4 leuke experimenten voor thuis

Ben je op zoek naar wat leuke activiteiten om thuis te doen? Er zijn echt ontelbare wetenschappelijke experimenten die je zonder al te veel gevaar kunt uitvoeren. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, kan je jouw eigen laboratorium maken en wat dingen uitproberen. Voor bepaalde experimenten kun je ook research chemicals bestellen. Benieuwd naar enkele ideeën? Lees dan even verder voor 4 experimenten die je thuis kunt doen!

Laat piepschuim verdwijnen met aceton

Piepschuim zit in veel verpakkingsmaterialen, maar het kan een probleem vormen voor het milieu vanwege de langzame afbraak. Met dit experiment kan je zien hoe piepschuim reageert op aceton. Door een stuk piepschuim langzaam in een glas met aceton te plaatsen, zal het piepschuim oplossen en verdwijnen. Dit komt door de oplosbaarheid van piepschuim in aceton, waarbij het polystyreenschuim afbreekt en uiteindelijk een stuk hard plastic achterblijft. Het is een fantastisch experiment dat tevens laat zien hoe belangrijk het is om milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen te gebruiken.

Lanceer je eigen raket

Wie heeft ooit gedacht dat je je eigen raket zou kunnen lanceren in je eigen achtertuin? Met slechts een paar alledaagse voorwerpen, zoals een plastic fles, azijn en bakpoeder, kan je een indrukwekkende raket maken die de lucht in schiet. Door een chemische reactie tussen azijn en bakpoeder ontstaat er gas dat de druk in de fles verhoogt en de kurk eraf schiet. Dit zorgt ervoor dat de raket de lucht in gaat. Dit is een geweldig experiment, vooral als je de basisprincipes van chemie en natuurkunde wilt begrijpen en er ondertussen lol aan wilt hebben.

Creëer je eigen vulkaanuitbarsting

Altijd al een vulkaanuitbarsting van dichtbij willen zien? Met dit experiment kan je er een maken in je eigen keuken! Met behulp van een kleine lege fles, azijn, afwasmiddel, rode kleurstof en bakpoeder kan je een vulkaan nabootsen die echt uitbarst. De reactie tussen azijn en bakpoeder produceert koolstofdioxidegas, dat wordt vastgehouden door de zeep en miljoenen zeepbellen vormt. Dit creëert het effect van borrelende lava dat uit de vulkaan stroomt. 

Maak je eigen wolk

Wil je zelf een wolk maken en zien hoe die zich vormt? Met dit experiment kan je met een lege fles water en wat spierkracht in een mum van tijd een wolk maken. Doe eerst een klein beetje warm water in de fles, ongeveer één centimeter. Schroef dan de dop stevig dicht. Nu komt het leukste deel: gebruik je spierkracht en beeld je in dat je een natte doek uitwringt, knijp de fles samen tot hij kleiner wordt. Als je dat gedaan hebt, draai je de dop er in één soepele beweging weer af. Door de druk in de fles plotseling te verlagen, condenseert waterdamp in de lucht en vormt het kleine druppeltjes die samen een wolk vormen. Welke experimenten ga jij proberen?

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Een frisse kleur voor je buitenmuren kiezen?

Volgende Artikel
tweede hands of nieuwe auto keuze

Een nieuwe auto? Tweedehands of nieuw?

Gerelateerde artikelen