De trampoline is een bekend goed geworden in Nederland, al hebben ze nu hun hoogtijdagen wel gehad weet nog steeds iedereen wat een trampoline is. Dit komt door de bijzondere ervaring die een trampoline biedt. Door de elastische ondergrond is het mogelijk om erg hoog te springen, dit is iets wat mensen normaal gesproken niet kunnen doen. Het lijkt daarom wel of het geen rekening houdt met de spelregels van zwaartekracht. Dit doet het natuurlijk wel maar zelfs de zwaartekracht kan worden gebruikt als leverage om nog hoger te springen.
Het ontstaan van de trampoline
Trampolines zijn ontstaan vanuit de circusindustrie en was dus bedoeld voor acrobaten. De eerste werden ontwikkeld in Amerika, maar leken nog niet veel op de hedendaagse trampolines. De Amerikaan George Nissen was uiteindelijk verantwoordelijk voor het maken van de eerste trampoline. De inspiratie voor de trampoline kwam omdat de maker keek naar hoe trapeze-beoefenaars en hoe zij veerde op het net onder de trapeze wanneer ze vielen. Het woord trampoline is terug te leiden naar een vorm van het Spaanse ‘trampolin’ (springplank) maar de term is inmiddels vastgelegd door het achterliggende bedrijf.
Trampolinespringen als sport
Niet lang na de introductie groeide het al uit tot de sport ‘trampolining’ of, in het Nederlands: trampolinespringen. De schattingen zijn dat rond de jaren 50 de eerste trampolines ook daadwerkelijk naar Europa toe kwamen. Ook in Europa gingen ze er flink mee aan de slag. Veel wedstrijden begonnen op lokale scholen universiteiten waar er nog weinig regels waren voor het springen. Uiteindelijk kwam er in 1964 een heus wereldkampioenschap, door dit kampioenschap werden de regels ook een stuk duidelijker vastgelegd. Net als de bedenker van de trampoline kwamen de winnaars ook uit Amerika.
De verschillende disciplines
Het trampolinespringen begon een tijd geleden als een individuele sport. Mensen gingen in hun eentje op en neer over de trampoline en juryleden lette hierbij op de trucs die ze deden en de landingen. Hoewel vroeger de VS als beste land erin werd gezien lijkt deze titel nu naar China gegaan, die er op de Olympische Spelen uitmuntend in zijn. Een nieuwere variant is ook het synchroonspringen. Bij deze vorm vliegen 2 atleten tegelijkertijd door de lucht, die samen dezelfde set oefeningen voltooien. Ze doen dit op aparte trampolines maar deze staan wel dicht bij elkaar zodat beide trampolines tegelijkertijd zichtbaar zijn. Op TV ziet dit er spectaculair uit omdat ze veel camerastandpunten kunnen gebruiken maar in het echt is het eveneens indrukwekkend, zelfs voor leken die net komen kijken.