Duurzaam wonen: pvc vloeren als een milieuvriendelijke keuze 

Duurzaam wonen is een steeds belangrijker onderwerp in iedereen hun dagelijkse leven. Er zijn veel manieren om je woning duurzamer te maken, van energiebesparingen tot bouwen en inrichten met milieuvriendelijke en duurzame materialen. Iets waarbij vaak niet per se over duurzaamheid wordt nagedacht, is bij het kiezen van een vloer in een woning. Heb je bijvoorbeeld al weleens aan een pvc vloer gedacht? We gaan je vertellen waarom dit een goede milieuvriendelijke keuze is! 

Lange levensduur en duurzaamheid

Een van de belangrijkste redenen waarom een pvc vloer milieuvriendelijk is, is de lange levensduur van de vloer. Ze staan bekend om hun duurzaamheid en hoe lang de vloeren mooi blijven. Ze zijn zeer slijtvast en krasbestendig. Een pvc vloer betonlook zal jaren meegaan, zonder dat er zichtbare slijtage zal ontstaan. Dit betekent dus ook dat de vloer minder snel aan vervanging toe is dan bijvoorbeeld laminaat, wat op lange termijn dus ook bij zal dragen aan minder afval en het verbruik van nieuwe grondstoffen. Op die manier draagt het leggen van een duurzame pvc vloer dus ook bij aan het milieu! 

Gerecyclede en recyclebare materialen

Tegenwoordig worden veel pvc vloeren gemaakt van gerecyclede materialen. Fabrikanten zijn zich er steeds meer van bewust dat de vraag naar duurzame producten stijgt. Hierdoor hebben we een omslag gezien dat steeds meer fabrikanten gerecyclede pvc in de productie van de vloeren gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden, wordt er minder afval geproduceerd en ook minder CO2 uitgestoten om het te maken. Daarnaast is pvc ook aan het eind van zijn levensduur weer volledig te recyclen. Zodra de vloer dus vervangen moet worden, kan het materiaal dat eruit gehaald wordt dus weer volledig hergebruikt worden bij het maken van nieuwe vloeren. In plaats van dat de oude vloer bij het vuilnis belandt, kan het worden omgezet in nieuwe pvc producten, waardoor de impact op het milieu een stuk kleiner wordt.

Energiebesparende productieprocessen

In vergelijking met andere soorten vloeren, zoals keramische tegels of hardhout, vergt het produceren van pvc een stuk minder energie en grondstoffen. Voor het maken van houten vloeren moeten bijvoorbeeld bomen gekapt worden, wat bijdraagt aan ontbossing. Als je dit vergelijkt met het produceren van pvc, is de productie hiervan een stuk minder belastend voor het milieu. Daarnaast blijven fabrikanten van pvc vloeren op zoek naar manieren om hun impact op het milieu te verkleinen. Er blijft onderzoek gedaan worden naar energiezuinige technieken of hoe de CO₂-uitstoot verminderd kan worden. Zo wordt de totale ecologische voetafdruk van pvc producten steeds kleiner.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Werkplaatskasten: de ideale oplossing voor een georganiseerde werkplek

Volgende Artikel

Iets nieuws proberen: 3 x avontuurlijke ideeën 

Gerelateerde artikelen