De goudprijs wordt vastgesteld op de wereldmarkt, waar kopers en verkopers van goud elkaar ontmoeten. Hier worden bied- en laatprijzen afgegeven, die samen de middenkoers of spotprijs vormen. Deze prijzen fluctueren voortdurend gedurende de handelsdag op internationale beurzen zoals die van New York, Londen, en Tokio. Het proces is dynamisch en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder vraag en aanbod, economische ontwikkelingen en geopolitieke gebeurtenissen. Over het algemeen wordt de prijs gewoon bepaald door vraag en aanbod. In dit artikelen kijken we naar de vraag en het aanbod en bespreken we andere factoren die de goudprijs kan bepalen. Lees verder!
De vraag naar goud
De vraag naar goud komt uit verschillende sectoren, met diverse doeleinden. In de industriële sector wordt goud veelvuldig gebruikt, zowel in de tandheelkunde als in elektronica zoals smartphones en computers en zelfs in de ruimtevaart. Centrale banken behouden traditioneel grote hoeveelheden goud, waarbij het vroeger diende als dekking voor valuta en nu nog steeds als reserve en vertrouwensanker fungeert, zoals aangegeven door de Nederlandse Bank. Het uitbreiden van goudreserves door verschillende landen draagt bij aan de positieve trend in de goudprijs. Ook beleggers spelen een belangrijke rol in de vraag naar goud, waarbij het wordt gezien als een veilige belegging met laag risico, een hedge tegen inflatie, of puur voor het rendement. Beleggen in goud kan op verschillende manieren, waaronder via papieren goud zoals ETF’s en futures, maar ook fysiek goud van Holland Gold.
Het aanbod van goud
De goudproductie en ontdekkingen bepalen de beschikbaarheid van goud op de markt. Hoewel de productie van goud het aanbod kan vergroten, is dit geen directe bedreiging voor de goudprijs op korte termijn, gezien het intensieve proces van delven en de uitputting van gemakkelijk toegankelijke delfplaatsen. Bovendien kan een lagere goudkoers de winstgevendheid van mijnbouw verminderen, wat een remmend effect kan hebben op verdere prijsdalingen. Aan de andere kant kan bestaand goud, zoals dat in sieraden en industriële toepassingen, de markt betreden, vooral tijdens economische tegenspoed wanneer mensen gedwongen worden hun bezittingen te verkopen. Dit goud wordt vaak gerecycled, waardoor het opnieuw beschikbaar komt voor de markt en invloed heeft op de beschikbaarheid en prijs van goud.
Invloed van valuta en andere factoren
Naast de intrinsieke waarde van goud, wordt de goudprijs ook beïnvloed door de waarde van valuta, zoals de dollar ten opzichte van de euro. Wanneer de waarde van de dollar stijgt ten opzichte van andere valuta, kan dit de goudprijs in dollars doen dalen, maar tegelijkertijd stijgen in andere valuta. Dit komt doordat de goudprijs niet alleen de waarde van goud zelf weerspiegelt, maar ook de relatieve sterkte of zwakte van valuta. Daarom kunnen gebeurtenissen zoals economische crisissen, politieke spanningen, of natuurrampen de goudprijs direct beïnvloeden.