Waar komt de zon op? Ontdek de Ochtendzon en Seizoensverschillen

waar komt de zon op zonsopkomst

Een nieuwe dag begint met het opkomen van de zon. Maar in welke richting zijn de eerste zonnestralen eigenlijk zichtbaar? Iedere slimmerik weet: de zon komt op in het oosten. Van daaruit beweegt hij in de loop van de dag naar het zuiden en het westen – en daar gaat hij onder. 

De belangrijkste feiten in het kort

  • De eerste zonnestralen van de dag komen uit het oosten.
  • De precieze richting van de zonsopgang hangt ook af van de seizoenen.

Waar komt de zon op?

De zon komt op in oostelijke richting en dus in het gezichtsveld links – tenminste als je op het noordelijk halfrond van de aarde bent. Vanuit welke richting de eerste zonnestralen ‘s morgens te zien zijn, hangt tot op zekere hoogte af van de tijd van het jaar.

In de zomer verschijnen ze in het noordoosten, in de winter in het zuidoosten. Slechts op twee dagen van het jaar is de zonsopgang daadwerkelijk precies in het oosten te zien – tijdens de equinox in de lente en de herfst.

Van zonsopgang spreken is eigenlijk niet juist. Als vaste ster beweegt de zon niet.

Het is eerder de Aarde die draait, waardoor het een deel van de dag licht en een deel van de dag donker is. Dit komt omdat de aarde in oostelijke richting draait.

Wat is een equinox?

De equinox is een exact tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Wetenschappelijk bekeken is het de tijd dat de zon door een van de snijpunten van de ecliptica en hemelequator gaat.

Wanneer is de equinox?

De herfst equinox in 2022 is op vrijdag 23 september om 03:03. Dat is dus vandaag.
De winter equinox is woensdag 21 december om 22:47, dit wordt ook wel de kortste dag van het jaar (2022) genoemd.

De stand van de zon gedurende de dag

Bij zonsopgang is de vaste ster zichtbaar aan de horizon. In de loop van de dag verandert zijn positie.

De vaste ster beweegt niet alleen in de loop van de ochtend naar een hogere positie. Ook de richting waarin het te zien is verandert.

Op het middaguur komen de zonnestralen uit het zuiden. Na zijn hoogste positie op het middaguur beweegt de vaste ster visueel in westelijke richting.

Tegelijkertijd beweegt het geleidelijk weer lager aan de hemel. Tenslotte is de zonsondergang te zien in westelijke richting. Je kan ook live volgen waar de zon schijnt.

De stand van de zon en de seizoenen

De aarde draait om een enigszins schuine as. Dit zorgt ervoor dat het noordelijk halfrond in de zomer meer zonnestralen ontvangt.

In de winter daarentegen ontvangt het noordelijk halfrond minder zonnestralen. Daardoor is het korter lichter en kouder.

Total
0
Shares
Vorige Artikel
kast massief hout

Eikenhouten Kasten: Tijdloze Klasse voor elk Interieur

Volgende Artikel
balkon decoratie balkon idee

Balkon idee: van klein balkon naar ontspannen plek!

Gerelateerde artikelen