Alles over loodslabben

Loodslabben horen bij de afwerking van je dak. Ze zorgen ervoor dat naden bij dakramen, dakkapellen, de afwatering en de schoorsteen waterdicht zijn afgewerkt. Net zoals ieder ander onderdeel van het dak hebben loodslabben niet het eeuwige leven. Op den duur zal de kwaliteit van de loodslab minder worden: dan is het tijd om deze te vervangen.

In deze blog lees je eigenlijk alles over loodslabben.

Wat zijn loodslabben eigenlijk?

Loodslabben worden ook wel daklood genoemd, en worden gebruikt voor de afwerking rondom verschillende onderdelen van het dak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Dakramen
  • Kozijnen
  • Schoorstenen
  • Dakkapellen
  • Nokvorsten
  • Kachelpijpen 

We zeggen wel steeds afwerking, maar eigenlijk dienen loodslabben als aansluiting. Ze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld een dakraam goed aansluit op de dakbedekking. Daarnaast is de functie van daklood het waterdicht maken van deze aansluiting. 

De voordelen van loodslabben

Loodslabben zijn gemaakt van lood, een flexibel materiaal. Hierdoor is daklood gemakkelijk te plaatsen en te vervangen. Dit zorgt ook voor een betaalbare prijs.  Zoals de naam al aangeeft zijn loodslabben gemaakt van lood; een duurzame materiaalsoort met een lange levensduur (tot wel 40 jaar!). Door het gewicht van de slabben zijn ze niet zo gevoelig voor harde windstoten. 

Zoals bij alles zitten er ook nadelen verbonden aan loodslabben. Lood op zich is niet heel duurzaam in de zin van milieuvriendelijkheid. Het is eigenlijk best schadelijk voor het milieu. Veel mensen kiezen daarom liever voor een alternatief wanneer hun loodslabben aan vervanging toe zijn. 

Wanneer moet je loodslabben vervangen?

Er komt een keer een moment waarop je loodslabben aan vervanging toe zijn. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van het materiaal af en kunnen er scheuren ontstaan. De beschadigingen leiden uiteindelijk tot lekkage aan de loodslab, met alle gevolgen van dien. 

Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je loodslabben te vernieuwen? 

Kijk als eerste naar de levensduur: daklood gaat gemiddeld 40 jaar mee, maar vanaf 30 jaar wordt het materiaal zwak en dun. Bij loodslabben ouder dan 30 jaar, moet je dus gaan opletten of het materiaal nog doet wat het moet doen.

Soms is er een andere aanleiding om loodslabben te vervangen: dit kun je vaak aan de buitenkant goed zien. Je ziet bijvoorbeeld beschadigingen of scheuren aan de loodslab, of de loodslab ligt niet meer op zijn plek door bijvoorbeeld extreem harde wind. 

Een lekkage aan de loodslab herken je door vochtige plekken op je muren of plafonds in de buurt waar de loodslabben op je dak liggen. Aan de buitenzijde zie je na verloop van tijd het ontstaan van schimmel of mos rondom het getroffen gebied. 

Loodslabben vervangen: hoe gaat dat?

Het vervangen van loodslabben is relatief eenvoudig en kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd. De eerste methode is vervangen tot het binnenblad. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan bij platte daken. Bij deze methode worden er stenen uit de buitenmuur gehaald om zo de volledige loodslab te kunnen vervangen. Na afloop worden de stenen teruggeplaatst.

De tweede methode is dat het oude lood wordt afgesneden. De lintvoeg wordt dan uit het dak geslepen, waarna er nieuw daklood (of een alternatief) wordt geplaatst. 

Wil je meer informatie over loodslabben vervangen? Op deze pagina vind je alle informatie op rij. 

Welke alternatieven voor loodslabben zijn er?

Er zijn een aantal alternatieven voor daklood: ubiflex, wakaflex en leadax. Hieronder lees je meer over deze materialen.

  • Ubiflex: lichtgewicht en eenvoudig te plaatsen materiaal. Het materiaal is verkrijgbaar in het zwart. 
  • Wakaflex: gemakkelijk in gebruik en verkrijgbaar in vier verschillende kleuren.
  • Leadax: lijken het meest op traditionele loodslabben, maar zijn een stuk milieuvriendelijker. 
Total
0
Shares
Vorige Artikel

De toekomst van wonen: duurzaam, smart en zonder fratsen

Volgende Artikel

Een Diepgaande Verkenning van CBD-producten: Natuurlijke Wellness voor Lichaam en Geest

Gerelateerde artikelen