Misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw horloge: het horlogeglas

Het glas van een horloge is een essentieel onderdeel dat de wijzerplaat beschermt tegen stof, water, en schade. Het kan echter voorkomen dat er barsten of krassen ontstaan, hoe voorzichtig je ook bent met je geliefde horloge. Balen! Maar gelukkig is er meestal iets aan te doen… 

Hoe ontstaan barsten en krassen?

Barsten en krassen kunnen door verschillende dingen ontstaan. Soms zijn ze het gevolg van een plotselinge klap, bijvoorbeeld wanneer je je horloge stoot tegen een hard oppervlak of wanneer het per ongeluk valt. Toch zijn niet alleen grotere klappen de oorzaak. Er kunnen al krassen in je glas ontstaan wanneer je per ongeluk langs een ruw oppervlak schuurt. Zelfs kleine onopgemerkte krassen die zich in de loop van de tijd ophopen, kunnen het horlogeglas verzwakken en tot barsten leiden.

Mogelijke oorzaken

Het materiaal waarvan een horlogeglas is gemaakt, kan variëren van saffierkristal tot mineraalglas en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen niveau van hardheid en weerstand tegen krassen. Saffierglas is bijvoorbeeld zeer krasbestendig, maar kan breken bij een harde klap. Aan de andere kant is mineraalglas minder krasbestendig, maar kan het beter tegen schokken.

Loop niet te lang rond met een beschadigd horlogeglas…

Een beschadigd horlogeglas kan niet alleen afbreuk doen aan de esthetiek van het horloge, maar het kan ook de functionaliteit beïnvloeden. Barsten of diepe krassen kunnen de waterdichtheid van het horloge aantasten, waardoor het kwetsbaar wordt voor vocht en stof. Hierdoor kan ook je uurwerk ernstig beschadigd raken. Daarnaast kan het aflezen van de tijd bemoeilijkt worden als er te veel krassen op het glas zitten.

Het horlogeglas laten vervangen

Gelukkig hoef je je horloge niet weg te gooien als het glas beschadigd is. Een gespecialiseerde horlogemaker kan het horloge glas vervangen. Het proces kan variëren afhankelijk van het type horloge en het glas dat moet worden vervangen. De horlogemaker zal het beschadigde glas zorgvuldig verwijderen en een nieuw glas installeren, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het horloge zijn waterdichtheid behoudt en de functionaliteit niet wordt aangetast. Ideaal!

Tijd voor een nieuw glas?

Het is belangrijk om goed voor je horloge te zorgen en te voorkomen dat er krassen of barsten in het glas ontstaan. Als dit echter toch gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken. Een gespecialiseerde horlogemaker kan het beschadigde glas vervangen, waardoor je geliefde horloge weer zijn oorspronkelijke glans en functionaliteit terugkrijgt. Zorg er daarom voor dat je, wanneer je horlogeglas beschadigd is, het laat nakijken door een professional om het te laten vervangen en zo de levensduur van je horloge te verlengen.

Zo geniet je nog lang van je geliefde klokje!

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Ouderen en aangepast sanitair: Een leidraad voor veilig wonen

Volgende Artikel

Waarom wij Hestra handschoenen adviseren deze winter

Gerelateerde artikelen