Lifestyle fotografie is de laatste tijd steeds populairder geworden. Het legt een persoon vast in zijn natuurlijke omgeving en drukt zijn persoonlijkheid uit. Waar en hoe maak je lifestyle foto’s? En waarom is dit genre tegenwoordig zo populair bij veel fotografen? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord.
Lifestyle betekent levensstijl en is eigenlijk een samenvatting van hoe we eruit zien, wat we doen, waar we van genieten, wat we eten, waar we wonen en hoe we ons aan anderen presenteren.
Inhoudsopgave
Wat is lifestyle fotografie?
Lifestyle fotografie is precies waar een klassiek portret ophoudt en reportage fotografie begint. Ik noem lifestyle fotografie een “gestileerde momentopname”. Het gaat erom het moment zo authentiek mogelijk vast te leggen en je te houden aan de basisregels voor het maken van een portret, of het nu gaat om een goede compositie, kleurenharmonie of lichtomstandigheden.
Eenvoudig gezegd gaat het erom een persoon of een groep mensen te fotograferen in hun omgeving, met normale activiteiten, maar natuurlijk zo flatteus mogelijk. Het is belangrijk dat de foto een verhaal vertelt. De foto moet persoonlijkheid en emoties van de gefotografeerde personen laat zien. Maar hoe kan je dit bereiken in lifestyle fotografie?
Hoe en waar je lifestyle fotografeert
Het belangrijkste van elke fotosessie is het licht. Om je foto’s er echt natuurlijk uit te laten zien, is het belangrijk om met natuurlijk licht te kunnen werken. Wanneer je buiten fotografeert, is het ideaal om het gouden uur te gebruiken of wanneer de zon door wolken wordt bedekt. Binnenshuis moeten we het doen met licht van ramen en huisverlichting zoals tafellampen, staande lampen of decoratieve lampen, en waar mogelijk tl-buizen vermijden.
Wat is het belangrijkste bij lifestylefoto’s?
- Emoties
- Aanrakingen
- Milieu
- Props
Afhankelijk van wie je gaat fotograferen, kies je de geschikte locatie. Als het een gezin met kinderen is, fotografeer je bij hen thuis, in de tuin, op de speelplaats, in het park of in een grasveld. Als je een kind fotografeert dat graag skate, ga je naar een skatepark of een stedelijke omgeving met een industriële uitstraling, enz. Er zijn echt heel veel mogelijkheden.
Props spelen een even belangrijke rol. Kinderen kunnen een favoriet speeltje meenemen om zich op hun gemak te voelen. Volwassenen kunnen iets meenemen dat hun interesses en persoonlijkheid weerspiegelt, of dat nu een boek, sieraden of een vervoermiddel is.
Emotie is belangrijk
Wat de algemene indruk van de foto compleet maakt is de kleding. De kleuren moeten overeenkomen of contrasteren met de omgeving, afhankelijk van of je de foto er harmonieus of juist provocerend uit wilt laten zien. Idealiter weet je welke aanpassingen je in de nabewerking gaat maken, zodat je een consistente visuele stijl hebt voorbereid (in je hoofd).
Omdat emoties een cruciale rol spelen bij lifestyle fotografie, moet de fotograaf een beetje psycholoog zijn. Je moet de gefotografeerde persoon beter leren kennen en hem kunnen ontspannen, zodat hij zich natuurlijk voelt en er vooral ook natuurlijk uitziet. En last but not least: de fotograaf moet een clown zijn, zodat hij de kinderen kan laten lachen en plezier maken, dan zullen ze beter meewerken. En geloof me, als de kinderen ontspannen zijn, zijn de ouders dat ook.
Hoe ziet lifestyle fotografie er uit?
Theorie is mooi, maar tenzij we alles in de praktijk uitproberen, hebben we er niet veel aan. Laten we lifestyle fotografie beschrijven met een specifiek voorbeeld van een familie lifestyle fotoshoot.
Met lifestyle kun je veel experimenteren, bijvoorbeeld met verschillende opnamehoeken. Fotografeer bijvoorbeeld van bovenaf. Een blik van onderaf is ook interessant, het hangt ervan af wat je van de foto verwacht en waar je op focust.
Voor lifestyle kun je je ook richten op details die een bepaalde stemming/emotie vastleggen. Bijvoorbeeld handen vasthouden, blote voeten in het zand, handen die de nek van de moeder omhelzen. Het gefotografeerde gezin hoeft niet eens in de lens te kijken, want in de levensstijl is dat nogal ongewenst. We kunnen de familieleden vragen elkaar aan te kijken, te lachen, zelfs met gesloten ogen. Je zou niet geloven hoeveel mensen opgelucht zijn als ze niet in de lens hoeven te staren, maar de meesten doen het omdat ze denken dat dat van hen verwacht wordt bij een fotoshoot.
Voordelen van lifestyle fotografie
Lifestyle fotografie wordt steeds populairder. Steeds meer fotografen richten zich er ook op om allerlei praktische redenen. Wat zijn dan de voordelen?
- Je hebt geen studio nodig.
- Als je een mooie emotie vastlegt, kun je zelfs een lichte onscherpte of meer ruis in de foto vergeven.
- Je hoeft niemand te dwingen om te poseren.
- Je kunt creatief zijn en ter plekke improviseren.
- De fotoshoot vindt plaats in een ontspannen sfeer.