Normaal gesproken staat een vakantie in het teken van heerlijk ontspannen en het ontdekken van mooie nieuwe plekken. Helaas kunnen vervelende gebeurtenissen, zoals het hebben van een auto-ongeluk, dit flink verpesten. Zo kan het voorkomen dat je een auto gaat huren in het buitenland om de prachtige omgeving en steden te ontdekken, maar er plotseling een ongeluk gebeurt. Je hoopt natuurlijk niet dat het gebeurt, maar het kan wel handig zijn om te weten wat je dan moet doen en dus om voorbereid op reis te gaan. Met dit stappenplan weet je hoe je moet reageren wanneer je een auto-ongeluk hebt in het buitenland.
De eerste stappen na het ongeluk
De allereerste stap na een auto-ongeluk is natuurlijk om kalm te blijven, te controleren of iedereen ongedeerd is gebleven en de situatie te beoordelen. Zorg er dus voor dat je je passagiers en jezelf in veiligheid brengt. Heb je een auto gehuurd? Zorg er dan voor dat je de verhuurder direct op de hoogte stelt. Laat de voertuigen staan op de plek van het ongeluk, tenzij dit gevaarlijke situaties veroorzaakt voor medeweggebruikers. Maak duidelijke foto’s van de schade en de positie van de auto’s voordat je ze verplaatst. Zorg er ook voor dat je de nummers en gegevens van de andere partij opschrijft. Doe dit ook voor eventuele bijstanders, zodat zij eventueel ook hun kijk op het verhaal kunnen vertellen aan de verhuurder. En heb je letsel opgelopen? Heb dan zeker een professional die je kan helpen met letselschade hulp in je telefoon staan.
Schakel de hulpdiensten in
Uiteraard schakel je bij ernstige ongevallen ook direct de hulpdiensten in. In Europa is het alarmnummer overal 112 voor zowel politie, brandweer en ambulance. Wanneer je met de hulpdiensten belt, is het enorm belangrijk dat je heel duidelijk communiceert over wat er gebeurd is, hoe erg de schade en/of verwondingen zijn en welke hulpdiensten er nodig zijn. Nadat je dit hebt gedaan, breng je ook de verhuurder op de hoogte. Bij verhuurbedrijven kun je in veel gevallen naar een noodnummer bellen, wat veelal 24/7 te bereiken is. Zij kunnen je vervolgens helpen met de verdere stappen, het ophalen van de auto en het regelen van vervangend vervoer.
De verzekering en administratie
Het is verstandig om je alvorens het huren van de auto even te verdiepen in de verzekering. Veel autoverhuurders bieden een standaardverzekering, maar je kunt soms ook een extra dekking afsluiten. Kijk ook goed naar welke documenten je nodig hebt om een claim in te dienen. Dit kunnen bijvoorbeeld politierapporten, foto’s van de schade en getuigenverklaringen zijn. Door ervoor te zorgen dat al deze papieren beschikbaar zijn voor de verhuurder en verzekeraar, is de kans veel groter dat je geen hoge schadeclaims thuis gestuurd krijgt. Kies ook voor letselschade no cure no pay. Er zijn genoeg bedrijven die je kunnen helpen met het claimen van schade. Je wilt natuurlijk niet opgezadeld blijven met kosten die door iemand anders zijn ontstaan.
Verder reizen na het ongeval
Nadat je alles hebt geregeld rondom het ongeval, kun je je vakantie weer voortzetten. Geef jezelf en reisgenoten wel even de tijd om bij te komen van de schrik: een ongeluk kan namelijk flinke impact hebben. Wel is het verstandig om snel weer achter het stuur te stappen, zodat je geen angst opbouwt voor autorijden. Door de situatie achter je te laten, kun je hopelijk toch nog even genieten van een fijne vakantie