4 tips om een riool verstopping te voorkomen

Er is niets vervelender dan een verstopt riool te hebben. Dit kan gaan leiden tot stankoverlast, overstromingen en zelfs schade aan je woning. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om een verstopt riool te voorkomen. In dit artikel delen we vier handige tips om vervelende problemen met het riool te voorkomen.

Regelmatig onderhoud van het riool

Het allerbelangrijkste is om het riool regelmatig te onderhouden. Maak het gewoon regelmatig schoon zodat je mogelijke problemen voorkomt en dat als er een probleem is, je deze snel kunt oplossen. Reinig de afvoer regelmatig en check of de rioolbuizen nog in een goede staat zijn. Zorg ervoor dat je regelmatig de afvoeren reinigt en controleer ook de staat van de rioolbuizen. Als je merkt dat er sprake is van een verstopping, wacht dan niet te lang met het inschakelen van een professional om het probleem op te lossen. Daarnaast is het slim om eens in de zoveel tijd een riool inspectie te laten uitvoeren. Zo kunnen problemen op tijd worden opgespoord en opgelost worden. 

Voorkom het doorspoelen van verkeerde materialen

Een veelvoorkomende oorzaak van een riool verstopt is het doorspoelen van verkeerde materialen. Denk hierbij aan vetresten, etensresten, maandverband, tampons, vochtige doekjes en andere producten die niet geschikt zijn om door het riool gespoeld te worden. Deze materialen kunnen zich ophopen in de rioolbuizen en leiden tot verstoppingen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om bewust om te gaan met wat je doorspoelt. Gooi vetresten bijvoorbeeld niet door de gootsteen, maar verzamel dit in een lege verpakking en gooi deze netjes weg bij het restafval. Zorg er ook voor dat je geen tampons, maandverband of vochtige doekjes door gespoelt worden. Dit kan de kans op een verstopt riool aanzienlijk verkleinen. 

Laat regelmatig onderhoud plegen aan je gootsteen

Naast het riool is ook de gootsteen een plek waar verstoppingen kunnen ontstaan. Om te voorkomen dat je gootsteen verstopt raakt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Dit betekent dat je de afvoer regelmatig reinigt en eventuele verstoppingen snel aanpakt.

Een handige tip om je gootsteen ontstoppen te voorkomen is door een zeefje te gebruiken. Hiermee voorkom je dat etensresten, haren en andere materialen in de afvoer terechtkomen en verstoppingen veroorzaken. Daarnaast kun je af en toe wat soda en azijn door de afvoer spoelen om vetresten op te lossen en nare geurtjes te voorkomen.

Schakel tijdig een professional in

Als je te maken krijgt met een verstopt riool of een verstopte gootsteen, dan is het verstandig om snel een professional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste kennis en materialen om het probleem snel en vakkundig op te lossen. Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp, want hoe langer je wacht, hoe groter de kans op ernstige verstoppingen en schade aan je woning.

Door regelmatig onderhoud te plegen, verkeerde materialen te vermijden en tijdig een professional in te schakelen, kun je een verstopt riool en een verstopte gootsteen voorkomen. Op die manier kun je genieten van een goed werkend rioolsysteem en voorkom je vervelende problemen in huis.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

4 tips voor de aanschaf van een nieuwe bank

Volgende Artikel

Het herkennen van Lipoedeem en laten behandelen bij Lipology clinic

Gerelateerde artikelen