkelhoest. De wortel komt ook voor in zoethout. Maar zoethoutwortel is een van de voedingsmiddelen die zwangere vrouwen beter kunnen vermijden. Het bevat de stof glycyrrhizine, waarvan vermoed wordt dat het de placenta-doorlaatbaarheid verhoogt en zo de foetus blootstelt aan een verhoogde hoeveelheid stresshormonen. Als je wordt aangeraden zoethoutwortel thee te nemen vanwege een ernstige prikkelbare hoest, kun je het beste van tevoren met je arts overleggen.
Waar zijn zwangerschaps theeën goed voor?
Zogenaamde zwangerschapsthee zijn theemengsels die speciaal samengesteld zijn voor de behoeften van zwangere vrouwen. In combinatie met vruchten worden de kruidenmengsels verondersteld belangrijke voedingsstoffen te leveren en typische zwangerschapsklachten te verlichten.
Sommige zwangerschap theeën zijn geschikt voor de hele zwangerschap, terwijl andere alleen geschikt zijn voor het eerste, tweede of – als er frambozenblaadjes in zitten – derde trimester. Klassiek bevatten zwangerschapstheeën de volgende ingrediënten:
- Kamille
- Melissa
- Ginger
- Vlierbes
- Rozenbottel
- Apple
- Duizendblad
Op basis van de ingrediënten maken we onderscheid tussen zwangerschapsthee en medicinale thee en plezierige thee voor zwangere vrouwen.
Veel gestelde vragen over thee tijdens de zwangerschap
Welke thee mag je niet drinken tijdens zwangerschap?
Hoewel de meeste kruidenthee in beheersbare hoeveelheden volkomen veilig is voor zwangere vrouwen, zijn er ook theeën die taboe zijn voor aanstaande moeders. Hiertoe behoort thee van verbena, die als bijzonder arbeidsintensief wordt beschouwd. Maar ook ginseng thee, dat volgens verschillende studies kan leiden tot overstimulatie van de mannelijke geslachtshormonen. Thee van passiebloem of rozemarijn wordt ook geacht de arbeid te bevorderen. Ook gedroogde theeën van maïszijde, berkenbladeren, lavas, brandnetel of selderij zijn taboe tijdens de zwangerschap, zelfs als het vasthouden van water problemen veroorzaakt.
Welke thee helpt tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap?
Theeën die misselijkheid tijdens de zwangerschap verlichten zijn klassiek kamille thee, venkelthee of pepermuntthee. Gemberthee kan ook misselijkheid en braken verminderen. Als je ook last hebt van brandend maagzuur, geef je de voorkeur aan kamille of venkel – de menthol in pepermuntthee kan een zuurvormend effect hebben.
Hoeveel moeten zwangere vrouwen drinken?
Thee kan een smakelijk alternatief voor water zijn. Het is vooral belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende te drinken. De Nederlandse gezondheidsdienst raadt zwangere vrouwen aan minstens 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Door de toename van het bloedvolume en de vorming van vruchtwater zijn zwangere vrouwen bijzonder afhankelijk van de hoeveelheid die ze moeten drinken.
Is er thee die zwangerschap bevordert?
Vooral wie al lang probeert zwanger te worden zoekt rond naar plantaardige manieren om de conceptie te ondersteunen. Afhankelijk van de fase van de cyclus komen verschillende theeën in het geding. Thee van vrouwenmantel kan de ei rijping ondersteunen, terwijl basilicumthee het libido en de eisprong zou bevorderen. Monnikspeper stimuleert dan de vorming van het corpus luteum in de tweede helft van de cyclus.