Welke koptelefoon werkt het beste voor jou?

Als je op zoek bent naar een nieuwe koptelefoon, ben je waarschijnlijk de termen ‘over ear’ en ‘on ear’ weleens tegengekomen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee soorten koptelefoons? Wij leggen je in dit artikel uit, zodat je voortaan de juiste keuze kan maken!

Over ear

Hoofdtelefoons voor over het oor, de over ear koptelefoon, rusten en omvatten een oppervlakte voor over je hele oor. Ze zijn vaak groter en iets zwaarder dan koptelefoons die ‘on ear’ zijn, maar bieden daarvoor in de plaats ook een betere geluidskwaliteit en geluidsisolatie. Over ear hoofdtelefoons zijn ook ideaal voor langdurig gebruik, omdat ze niet op je oren zitten, maar eromheen. Hierdoor zijn ze comfortabeler dan hoofdtelefoons voor op het oor.

Voordelen

Deze koptelefoons zijn comfortabel! Door de grootte van de oorkussens die niet direct tegen het oor drukken, zijn over ear hoofdtelefoons vaak comfortabeler en kunnen ze daarom langer achter elkaar gedragen worden. Daarnaast is de stof waarvan deze oorkussens zijn gemaakt luxueuzer dan die van de ‘on ear’. En omdat de koptelefoon het hele oor bedekt, wordt er een diepere geluidservaring gecreëerd die realistischer en groter aanvoelt dan kleinere alternatieven (ook mede dankzij de geluidsisolatie die ervoor zorgt dat je weinig van het geluid om je heen meekrijgt).

Nadelen

Door hun formaat nemen ze vaak veel ruimte in beslag. Dit probleem wordt vaak opgelost door ze opvouwbaar te maken of door een opberghoes. Juist door de grootte zijn ze dus ook wat zwaarder dan hun alternatieven en zijn daarom ook minder geschikt voor bijvoorbeeld het sporten.

On ear

Hoofdtelefoons voor op het oor rusten, de on ear koptelefoon, zoals de naam al zegt, op je oren. Ze zijn over het algemeen lichter en compacter dan hoofdtelefoons voor over je oren, waardoor ze ideaal zijn voor op reis. Maar omdat ze op je oren rusten, kunnen ze na een tijdje oncomfortabel aanvoelen. Ook hebben hoofdtelefoons voor op je oren over het algemeen een slechtere ruisonderdrukking omdat ze niet je hele oren bedekken en dus andere geluiden doorlaten.

Voordelen

On ear koptelefoons zijn over het algemeen gemaakt van lichtere en flexibelere materialen, zodat ze meer stabiliteit bieden tijdens bijvoorbeeld het sporten dan koptelefoons die over het oor vallen. En het kleinere formaat voor op het oor maakt ze gemakkelijker mee te nemen dan hun grotere tegenhangers.

Nadelen

Doordat de oorkussens kleiner zijn en op de oren zitten, in plaats van eromheen, kan de druk tegen je oren op een gegeven moment gaan irriteren of zelfs pijn gaan doen. En omdat de oorkussens je oren niet volledig bedekken, zal omgevingsgeluid je sneller storen en is de geluidskwaliteit vaak ook iets minder.

Welke wordt het?

De keuze tussen on ear of over ear koptelefoon hangt echt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Ben je een echte muziekliefhebber en wil je langdurig luisteren naar de beste liedjes? Dan is een over ear misschien wel de beste keuze. Maar ben je een echte sportfanaat en gebruik je het graag ter afleiding, dan is de on ear mogelijk beter voor jou. De bal ligt bij jou.

Total
0
Shares
Vorige Artikel

Tips en inspiratie voor een moderne badkamer 

Volgende Artikel

De voordelen van een dekbedovertrek van katoen

Gerelateerde artikelen