Het mysterie ontrafeld: Waarom katten je zo intens aankijken

Waarom kijken katten je aan

Als katten je aankijken, reageert iedereen anders. Wat de een als spannend en aandachtig ervaart, geeft bij de ander een nogal onaangenaam gevoel. Een reeks stemmingen bij de ontvanger van de blik die overeenkomt met de bedoelingen van de fluwelen pootjes. Want als de poes in de ogen van de tweebenige vriend kijkt, heeft dat verschillende betekenissen.

Katten staren graag in de ogen van andere wezens. Omdat ze een hoornvlies hebben dat niet voortdurend bevochtigd hoeft te worden door te knipperen, zoals bij mensen het geval is, zijn ze hier bijzonder goed in. Maar wat probeert de huiskat ons precies te vertellen? Is het waar dat de kat terug staren opvat als een bedreiging en dat de kat zulke blikken daarom koste wat kost moet vermijden? Eerder minder!

waarom katten je aankijken

Katten kijken uit belangstelling en aandacht

Ten eerste is staren een teken van onverdeelde aandacht. Als je poes zich niet klein maakt en haar oren niet opzet, is er geen sprake van angst of agressie tegenover de ontvanger van haar blik. Als jij het bent, de katteneigenaar, die deze blik van je huisdier opvangt, is de kans veel groter dat het volgende waar is: Je kat “stalkt” je. Jij bent immers niet minder dan het middelpunt van het universum van de viervoeter. Natuurlijk kun je op dit punt suggestieve boodschappen van je fluwelen vriend verwachten.

Katten staren ook als bedreiging

Als katten een gespannen relatie hebben met andere katten, gebruiken ze staren om de zaak te regelen voordat het verder escaleert. Ze fixeren zich op elkaar, bedreigen elkaar en laten de ander weten: Ik ben hier de baas. Soms gaat de lichaamstaal gepaard met een gespannen rug en een wapperende staart. Het conflict is beslist zodra een van hen toegeeft en wegkijkt. Als je kat vaak naar buiten gaat, is dit je vast al eens opgevallen!

In andere gevallen kan het tot een botsing komen, die met scherpe klauwen wordt uitgevochten. Overigens verklaart dit koppige gedrag in relatie tot mensen een tegenstrijdigheid. Vooral de bezoekers van een katten huishouden die de huiskat absoluut een ruime ligplaats willen geven, krijgen veel “onverdeelde aandacht”. Mensen die van katten houden hebben daarentegen de neiging de poes meer in de ogen te kijken. Het is niet ongewoon dat de viervoeter zich lastig gevallen voelt en reageert door te staren.

geven katten knipogen?

Geven katten knipogen?

Als een blik, die samen met de rest van de lichaamstaal ontspannen overkomt, gecombineerd wordt met een knipoog, is je kat in een bijzonder goede stemming tegenover jou. In kattenonderzoek de “kattenlach” genoemd, is het een gebaar van vertrouwen. Het communiceert: Ik hoef niet voortdurend met open ogen en een oplettende blik mijn omgeving te scannen op gevaar, ik kan ook ontspannen met mijn ogen knipperen. Je bent welkom om dit gebaar te retourneren: Als je langzaam terug knippert, zal je metgezel dit opvatten als een positieve reactie. Soms kan de “glimlach” van de kat worden uitgelokt door zo’n knipoog van de mens, probeer het maar eens uit.

Waarom kijken katten je nu aan?

Het kan dus meerdere redenen hebben dat jouw pluizige vriend je aanstaart of aankijkt. Maar je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je kat je iets aan wil doen. 99% van de keren dat de kat naar je kijkt zal hij of zij zich prettig voelen en gewoon volgen wat je aan het doen bent. Het leven van een kat is tenslotte niet extreem interessant. Als jij in beweging bent zien ze graag wat hun vertrouwenspersoon aan het uitvoeren is.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
meest-luxe-hotel-nederland

Luxe Hotels in Nederland: overnachten in stijl

Volgende Artikel
amsterdam boten

Amsterdamse Bootervaring: Verken de Grachten op Jouw Manier

Gerelateerde artikelen